Guia imprescindible per entendre Wagner i Prigojin

Un exmembre del grup Wagner s'explica al documental emès pel '30 minuts' aquest diumenge.
2 min

Fa deu dies, la rebel·lió del Grup Wagner va obligar els canals de notícies més importants d’arreu del món a modificar la seva programació. El seu líder, Ievgueni Prigojin, es va convertir en el gran protagonista de la BBC, la CNN i totes les cadenes de prestigi internacional amb capacitat per reaccionar amb rapidesa als girs inesperats de l’actualitat. Van mobilitzar els seus corresponsals, analistes i experts que poguessin aportar una perspectiva o informació que expliqués què estava passant i com repercutiria aquella rebel·lió en el lideratge de Putin.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i que després la reculada del Grup Wagner va aigualir les urgències periodístiques i les hipòtesis inicials, l’impacte mediàtic va evidenciar la dimensió política i militar d’aquest exèrcit de mercenaris. Als espectadors, però, Ievgueni Prigojin ja ens resultava familiar des de feia setmanes perquè els informatius ens ensenyaven els seus vídeos delirants des del front, amb l’home colèric, barroer i prepotent cridant mentre mirava a càmera. Mostrava escenes esgarrifoses de violència i mort i carregava contra Putin i el seu ministre de Defensa.

Per posar ordre i context a tot aquest rebombori d’emergències informatives i vídeos bèl·lics, és imprescindible el magnífic reportatge del periodista francès Raphaël Pellegrino que va emetre el 30 minuts aquest diumenge, Wagner: Per Rússia o contra Rússia. El reportatge explica d’una manera molt completa i estructurada qui és Prigojin, quin és l’origen del Grup Wagner, com funciona aquesta organització, quins són els vincles amb el Kremlin i amb Putin, on s’han produït les esquerdes d’aquesta relació i com mou els seus tentacles a Ucraïna però també a Síria i en diversos països de l’Àfrica. Aclareix la finalitat d’aquestes empreses militars privades més enllà de garantir un gran acarnissament en els combats. És la violència a canvi de negoci. Per desenvolupar la investigació periodística, el reporter Raphaël Pellegrino compta amb tres testimonis excepcionals: tres excombatents del Grup Wagner, tres mercenaris, dos dels quals han abandonat el grup. Un d’ells va ser el cofundador d’aquesta empresa militar. Van conèixer Dmitri Utkin, àlies Wagner, líder militar que dona nom a l’entitat, i l’empresari Prigojin, que té el control i la gestió d’aquest cos. A través de les declaracions d’aquests tres testimonis, d’altres veus expertes i dels vídeos que han transcendit de les actuacions d’aquest grup militar, Wagner: Per Rússia o contra Rússia facilita dades, circumstàncies, casos concrets i matisos informatius que ajuden a interpretar part de les notícies que rebem de la guerra d’Ucraïna i del Grup Wagner: el perquè d’aquests vídeos plens d’ira de Prigojin, el progressiu protagonisme d’aquest cos en els mitjans de comunicació i el poder polític i econòmic que representen. Però també ens obre els ulls a noves maneres de gestionar conflictes bèl·lics, de comunicar-los i mostrar dinàmiques ocultes dels ministeris de Defensa. És una prova rellevant sobre com es transformen les guerres i, per descomptat, com evoluciona el món.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats