Mèdia30/06/2015

El col·laborador de l'ARA a Egipte, Ricard Gonzàlez, és expulsat del país

El periodista es mostra sorprès i critica la falta de llibertat d'expressió del règim d'Al-Sisi

Ara
i Ara

BarcelonaEl col·laborador de l'ARA a Egipte, Ricard Gonzàlez, s'ha vist obligat a abandonar el país davant el risc imminent de ser detingut i processat per part de les autoritats egípcies. Gonzàlez, que també treballa per al diari 'El País', feia prop de quatre anys que vivia i treballava a Egipte. El periodista diu que no entén per què ha estat assenyalat dins de la comunitat de corresponsals i defineix els fets de "molt sorprenents", ja que el president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, havia declarat públicament en diverses ocasions que va ser un error obrir un procés judicial contra periodistes estrangers.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Amb tot, Gonzàlez admet que 'El País' "ha estat molt crític amb el govern actual en les seves editorials". També reconeix que ell ha mantingut contactes amb l'oposició i ha escrit "diversos articles de temes espinosos" malgrat que, diu, "la cobertura no ha estat una excepció entre la premsa internacional". El corresponsal també fa referència, com una de les possibles causes de l'expulsió, al llibre 'Ascenso y caída de los Hermanos Musulmanes', en què analitza la trajectòria d'aquest moviment islamista després de la revolució egípcia.

Cargando
No hay anuncios

Gonzàlez explica que treballar sota pressió és habitual entre els periodistes estrangers a Egipte. "Les mesures d'assetjament per part de les autoritats egípcies són variades i van des de la imposició de nous obstacles administratius fins a l'arrest durant diverses hores sense falta aparent", subratlla el corresponsal, que assenyala que actualment obtenir un visat de periodista és "quasi impossible".

Precisament, Gonzàlez recorda que el 2013 tres periodistes de la cadena de televisió Al-Jazira van ser arrestats i processats per contactar amb els Germans Musulmans, el moviment islamista que va governar Egipte durant un any. Un dels periodistes va ser deportat després de passar més d'un any a la presó i els altres dos encara estan immersos en una batalla legal per aconseguir la seva llibertat. Tot i això, González destaca que "els periodistes egipcis s'exposen a perills molt més grans" com ara "ser acomiadats, detinguts, processats i, fins i tot, torturats".