Grups audiovisuals
Mèdia 07/02/2013

Competència multa Mediaset amb 15,6 milions d'euros per incomplir els compromisos de la fusió amb Cuatro

L'organisme considera que l'empresa s'ha saltat les exigències relacionades amb la venda d'espais publicitaris i la gestió de drets. Mediaset considera "extravagant i injustificada" la sanció

Ara
2 min
La seu de Mediaset España

BarcelonaLa Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha imposat una multa de 15,6 miiions d'euros a Mediaset per una infracció "molt greu" derivada de l'incompliment de diversos compromisos assumits per l'empresa en el moment de tancar el procés de fusió entre Telecinco i Cuatro, l'any 2010. En una resolució feta pública aquest dimecres, el consell de la CNC considera "acreditat" que Mediaset no va fer cas d'algunes de les exigències a què es va comprometre perquè s'autoritzés la fusió.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En concret, segons aquest document, Mediaset incompleix "l'obligació de separació funcional de Publiespaña i Publimedia", és a dir, de les empreses de gestionar la publicitat de cadascun dels dos grups que es van fusionar. La presència de "les mateixes persones en els òrgans d'administració de totes dues" constitueix, segons la CNC, una vulneració d'aquest punt.

Un altre aspecte que critica l'organisme és que Mediaset "ha endarrerit injustificadament la renúncia als drets d'adquisició preferent de continguts audiovisuals", alhora que "ha retardat l'atorgament dels drets d'opció per a l'ajust de la durada dels contractes vigents", cosa que va en contra de les clàusules per les quals es va autoritzar la fusió. Així mateix "Mediaset havia inclòs clàusules prohibides en determinats contractes per a l'adquisició de continguts audiovisuals", assenyala la CNC.

Per acabar, Competència veu un incompliment de l'acord per part de Mediaset en relació amb "el desenvolupament d'una estratègia de vinculació de facto de la venda de publicitat dels seus canals, que s'hauria vist reforçada per la introducció d'un nou model de comercialització de la publicitat" per part del grup.

La CNC havia advertit tots aquests incompliments en una resolució aprovada el juny de l'any passat, que ara ha confirmat.

Mediaset ho troba "extravagant"

Minuts després de saber-se la resolució de Competència, Mediaset ha emès un comunicat en què assegura que ha "complert escrupolosament tots els compromisos amb la CNC" i titlla de "totalment extravagant i injustificada" la sanció que se li ha imposat. El grup recorda que el document que establia les condicions en què es podria dur a terme la fusió va ser aprovat i "imposat" de forma "unilateral" per la CNC, i que Mediaset l'ha impugnat "per via jurisdiccional". En aquest sentit, l'empresa considera que no ha vulnerat la norma referent a l'adquisició de continguts "entre altres coses" perquè aquest punt "no forma part dels compromisos assumits per la companyia", sinó del document que es troba pendent de recurs.

En relació a la gestió de la publicitat, Mediaset també creu que no ha incomplert l'acord, ja que "si hagués estat així no tindria sentit que, malgrat haver-se mantingut les quotes d'audiència de Telecinco i Cuatro prèvies a la concentració, Mediaset s'hagi vist obligada a reduir el preu mitjà de la seva publicitat". Per tant, conclou el grup, la conducta criticada per la CNC "no ha condicionat el funcionament del mercat".

Per això, Mediaset considera que "la sanció no estableix cap correspondència amb elements fàctics, jurídics ni, per descomptat, econòmics", i lamenta que, "amb aquesta actuació, és la mateixa CNC la que posa en entredit les seves decisions".

stats