Mèdia14/11/2015

El conte dels arrugats, amb l’ARA

Carles Capdevila hi relata l’origen d’aquests dolços de l’Associació Alba

Ara
i Ara

BarcelonaEl Lluís és un treballador de l’Associació Alba, una entitat sense ànim de lucre, amb seu a Tàrrega, que treballa a favor de la integració de persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual o malaltia mental. La seva feina consisteix a fer neules, però al principi no se n’acabava de sortir, i cada vegada que la pasta li quedava mal enrotllada l’arrugava, en feia una boleta i la deixava a la pila dels productes per llençar. Fins que un dia algú va decidir tastar aquestes neules frustrades i va descobrir que eren fins i tot més bones que les que havien quedat perfectament cilíndriques.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així van néixer els arrugats, un dolç que ràpidament es va convertir en el producte més emblemàtic de l’Associació Alba. I ara la seva història ha donat lloc a un conte, escrit pel director de l’ARA, Carles Capdevila, que es podrà aconseguir amb el diari, per 9,95 euros, des de divendres fins diumenge que ve. A més, el llibre s’acompanyarà d’un regal: una capsa d’arrugats que demostrarà a les persones que els descobreixin gràcies al conte per què aquestes neules amb forma de pilota i recobertes de xocolata s’han convertit en tot un fenomen.

Cargando
No hay anuncios

Tots els drets d’autor i una part dels beneficis obtinguts de la venda del llibre aniran a parar a l’associació, que aquest any celebra el seu 40è aniversari i que actualment atén més de 250 persones a través de diferents serveis, com una escola d’educació especial, tallers ocupacionals o llars residència, i que des del 2003 gestiona El Rosal, un obrador de galetes artesanes fundat l’any 1920 i que ara s’ha especialitzat en l’elaboració d’arrugats, que avui dia representen el 70% de la seva producció.

Els arrugats, quina troballa més dolça! explica, en paral·lel a l’origen del producte, la història de l’Abel, un nen que té un problema que provoca que li suïn les mans i que llença tots els dibuixos que fa perquè amb la suor se li fan malbé. Tot canvia, però, el dia que coneix la història dels arrugats i s’adona que “un dibuix arrugat també pot ser un bon dibuix”, segons explica Capdevila.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta reflexió és on hi ha la clau del conte: “Hem volgut explicar no només la història del Lluís sinó també aquest missatge meravellós que és que coses aparentment imperfectes poden ser molt bones”, diu l’autor. “Ha sigut un plaer escriure un conte on s’explica aquesta història màgica, que confirma que en la diferència hi ha la riquesa, que les aparences enganyen i que cal tenir una mentalitat oberta per trobar la bellesa i la dolçor allà on s’amaguen”, explicava ahir Capdevila al suplement Criatures.

Els seus dos fills petits, de 13 i 7 anys, l’han ajudat a escriure la història, que està il·lustrada per Vero Cendoya, una coreògrafa barcelonina que des de fa divuit anys combina aquesta feina amb la de pintora, i que ha exposat a Itàlia, Taiwan i Madrid, a més de Catalunya. Els arrugats, quina troballa més dolça! l’ha editat La Galera, que també el distribuirà a les botigues.