Conflicte a 'El Punt Avui' pel manteniment de Saül Gordillo com a columnista
La plantilla ha publicat una columna de protesta per la decisió del director del mitjà, Joan Vall Clara
BarcelonaL’edició d’aquest dijous d’El Punt Avui inclou una columna firmada per la redacció on deplora la continuïtat de Saül Gordillo com a columnista del diari. El periodista, exdirector de l’ACN, Catalunya Ràdio i El Principal, va ser condemnat en primera instància a un any de presó per agressió sexual a una periodista d’aquest últim mitjà i està a l’espera d’un segon judici per uns fets ocorreguts la mateixa nit, però amb una altra dona jove, també subordinada seva a El Principal. “El personal d’aquest mitjà sempre hem lluitat per un món igualitari, lliure de violències, i creiem que la decisió de mantenir-lo va en contra de la feina i la filosofia defensada en les nostres planes aquests anys”, diu un fragment del comunicat dels periodistes d’El Punt Avui.
La redacció va aprovar amb una àmplia majoria, del 85%, publicar aquest text, després de sumar una participació del 41%. Un dia abans, el director d’El Punt Avui, Joan Vall Clara, firmava una columna titulada “Què faràs amb en Saül?”. I contestava: “La resposta, en un estat de dret sense talibans ni dogmatismes, és simple. És «res». La resposta és «no faré res». Insinuen que no hauria d’escriure al diari. Insinuen que li he de retirar el dret al treball i a guanyar-se la vida amb dignitat. Però no ho faré. Soc aquí per evitar tot tipus d’abusos. Treure-li la feina ho seria. Si la condemna es fa ferma, l’haurà de complir, es redimirà a través de la pena i tindrà dret a una segona oportunitat, com tot ciutadà”. Gordillo va començar a exercir a El Punt, com a corresponsal del Maresme a partir del 1989. Sis anys més tard, va ser un dels fundadors d'El Punt Maresme, on va exercir de cap de secció i posteriorment de director. També va dirigir El Punt Rubí i va ser redactor en cap d'El Punt Barcelona.
La tensió generada pel cas s’ha saldat, també, amb la sortida de Marta Roqueta com a columnista del diari, en protesta. Vall Clara, en un nou article publicat aquest dijous sobre l’afer, li agraeix per la feina feta aquests anys i li diu que té la porta oberta per tornar quan ho consideri, però que atendre les protestes seria “condemnar en Saül a la mort civil”. “I no ho faré”, rebla. Un altre columnista, Joan Alemany, també ha pres la decisió de plegar.
Roqueta forma part del col·lectiu feminista Matriotes, que ha emès un manifest sobre el cas. “Quan un superior agredeix sexualment una treballadora, a qui se li ha violat el dret al treball i a guanyar-se la vida amb dignitat és a la persona agredida”, es diu en el text. “Si aquest agressor segueix en plantilla, en aquell o cap altre mitjà, sense que es prenguin mesures per evitar que torni a agredir i sense reparar el dany causat a la persona agredida, s’incompleix el dret al treball i a guanyar-se la vida de les dones que treballen amb ell. A més, tenir un espai en un mitjà de comunicació és tenir un altaveu públic que permet acumular poder, influència i capital social”.