Dígits i andròmines
Mèdia12/01/2024

CES... i dues lletres més: I i A

Els dispositius personals, electrodomèstics i vehicles més sorprenents a la gran fira d’electrònica de Las Vegas

Per als que durant l’aturada pandèmica ja cantaven les absoltes per les fires presencials, el Consumer Electronics Show (CES) d’aquesta setmana a Las Vegas representa un bany de realitat: 130.000 visitants i 4.000 expositors, superant en els dos aspectes l’edició anterior. I és que només un immens aparador com aquest permet conèixer de primera mà tantes novetats tecnològiques en un període tan breu. Enumerem, ni que sigui breument, les més destacades i les més sorprenents, la majoria impregnades, naturalment, d’intel·ligència artificial.

L’habitual duel coreà

Samsung i LG, els dos gegants de l’electrònica de consum, han coincidit aquest any a presentar televisors amb pantalla transparent. Per a què, direu? Doncs per mostrar-hi objectes flotants –peixos en una peixera, formes abstractes– precisament mentre no mirem cap programa. El model de LG es diu OLED T i la seva pantalla enrotllable s’amaga a dins del moble, on també hi ha un segon panell negre que es desplega al darrere del principal per quan volem mirar la tele. El de Samsung és el primer televisor MicroLED transparent, però encara no té data ni preu. Més imminents són els models de la marca amb tractament antireflectant de la pantalla OLED, que permeten gaudir dels negres més foscos fins i tot en habitacions il·luminades.

Cargando
No hay anuncios

Una altra coincidència entre les dues marques és que han tret a passejar els tan entranyables com inevitables robots domèstics. L’AI Agent de LG es desplaça per la casa sobre dues potes amb rodes explorant amb la seva càmera qualsevol incidència que els algoritmes considerin digna de notificar. El Ballie que Samsung va exhibir l’any 2020 reapareix ara connectat a la plataforma domòtica SmartThings de la casa i equipat amb un projector que mostra missatges i informació sobre la superfície que tinguem més a prop.

Cargando
No hay anuncios

Telèfons

Les marques de mòbils no solen presentar grans novetats al CES, les reserven per al MWC de finals de febrer a Barcelona, a excepció de Samsung, que s’avançarà la setmana que ve amb els Galaxy S24. Per això a Las Vegas han dominat els accessoris, amb el protagonisme del Clicks, una funda de 139 dòlars per als iPhone 15 d’Apple que inclou a sota un teclat físic, molt semblant al dels BlackBerry, per poder escriure sense restar espai de pantalla a les aplicacions. No és la primera vegada que algú ho prova: fa anys va sortir una cosa semblant, però van abandonar perquè BlackBerry els va demandar.

Cargando
No hay anuncios

L’altre accessori nou per a mòbils és gairebé tan encantador com els robots de companyia. El Rabbit R1 és un aparell de butxaca (200 dòlars) amb un model de IA propi que escolta les nostres ordres (compra això, demana allò) i les transmet a les aplicacions del telèfon sense que les hàgim de buscar ni obrir.

Cargando
No hay anuncios

Ordinadors

Tant Intel com AMD i Nvidia han promocionat els seus processadors amb IA que trobem en els equips de les diverses marques. En matèria de formats, resulta curiós el portàtil híbrid Lenovo ThinkBook Plus Gen 5, amb sistema Windows i pantalla de 14 polzades extraïble que funciona com a tauleta amb sistema Android. El desembarcament de la IA també es fa present en els nombrosos ordinadors que ja inclouen al teclat una tecla per invocar el Copilot, la variant Microsoft del ChatGPT d’OpenAI.

Cargando
No hay anuncios

Salut digital

Ara que tanta gent porta un rellotge connectat, ves que aquest no sigui l’any dels anells amb sensors de salut. Al pioner Oura li ha sortit competència: el Movano Erie, l’Amazfit Helio, el RingConn i, fins i tot, el Zikr per a usuaris musulmans aspiren a un segment nou de mercat. La francesa Withings ha tret el BeamO, que inclou un termòmetre digital, un estetoscopi i un pulsioxímetre. Derucci promet mantenir la pau nocturna al dormitori amb un coixí que obliga l’usuari a canviar de posició quan detecta que està roncant. I Essilor Luxotica insisteix en les variants connectades de les ulleres Ray-Ban amb les Nuance Audio, que supleixen un audiòfon en casos de deficiència auditiva lleu. Com és habitual, hi ha varietat de tasses de vàter connectades que analitzen les deposicions buscant anomalies.

Cargando
No hay anuncios

Cuina

Els fabricants d'electrodomèstics van afegint aparells que no havíem vist venir, com el forn Smart Indoor Smoker de General Electric que gràcies a uns filtres molt ben pensats permet fer carn fumada en interiors, encara que els Estats Units sigui país de les barbacoes al jardí. Tant Sharp com Seer Perfecta tenen forns i graelles que prometen entrecots al punt perfecte de cocció gràcies a la IA.

Cargando
No hay anuncios

Animalons

Una altra novetat que podria anar a l’apartat anterior és el ChefPaw, un robot de cuina a l’estil Thermomix però pensat específicament per cuinar menjar saludable per a les mascotes de la llar. Sense abandonar el món zoològic, Swarovski –que és una empresa d’òptica, malgrat ser coneguda per les decoracions de cristalls– proposa els AV Visio, uns binocles de 4.500 euros que prement un botó poden identificar fins a 9.000 espècies d’aus i mamífers diferents gràcies a la IA i una base de dades integrada.

Cargando
No hay anuncios

Cotxes

Últimament, al CES es veuen més innovacions en mobilitat que als salons de l’automòbil. Kia ha presentat una plataforma de vehicle elèctric tan modular que el mateix conductor pot canviar-li la carrosseria per fer-lo servir de taxi al matí, de furgoneta per repartir a la tarda i de minivolum durant el cap de setmana. Per altra banda, ChatGPT ja ha arribat al segment de l’automoció: Volkswagen ha integrat als seus cotxes el software de Cerence que permet dialogar amb el vehicle fent servir el xatbot d’OpenAI. Potser això ens acabarà portant el català als cotxes abans del que pensàvem. Mercedes Benz també té una integració de la plataforma de IA. I fins i tot hi ha una bicicleta elèctrica amb ChatGPT: la Urtopia Fusion, amb dos motors i dues bateries, que costa a partir de 4.000 dòlars.