Periodisme

El Col·legi de Periodistes torna a recórrer els blocs electorals

El criteri de proporcionalitat de la informació és el principal argument en contra d'aquesta imposició

Albert Castellví
18/05/2011
2 min

BarcelonaLa Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya impugnarà davant el Tribunal Suprem una resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que, segons l'organisme "consagra els blocs electorals". La instrucció 4/2011 de la JEC fa una interpretació de la Llei Orgànica General del Règim Electoral en què fixa "el criteri de proporcionalitat del temps d’informació dedicat a cada partit polític o coalició segons els resultats obtinguts en les eleccions anteriors i no seguint els criteris periodístics habituals", segons denuncia el col·legi, fet que "posa en dubte la feina professional" dels periodistes i justifica "la prohibició d'utilitzar plenament els criteris informatius habituals durant el període electoral, substituint-los per criteris de propaganda electoral".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La vicedegana i coordinadora de Comissions del Col·legi, Neus Bonet, destaca que l'element de la proporcionalitat "no apareixia fins ara" en les resolucions de la JEC, i que "introdueixi un criteri polític" en la informació de campanya que "ho posa més difícil als periodistes".

Segons el Col·legi, "està en joc la defensa de la llibertat d’informació i el dret fonamentals de la ciutadania a rebre una informació lliure, també durant la campanya electoral". L'entitat considera, a més, que la instrucció de la JEC equipara "la informació electoral amb la propaganda política".

Tot i que el 2008 el Tribunal Constitucional va optar per no admetre el recurs del Col·legi, en consonància amb el posicionament del Suprem, que considera que els col·legis professionals no estan legitimats per recórrer, l'entitat confia que en aquesta ocasió el procés es desenvoluparà d'una altra manera, ja que a més del Col·legi també recorreran diversos periodistes a títol personal però "sota el paraigua del Col·legi", segons explica Neus Bonet a l'ARA. En tot cas, l'entitat recorda que si el seu anterior recurs es va rebutjar va ser per defecte de forma, i que en cap cas els magistrats es van pronunciar sobre el fons del recurs.

El Col·legi ja avança que continuarà "promovent totes les actuacions que siguin necessàries per tal d'oposar-se a la vulneració de la llibertat d'informació que comporta la imposició dels blocs informatius electorals". Bonet diu que "cal buscar qualsevol escletxa" per mantenir la lluita contra els blocs, ja que si no "quedaran petrificats". La vicedegana del Col·legi admet que no són gaire optimistes de cara a la resolució d'aquest recurs, però assegura que seguiran "picant pedra allà on es pugui". Per exemple, els periodistes han demanat "ser escoltats durant el procés de redacció de la nova llei electoral catalana".

stats