El Congrés encarrega als seus lletrats refer el concurs públic per renovar RTVE
El nou document s'analitzarà la setmana vinent
BarcelonaLa mesa del Congrés ha encarregat als serveis jurídics de la cambra que arreglin les deficiències jurídiques que presentava el concurs públic per renovar el consell d'administració de RTVE que havia proposat l'oposició. La nova versió de les bases hauria d'estar a punt dimarts que ve.
La setmana passada un informe encarregat als lletrats del Congrés confirmava els "dubtes" que la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, i el grup parlamentari popular havien plantejat sobre el text signat per la resta dels grups. Segons el document, el concurs públic proposat no suposava "una plena il·legalitat, però sí que presentava alguns "problemes de fons" sobre els quals era necessari "advertir". Davant d'aquesta situació, Pastor va proposar que els serveis jurídics s'encarreguessin de corregir tot el que no s'adaptava a la llei, tot i que diversos grups parlamentaris van demanar adaptar-ho ells mateixos. Finalment, avui els representants dels grups a la mesa han donat suport a la proposta de Pastor i seran els lletrats els que s'encarreguin de les modificacions del document.
El procés de renovació de la cúpula de RTVE està bloquejat des del passat mes de desembre, quan els grups no van aconseguir posar-se d'acord en les bases del concurs públic que, per llei, havien de consensuar abans que acabés el 2017. A l'abril tots els grups del Congrés, excepte el PP, van presentar una proposta de consens.
Aquest text és el que ara es posa en qüestió i que serà modificat pels experts. Un dels punts de discòrdia fa referència a la manera com s'han d'elegir els nous membres del consell de RTVE. Els lletrats assenyalen que han de ser escollits pels plens del Congrés i del Senat "amb majoria de dos terços en primera votació i amb majoria absoluta en segona, sempre que la candidatura hagi sigut plantejada per, almenys, la meitat dels grups de la Cambra que correspongui". En canvi, la proposta de concurs no parla en cap moments de grups i sí d'un comitè d'experts encarregat de fer la selecció dels aspirants.
L'aparició d'aquest comitè d'experts "disminueix" la capacitat de decisió de les cambres. Els lletrats adverteixen que no està previst un sistema d'impugnació per a aquells que puguin ser descartats ni s'ha programat un termini de "correcció en cas d'incompliment de requisits formals, ni solucions en cas que eventualment no s'hagi preeseleccionat un nombre suficient de candidats".
Els lletrats també assenyalen que el text de l'oposició preveu dos processos diferents, un per als candidats a consellers i un altre per al futur president de RTVE. Aquesta divisió "té un encaix difícil" amb la llei, segons els experts jurídics, ja que assenyala que "només pot ser president qui té la condició de conseller de la corporació". A més, adverteix que ha de ser el Congrés qui l'ha d'elegir, "hagi optat a aquest càrrec des d'un principi o no".