Cinquanta empreses audiovisuals catalanes s'uneixen en un clúster
La competitivitat i la internacionalització són objectius de l'ens
Barcelona.Com deia ahir el president Mas, "anant plegats podrem anar més lluny". Una màxima que han fet seva una cinquantena d'empreses del sector audiovisual català que s'han unit en un clúster per fer créixer el seu àmbit -que consideren estratègic per al país-, convertir Catalunya en referència internacional, fomentar la innovació i millorar l'eficiència de les inversions empresarials.
Aquesta iniciativa, que compta amb tot el suport institucional -no en va n'encapçalava la constitució el president de la Generalitat al Saló de Sant Jordi del Palau- suposa la primera unió d'empreses de tota la cadena de producció audiovisual al nostre país. Formen part del clúster productores, distribuïdores, exhibidores, ràdios, cadenes de televisió i empreses tecnològiques i de serveis. És a dir, totes juntes suposen una unió transversal de la producció que permet sumar sinergies fins al punt de treure el màxim rendiment d'una indústria que factura a Catalunya 1.700 milions d'euros a l'any, que ocupa 10.200 persones i que -gràcies a la força del subsector dels videojocs- crea ocupació entre els més joves de trenta anys.
En primer terme, tal com explicava el president del clúster, Xavier Guitart, els objectius són els de totes les empreses que encara hi ha en marxa, fer front a la crisi esprement totes les seves possibilitats a través d'anar totes juntes: optimitzar la despesa a través de "treballar en xarxa" i augmentar la competitivitat en general gràcies a la "cooperació entre empreses".
No obstant, a Guitart no li van passar per alt ambicions de país ni de més llarg termini. El cap de l'entitat defensava que "un país sense sector audiovisual, no tindrà qui l'expliqui i no serà un país", cosa que el va portar a considerar el clúster essencial per a un futur que té la comunicació audiovisual com a "element definitori" i que permet afrontar un futur que serà "un híbrid de tradició i innovació". A més, Guitart també veu en el clúster la possibilitat de tenir "rellevància internacional" i d'"augmentar el nombre d'empreses que hi ha en aquest àmbit i millorar-ne la qualitat" en un "sector arrelat a Catalunya".
El mateix dia que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir es posava a caminar, el president Mas va parar especial atenció en el consens que havien aconseguit les empreses per constituir-se en un sol ens de cooperació. "Els felicito, perquè sé que difícil que és sumar voluntats", ironitzava el president. Mas recordava que el 2009 ja parlava amb alguna de les autoritats assistents sobre aquest clúster, cosa que reflectiria la dificultat a la qual feia referència. Més moderat que els fundadors de l'ens, Mas va recordar que el clúster és un "experiment", "perquè no sabem fins on podem arribar si anem tots junts".