L'ARA reivindica el periodisme independent en el seu 13è aniversari
La comunitat del diari es reuneix al Palau de la Música
BarcelonaAlegria, il·lusió i, sobretot, empenta. Aquestes han estat algunes de les emocions presents a la Nit de l’ARA, que aquest any ha servit per commemorar el 13è aniversari de l’ARA, una capçalera que continua obstinadament compromesa amb fer un periodisme rigorós però també pròxim al lector. La festa, comandada per Antoni Bassas i Carla Turró, ha servit per repassar un any complex i convuls i també per reflexionar sobre el periodisme.
Des dels seus inicis, la Nit de l’ARA ha estat la principal cita anual per trobar-se amb la comunitat que fa possible el diari; és a dir, els subscriptors que donen suport a aquesta aventura periodística i que empenyen els periodistes de la casa a fer una feina que millori la societat. També és una ocasió per reunir-se amb representants del món social, polític i comunicatiu. Entre les personalitats que han volgut acompanyar l’ARA en aquesta celebració hi ha hagut els expresidents Jordi Pujol i Artur Mas –que anava acompanyat de la seva dona Helena Rakosnik–; el cap de l’oposició Salvador Illa; la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, els consellers d’Empresa, Roger Torrent, i d’Interior, Joan Ignasi Elena; els tinents d’alcaldia Albert Batlle i Jordi Valls; els exconsellers Josep Rull; Ramon Tremosa i Jaume Giró, les diputades Marta Vilalta (Parlament) i Pilar Calvo (Congrés), i el diputat Francesc Marc Álvaro (Congrés). També estaven entre els convidats la presidenta del Parlament Anna Erra i el delegat del govern espanyol Carles Prieto. La festa de l'ARA ha coincidit amb l'aniversari de la consellera d'Economia Natàlia Mas, que també ha anat a l'acte. Antoni Bassas n'ha fet broma assegurant que el públic no li cantaria el Per molts anys, però li ha promès que si millora el sistema de finançament de Catalunya l'any que ve li faran "l'onada". Pel que fa a l'àmbit de comunicació, s'han afegit a la festa Jaume Roures i Iu Forn, director de l'ACN.
La trobada també ha servit per recordar figures essencials de la història de l’ARA que ens han deixat recentment. És el cas de l’historiador Joan B. Culla, que va morir dimecres i que durant molts anys va ser col·laborador del diari. També s’han recordat Antoni Vila Casas i Xavier Gramona, a qui se'ls ha agraït el suport que durant anys van donar a la capçalera.
Però la Nit de l’ARA no és una ocasió per a la nostàlgia, sinó un moment per agafar forces cap al futur. En aquest sentit, Ferran Rodés, president de l'ARA, ha deixat clar que el futur del diari és esperançador. "No ens preocupa la continuïtat de l'ARA, ens ocupa millorar cada dia", ha remarcat. Rodés ha assegurat que el 2023 ha sigut un bon any per a la capçalera, que ha aconseguit dades rècord d'audiència digital i ha superat les previsions que es tenien per a l'edició en paper. En un context de gran competència pel que fa a l'atenció dels lectors, Rodés ha defensat la necessitat de continuar fent periodisme independent gairebé com un acte de rebel·lia. "Siguem conscients que quan comprem un diari independent fem un acte important per a la societat. El periodisme independent és el refugi per al lector", ha afirmat.
En línia amb les paraules de Rodés, Esther Vera, directora de l'ARA, ha assegurat que el diari no està disposat a entrar en la guerra de preus de subscripció d'altres capçaleres. "Creiem que fer informació rigorosa no només val diners sinó que té costos afegits", ha afirmat. Ha explicat com aquest últim any l'ARA s'ha adaptat a les noves formes de consum: de dilluns a divendres s'aposta per un diari curt i analític, mentre que els caps de setmana s'ofereix un diari amb informació reflexionada. A més, ha destacat les innovacions que s'han fet en l'àmbit digital i la renovació i reforç de tres dels verticals i suplements de la casa, el Mengem, el Criatures i l'Ara Diumenge. La directora ha assegurat que el diari no té por del context difícil, sinó més aviat el contrari. "Ens esperona", ha afirmat.
Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, no han pogut assistir a la festa perquè eren en viatges institucionals, però tots han fet arribar missatges de felicitació i agraïment de vídeo. Qui sí que s'ha adreçat als convidats ha estat la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ha recordat com l'ARA va néixer per donar veu a totes les generacions de la societat. Ha assegurat que cal col·laboració entre institucions i mitjans per poder fer front a un nou ecosistema de la informació que ha obert la porta a la difusió de desinformació. Per la seva banda, Carles Prieto, delegat del govern espanyol a Catalunya, ha defensat el plaer de llegir la premsa. "Soc d'aquestes persones rares a les quals els agrada llegir en paper", ha confessat. Prieto, que ha alertat dels perills d'informar-se a través de les xarxes socials, ha reivindicat els mitjans tradicionals i independents, encara que "a vegades no ens agradin els titulars".
El futur del periodisme, segons Iñaki Gabilondo
Un dels moments destacats de la nit ha estat la conversa entre Esther Vera i Iñaki Gabilondo sobre el futur del periodisme. El veterà comunicador ha assegurat que som "en el millor moment per exercir el periodisme i el pitjor per viure'n" i ha reconegut que els mitjans de comunicació viuen en pànic financer. "Alguns estan optant per la drecera de la frivolitat. Això és una manera equivocada de veure les coses", ha assenyalat.
El locutor ha remarcat que el sector es troba en ple combat per la independència, i que l'objectiu és aconseguir crear una relació de confiança entre els mitjans i els ciutadans en plena situació d'inestabilitat que creu que s'institucionalitzarà. "La credibilitat és decència i temps", ha remarcat. Sobre una de les grans preocupacions del sector –aconseguir que els ciutadans entenguin el valor dels mitjans i se subscriguin–, ha argumentat que si creiem que val la pena viure en una societat lliure i en la democràcia val la pena pagar pels mitjans de comunicació. El periodista ha recordat als empresaris que en un mitjà de comunicació el que ha d'importar no són les audiències sinó el que s'explica i com s'explica.
Durant la festa també s'han entregat els premis Tatiana Sisquella i Ignasi Pujol –tots dos amb el suport de la Fundació la Caixa– i Carles Capdevila. El primer ha anat a parar al col·lectiu Repoblem, que lluita per frenar el procés de despoblament de Catalunya. Pel que fa al guardó Ignasi Pujol, dedicat a l'emprenedoria, ha sigut per a Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners. A través d'un vídeo, Daurella ha agraït el premi i ha assegurat que és un reconeixement a la cultura empresarial que ha viscut des de petita. En el cas del premi Carles Capdevila d'educació, els premis han sigut ex aequo per a la fundació Aspasim i l'associació El Paraigua.
La nit ha tingut un moment especialment tendre. Carla Turró ha explicat que en un any especialment dolorós pel que fa a les pèrdues, just el dia de la Nit de l'ARA la família del diari ha crescut amb el naixement del segon fill de dos dels periodistes de la casa, Natàlia Vila i Marc Toro.
A més del suport de la Fundació la Caixa, la festa de l'ARA va comptar amb la col·laboració de Fundació Vila Casas, Gramona, Estrella Damm, Catànies Cudié, Atlàntida assegurances i Philip Morris.