Dígits i andròmines

CES 2023: cotxes, pantalles i tasses de vàter

Al Consumer Electronics Show, s’han començat a veure aplicacions de la intel·ligència artificial generativa i s’ha formalitzat la fusió entre l’automoció i el món digital

Una menjadora d'ocells connectada
06/01/2023
4 min

BarcelonaAmb la primera edició postpandèmia del Consumer Electronics Show (CES), una de les fires d’electrònica de consum més grans del món, han tornat les tradicionals batalles per exhibir els televisors més espectaculars i els dispositius connectats més pintorescos. Però també s’han començat a veure aplicacions de la intel·ligència artificial (IA) generativa i s’ha formalitzat la fusió entre l’automoció i el món digital.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així, mentre els salons de l’automòbil tradicionals perden pes a tot el món, els cotxes han ocupat al CES un 25% més d’espai. És molt significatiu que Volkswagen hagi triat una fira d’electrònica per presentar la futura berlina ID.7, que substituirà el model Passat i competirà directament amb el Model 3 de Tesla. Al mateix segment de mercat s’adreça Sony, que fins ara no feia cotxes però s’ha aliat amb Honda per crear l’Afeela, un cotxe carregat amb 45 sensors que es començarà a vendre l’any 2026. Per la seva banda, BMW ha presentat l’iVision Dee, un esportiu que no caldrà triar de quin color el vols, perquè la carrosseria va folrada amb 240 panells de paper electrònic que poden canviar, tots junts o individualment, entre 32 colors diferents. Naturalment, els tres models esmentats són elèctrics purs.

La majoria de les marques mostren taulers de comandament digitals i millores en els sistemes d'assistència a la conducció, com el sistema Ready Care de Harman, que fa servir el rellotge Galaxy Watch de la seva matriu Samsung i una càmera interior per detectar si el conductor està cansat o estressat i recomanar-li que s’aturi. Per fi, es generalitza la possibilitat d’actualitzar el programari dels cotxes connectant-los a una xarxa wifi, una cosa que als usuaris de mòbils i ordinadors ens sembla d’allò més normal, però fins ara no ho era sobre rodes.

Al CES no s’han vist grans avenços en cotxes autònoms, però sí que ho és un vehicle molt singular: el cotxet de criatura autònom Ella (3.500 €) de la marca canadenca Glüxkind. Amb el nadó a dins cal empènyer, però quan agafes el nen a coll, el cotxet et segueix i va esquivant obstacles gràcies als algoritmes de visió per computador.

Un piano amb quatre altaveus flotants

Televisors i monitors

Les firmes coreanes Samsung i LG han tornat a escenificar la seva competició per les pantalles més espectaculars. Aquest CES la primera ha irromput en un territori que la segona considerava propi, la tecnologia OLED: Samsung assegura que els seus televisors són encara més lluminosos que els del seu rival. Tot i això, la seva aposta són els models QLED i MicroLED, ara amb més capacitats de procés –com una modalitat Relumino que adapta la imatge a les persones amb discapacitat visual–. La firma també s’aboca als lucratius monitors per a videojocs, amb models on es pot ajustar la curvatura de la pantalla per fer-los més immersius. Això ja ho va mostrar fa uns mesos LG a la fira IFA de Berlín, però les imitacions van en els dos sentits: LG ha presentat televisors que separen la pantalla i l’electrònica posant aquesta en un mòdul independent, com Samsung fa anys que fa amb el OneConnect dels seus models de gamma més alta.

De tota manera, potser el televisor més sorprenent del CES és un de la marca Displace que funciona sense cap fil. No cal connectar-lo a la xarxa perquè rep el contingut 4K per wifi, i tampoc endollar-lo al corrent perquè la pantalla de 55 polzades porta quatre bateries carregables que li donen un mes d’autonomia. Costarà uns 2.300 euros i com que pesa poc més de 9 quilos, el pots penjar i despenjar de la paret com si fos un quadre i endur-te’l a una altra habitació.

Pantalles menys grosses

A més de l’esmentat cotxe de BMW, al CES també s’ha vist paper electrònic en dispositius més previsibles. Així, Lenovo té l’ordinador portàtil ThinkBook Plus Twist amb dues pantalles: una OLED convencional i una altra de tinta electrònica en color. La mateixa marca ha presentat l’Smart Paper, una tauleta de 10,3 polzades que serveix per llegir llibres digitals però també per agafar notes amb el llapis tàctil que porta incorporat, i arriba per competir amb el Kindle Scribe d’Amazon.

D'altra banda, com que Samsung ja té la mà trencada en els smartphones que es dobleguen pel mig, està explorant altres formats: al CES ha ensenyat el Flex Hybrid, un aparell que plegat fa poc més de quatre polzades, però desplegant-lo per un costat i estirant-lo per l’altre s’obté una pantalla de 12 polzades.

Objectes connectats: de la domòtica a la tassa del vàter

Acabo aquesta crònica del CES amb el capítol d’objectes peculiars. La porta d’entrada de Masonite per a habitatges unifamiliars (7.000 €) porta incorporats un videoporter Ring, un pany intel·ligent Yale, llums amb detector de presència per veure-t’hi quan arribes a les fosques i una bateria per funcionar fins a 24 hores si marxa el corrent.

La BirdBuddy és una menjadora intel·ligent per a ocells que a més del dipòsit de pinso porta una càmera que grava vídeos de les aus que s’hi acosten i és capaç de distingir fins a 350 espècies diferents gràcies a algorismes d'intel·ligència artificial. Quan n’enxampa un que t’interessa molt, t’avisa al mòbil.

Una tassa de vàter connectada

La fal·lera pels dispositius per vigilar la salut ha arribat a la tassa del vàter. Tant Withings com Vivoo han presentat sensors que es pengen a dins com si fossin una pastilla desinfectant. Quan hi pixes a sobre, analitzen l’orina i et fan recomanacions per millorar la teva alimentació. Altres anys ja hi havia vàters connectats, però aquest sistema es pot afegir als que ja existeixen i, francament, tractant-se de Withings, ja tinc ganes de provar com la seva aplicació creua aquestes dades urinàries amb les d’altres sensors com el meu rellotge, el meu tensiòmetre o la meva bàscula.

En canvi, no acabo de confiar en el nou piano digital amb què la firma japonesa Roland celebra el seu cinquantenari. L’aspecte és imponent i porta integrats 14 altaveus orientables, però els acompanya amb quatre altaveus més, que són flotants: literalment, doncs, van muntats en uns petits drons que el pianista pot situar al punt de la sala que vulgui. Tothom que hagi tingut un dron a prop sap l’enrenou que fan, així que m’estranyaria que amb quatre d’aquests aparells s’arribi a sentir la música.

stats