Els 'Cosins germans' tornen a viatjar al cor de les festes populars
BarcelonaLa tensió narrativa neix del contrast entre les expectatives i la realitat. Les expectatives de Ferran Torrent són, entre altres coses, viure una vida lluny de les aglomeracions, les festes i els balls. La realitat és que va acceptar embarcar-se en una nova temporada, la segona, de Cosins germans, el programa que l’ha dut al llarg de tot un any pels grans hits de la massificació festiva de Catalunya, les Balears i el País Valencià: la Patum de Berga, les festes de Sant Joan de Ciutadella o les Falles de València. El drama, o la comèdia, estan servits. I es podran veure des d’avui dimarts, a les 23.10 h, a TV3, després del Sense ficció.
El programa, però, ha patit un inesperat canvi de format. La intenció era que Sílvia Bel assumís el rol que fa dos anys havia tingut Empar Moliner. Però desavinences sorgides arran de les condicions de treball imposades per la productora van fer que l’actriu s’apartés prematurament del programa, quan encara faltaven uns quants episodis per enregistrar. La solució de compromís que es va adoptar va ser la de contactar amb altres persones que acceptessin aparèixer com a acompanyant femenina de Torrent, però que ho faran només esporàdicament. Es tracta de l’alpinista Araceli Segarra, l’escriptora Llucia Ramis i la presentadora Elisabet Carnicé. A més, Empar Moliner apareixerà en un cameo.
En l’episodi d’avui, el protagonista és el món rural. La ruta comença sota la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll, on un calendari esculpit en pedra representa el cicle anual de la feina dels pagesos. Allà, Empar Moliner encarrega a Ferran Torrent que investigui la cultura popular dels territoris de parla catalana, a partir de les seves festes més tradicionals. Així, Torrent participarà en les corrides de cavalls, rucs i matxos de Sant Antoni d’Ascó, es traslladarà a la Fatarella per celebrar la collita d’olives, travessarà les muntanyes del Maestrat al costat d’un dels últims pastors transhumants, i a Mallorca, després d’un dia de matança, obtindrà la recompensa d’un pot ple de sobrassada de l’animal sacrificat.
Torrent, en conversa amb l’ARA, explica que ha sigut un rodatge dur: “Ha sigut un any i mig d’anar rodant i jo he pagat moltes novatades, perquè sóc molt urbanita i, per exemple, no se’m va acudir cap altra cosa que anar a fer muntanya en texans. I era dur en si mateix: en l’episodi sobre la transhumància havíem de ser allà a les cinc del matí i feia un fred de nassos”, explica. “Ara, a mi m’ha anat molt bé, perquè jo no tinc tirada a les tradicions i m’ha anat bé que em fessin aquest recorregut per la cultura del meu país. He descobert moltes coses que ni tan sols sabia que existien”.
El programa serveix per veure la diversitat de paisatges i tradicions, i també la diversitat lingüística dels territoris de parla catalana. “Com a escriptor, ha sigut molt interessant poder-se fixar en totes les parles. Per exemple, cada lloc té la seva pròpia gastronomia, però en línies generals són bastant assimilables. En canvi, les diferències en la parla són extraordinàries”, relata Ferran Torrent. “Jo m’he emportat un coneixement molt gran i estaria molt bé que els catalans també poguessin conèixer així el País Valencià”.
Cosins germans es va emetre l’any 2014 al canal 33. Va debutar amb 142.000 espectadors i una quota del 4,1%, amb la qual doblava de sobres la mitjana de la cadena. Però va anar perdent pistonada i els 13 episodis es van saldar amb una audiència de 66.000 seguidors i un 2,1% (encara per sobre de la mitjana del 33). Ara, aquest road trip festiu a la catalana té l’oportunitat d’atraure una base d’espectadors més gran, però també suposa una pressió per a TV3, que se la juga amb un format de relatiu baix pressupost com a principal estrena de la temporada estival.