Mitjans públics

Continuïtat a la CCMA: Sigfrid Gras i Jordi Borda seguiran dirigint TV3 i Catalunya Ràdio

Es tanca així el concurs públic previst per llei

BarcelonaEls consellers de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja han resolt el concurs públic per a l'elecció de nous directors i el resultat avala els dos titulars que havien ocupat el càrrec interinament des de la destitució de Vicent Sanchis a TV3 i Saül Gordillo a Catalunya Ràdio, el passat abril. Es tracta de Sigfrid Gras, en el cas de la televisió, i Jordi Borda en el de l'emissora.

Inscriu-te a la newsletter Keira Knightley repartint estopa: tot el que necessitem aquest NadalTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sigfrid Gras (Barcelona, 1967) ha estat a la sala de màquines de TV3 des del 2016, quan va ser nomenat adjunt a la direcció i director de Continguts i Programes, fent equip amb Sanchis, que assumia la representació institucional i el perfil públic més prominent. Anteriorment va ser subdirector de Serveis Informatius de TV3 (2012-2016) i delegat de Catalunya Ràdio a Madrid (2001-2012). De fet, es va incorporar a l'emissora el 1991, com a redactor de la delegació de Madrid, abans de passar a ser cap de Societat i, posteriorment, de Política, tots dos càrrecs ja a la redacció de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

En una nota de premsa de la CCMA, s'explica que del projecte de Gras se n'ha valorat "la proposta de transformació i de gestió (...) a partir de l'aposta per una distribució de continguts digital amb una plataforma ambiciosa" i també que "la visió de la gestió passa pel treball en xarxa en l'ecosistema audiovisual", la qual cosa suggereix un procés d'aproximació entre les diferents finestres de la Corporació. Del seu perfil personal s'ha destacat "la seva prioritat per al servei públic, el rigor, la pluralitat, la qualitat dels continguts i el compromís ètic".

Jordi Borda (Lleida, 1975) va començar a la Corporació com a redactor d'Esports a Catalunya Ràdio i es va especialitzar en informació sobre el Futbol Club Barcelona (del 2013 al 2016, incloent deu anys a les transmissions dels partits amb Joaquim Maria Puyal). Des del 2016 era també el número 2 de l'emissora.

Cargando
No hay anuncios

En el seu cas, des de la CCMA es valora "la visió clarament transformadora i integradora per capitalitzar el potencial de la difusió digital de l'àudio de la Corporació, amb una gran concreció i detall en l'estratègia de producte, distribució, segmentació de les audiències, personalització del contingut i renovació de la imatge, així com també en l'àmbit de l'explotació de noves fonts de negoci i finançament". Quant al perfil, se'n subratlla "el coneixement del sector i capacitat de lideratge" i la capacitat "d'encapçalar nous canvis en la cultura empresarial". 

En total, s'han rebut 10 candidatures per a la direcció de Catalunya Ràdio i 9 per a la de TV3. La Corporació no té previst revelar el nom de les persones que s'hi han presentat, adduint confidencialitat. Sí que ha detallat, però, que en el cas de la televisió Gras ha rebut el vot favorable dels set membres del consell, mentre que a la ràdio Borda n'ha recollit cinc, ja que dos consellers es decantaven per una candidatura diferent.

Cargando
No hay anuncios

La voluntat de continuïtat a TV3 es donava per descomptada, ja que hi ha sintonia entre Gras i el nou equip gestor de la Corporació pel que fa al camí de refundació que ha d'entomar la televisió pública catalana. I, al capdavall, el candidat podia exhibir el lideratge continuat de TV3 en els audímetres en els darrers anys. Els experts tècnics van lliurar, a mitjans de juliol, la seva terna de candidats per a cada mitjà. A la televisió, segons ha pogut saber l'ARA, es tractava de Gras, Vanesa Rodríguez (directora de comunicació del vicepresident Jordi Puigneró) i el guionista Adrià Serra (soci fundador de la productora 12 monos).

En canvi, a la ràdio la tria ha estat més discutida. Els dos consellers proposats per Junts (Pep Riera i Àngels Ponsa) han votat per la candidatura de Miquel Calçada. L'altra finalista, en el cas de la ràdio, era Mònica Lablanca, directora de Cugat Mèdia.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la Corporació expliquen a l'ARA que "la continuïtat és de noms però no de projectes, ja que als dos nous directors se'ls demana que adaptin els respectius mitjans a la realitat de la comunicació al 2022, marcada per l'esperit transmèdia". Així mateix, destaquen que els dos escollits són, alhora, els que tenien una major puntuació en les valoracions del comitès d'experts.

La resolució del concurs comporta fer públic el comitè que va fer la valoració de les candidatures (que igualment havien de superar el tràmit dels consellers). Els experts han estat: Núria de José, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Joan Abellà, director general del Grup Enciclopèdia; Josep Maria Carbonell, exdegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (URL); Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català; Josep Maria Ganyet, professor i divulgador en tecnologies digitals, i Mabel Mas, membre de la Junta del Col·legi de la Publicitat i el Màrqueting de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El Comitè d'Empresa i els Consells Professionals de TV3 i Catalunya Ràdio s'han pronunciat sobre els nomenaments. "Tot i que els dos directors confirmats en els càrrecs són vells coneguts que coneixen l’empresa des de fa anys, des dels consells professionals i comitès d’empresa, serem exigents amb el desenvolupament de la seva feina i els projectes necessaris per fer avançar els mitjans", han explicat en una nota on no es parlava de politització en els nomenaments de directors com sí que passava als comunicats emesos arran dels nomenaments dels predecessors Vicent Sanchis, Jaume Peral i Eugeni Sallent.