El cofundador de ChatGPT demana al Congrés dels EUA un marc regulador per a la IA
Admet que el mercat laboral canviarà, però assegura que es crearan més llocs dels que es destruiran
Barcelona“Creiem que els beneficis de les eines que hem desenvolupat fins ara superen àmpliament els seus riscos”. Són paraules de Sam Altman, director executiu i cofundador d’Open AI, l’empresa que ha desenvolupat el programa de generació de text ChatGPT, davant d’un subcomitè del Senat dels Estats Units. La medicina o la lluita contra l’emergència climàtica són algunes de les aplicacions de la intel·ligència artificial, però el directiu ha admès aquest dimarts a la tarda que, per poder-les implementar sense riscos, cal que els governs perfilin un marc legislatiu.
En concret, Altman ha parlat d’una futura agència que ha de tenir poder de donar llicències a les empreses que treballin en IA, però també de treure-les. Aquest organisme seria el responsable d’establir quines normes de seguretat han de complir les indústries que vulguin treballar en aquest camp. Les empreses, segons la seva visió, han d’estar subjectes a auditories independents, fetes per professionals que no pertanyin ni a les tecnològiques ni als governs.
La seva postura no és necessàriament altruista. També pot ser interpretada com una manera de prendre la iniciativa en la regulació del sector i, també, com a via per bloquejar l’entrada de nous agents en una àrea ben llaminera. D’alguna manera, es pot llegir com la resposta a la controvertida carta signada per Elon Musk –i un miler de persones més– en què es demanava una pausa moratòria a l’hora de desenvolupar la intel·ligència artificial més enllà del seu estat actual. Quan es va publicar, a l’abril, es va considerar que, més enllà de les preocupacions d’ordre ètic, hi havia també per part seva un interès empresarial.
Entre els senadors presents durant la compareixença, un dels temes que han assenyalat és el perill de la destrucció de llocs de feina, que podran ser automatitzats. Altman ha reconegut que hi haurà alteracions en el mercat laboral, però s'ha mostrat convençut que, a llarg termini, es crearan més llocs de feina que els que s’amortitzin. La informació falsa, i la possibilitat de patir campanyes d’intoxicació per part de potències estrangeres, ha sigut un altre dels assumptes abordats pel subcomitè. La resposta de l’executiu, en aquest cas, passa també per admetre les imperfeccions de ChatGPT, però fia les solucions a les millores tècniques que s’aniran implementant de manera inexorable.
Els polítics, en tot cas, han recordat al representant d’OpenAI que les empreses no tenen per què esperar les regulacions del Congrés per instaurar mecanismes que permetin minimitzar els danys que aquesta nova tecnologia pot causar. A principis de maig el govern dels EUA va anunciar que invertirà 140 milions de dòlars per crear set nous instituts d’investigació amb els quals impulsar la innovació responsable de la tecnologia. Se sumaran als 18 centres sobre IA que ja estan en funcionament al país.