El periodisme que cal a TV3

Després que Donald Trump proferís el seu discurs triomfant al costat de la família i l’equip de campanya, feien sonar Nothing compares 2U, de Sinead O’Connor al recinte. Tot i que la família de la cantant, la discogràfica i múltiples artistes han denunciat l’ús d’aquesta cançó per promocionar Trump, el flamant guanyadorexhibeix que pot fer el que li dona la gana. Tota una declaració de principis abans de tornar a la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A TV3 van fer un especial electoral al llarg de tota la matinada impecable. Toni Cruanyes, a l’estudi, repartia joc entre els companys de la redacció d’internacional, els corresponsals i enviats especials als EUA i els experts convidats que intervenien a través de videotrucades. Lídia Heredia i Xesco Reverter connectaven des de l’exterior de les seus electorals de Harris i Trump. Raquel Sans, Albert Elfa, Esteve Soler, Joan Carles Peris i Sílvia Heras anaven complementant, des d’aquí i des d’allà, la informació i valorant l’evolució dels resultats. El capital humà que té la televisió pública és enorme en aquest àmbit. Tots ells han treballat com a corresponsals i han cobert esdeveniments històrics. El bagatge que demostren, la facultat per relacionar fets i trobar antecedents i, sobretot, la capacitat d’anàlisi sobre la marxa informativa només els donen l’experiència i la mirada llarga del periodisme sobre el terreny. És una de les millors inversions que des de sempre ha fet TV3 en ella mateixa, perquè tots ells suposen un pòsit de coneixement molt valuós per a la cadena.

Cargando
No hay anuncios

La quantitat d’experts que van connectar en directe amb el programa formaven un elenc plural de bons especialistes. Sovint oblidem o no som conscients del talent que hi ha treballant en universitats a l’estranger, que permeten oferir un punt de vista diferent, rigorós i acurat, entenent, a més, la mirada que TV3 vol fer del món. La catedràtica de ciències polítiques Laia Balcells, la demògrafa i economista Alícia Adserà, el professor de sociologia Gerard Torrens-Espinosa i el catedràtic d’economia Gerard Padró, entre molts d'altres, van oferir diferents perspectives, molt interessants, sobre la jornada electoral, cadascú des del seu àmbit. “No fa gaire bona pinta, això” va afirmar Padró anticipant-se a un pronòstic que semblava que ningú no gosava fer. Les seves aportacions van resultar imprescindibles en el moment que l’escrutini insinuava un punt d’inflexió. Tant de bo que tots aquests noms i tants altres contribueixin a oxigenar agendes, aportar més diversitat de veus i, sobretot, a tenir present el talent que el país té treballant a l’estranger. 

Amb Donald Trump altre cop a la Casa Blanca, en un moment de màxima tensió internacional, és inexcusable i primordial que TV3 tregui partit de tot plegat i es noti a la graella. No podem limitar-nos a nits especials de matinada, quan tothom dorm. Ara més que mai s’han de prioritzar els espais de periodisme a la televisió pública.