Crítica TV20/06/2023

Raül Gallego, la història precisa en el moment just

Dilluns, en el Telenotícies vespre, Toni Cruanyes ens informava d’una incursió molt violenta de l’exèrcit israelià a la localitat de Jenín, a la Cisjordània ocupada. Una operació militar per detenir dos presumptes milicians de la resistència palestina que acabava amb cinc palestins morts i més de noranta ferits. La crònica sempre acurada de la corresponsal Roser Oliver detallava la virulència de l’enfrontament. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’espectador de TV3 té l’oportunitat, des de fa pocs dies, d’endinsar-se en aquest context bèl·lic de la notícia per entendre’n el rerefons. També de conèixer les persones reals que en els informatius són només xifres que viuen sota etiquetes genèriques. El periodista i documentalista Raül Gallego acaba d’estrenar un cicle de documentals curts a la plataforma digital del 3alacarta. El primer episodi de Punt de no retorn s’introdueix, justament, en el camp de refugiats de Jenín i entra en contacte amb les brigades Al-Quds de la Jihad Islàmica. Però no per mostrar-nos la típica postal de militants exhibint el seu poder i els seus discursos, sinó conversant amb ells per entendre qui són. Més que exhibir homes armats hi ha el desig d’explicar què perpetua la violència i què la podria acabar. El capítol Dins la Jihad Islàmica palestina i l’alternativa a les armes, Gallego –sempre invisible en imatge però amb la seva manera de mirar sempre present– ens mostra les cases on viuen. Ensenya Jenín, que s’allunya de l’estereotip dels camps de refugiats de molts altres reportatges. Combina els plans detalls dels racons, les armes, els ulls que miren des de darrere del passamuntanyes, amb els plans generals de la mala vida als carrers. Crida l’atenció la connexió que hi ha entre aquests nois i la càmera. Parlen de la infantesa, de la violència de què van ser testimonis, de desgràcies a la família, de quan van deixar d’anar a l’escola. Gallego ho condensa en setze minuts, buscant també l’altra cara: la dels palestins esgotats que busquen consol en el cultiu de la terra que estimen i els israelians que demanen la fi del conflicte. 

Cargando
No hay anuncios

Raül Gallego, que fa vint anys era corresponsal de TV3 a Jerusalem, va viure sent un periodista molt jove la Segona Intifada i la Guerra de l’Iraq. Va patir en primera persona l’atac a l’Hotel Palestina de Bagdad on van morir els reporters Taras Protsuyk i José Couso. I per la televisió pública són històriques les imatges de Gallego gravant a la plaça Firdos mentre s’intentava fer caure l’estàtua de Saddam Hussein. Gallego, després de passar per Associated Press, Channel 4 i el Washington Post i de fer per a Al-Jazeera la premiada sèrie de short-docsFly on the wall, torna a TV3 divuit anys després. I ho fa amb l’empatia com a segell narratiu i amb la maduresa professional que autoexigeix aportar un factor diferencial al relat. De moment, amb el primer episodi, ha demostrat estar en el lloc precís per oferir una història potent que contextualitza l’actualitat en el moment just. Recupereu la notícia de TV3 i el documental de Gallego per comprovar les múltiples capes que conformen el periodisme i que important que és tenir-les totes en compte per observar la realitat amb més esperit crític.