Crítica TV10/03/2023

Les cançonetes del 'Planta baixa'

El Planta baixa ha optat per recórrer a la música clàssica en les transicions del programa després de reincidir en els seus desencerts musicals. Dimarts passat el programa de les tardes de TV3 va posar el M’he enamorat al supermercat després d’informar de l’agressió sexual a una nena d’onze anys en un centre comercial. Aquest disbarat agafa, a més, la dimensió d’inaudit tenint en compte que fa setmanes ja la van espifiar –menys dramàticament– posant la cançó Rata de dos patas quan enfocaven una imatge de Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

M’he enamorat al supermercat com a transició en el context informatiu d’una violació en un centre comercial és gravíssim. I més si se suposava que TV3 i la productora havien dissenyat un nou protocol perquè això no passés. L’emissió de dimarts ja s’ha retirat de la plataforma digital de la cadena. La intenció del programa era utilitzar aquesta cançó per parlar de la pujada de preus que tractarien més tard. Les inèrcies professionals i una nova manca de coordinació van desembocar, altre cop, en desastre. Una llàstima, perquè el Planta baixa havia aconseguit tenir un paper periodístic rellevant en la informació del cas de Badalona i l'equivocació de la cançoneta els ha esguerrat la feina, l’esforç i la imatge del programa.

Cargando
No hay anuncios

La nova solució: música clàssica. Tot i que les peces instrumentals no estan exemptes de significat. De fet, el clima que crea una música té a veure també amb el missatge que es dona. 

A la televisió, la utilització banal de les cançons ha provocat exemples lamentables. Uns grans malabaristes en il·lustrar notícies amb temes musicals són els esports d’Antena 3. Quan Robinho va ser condemnat per violació van obrir l’informatiu amb el famós Rata de dos patas. No deixa de ser, també, la frivolització informativa d’un cas molt greu. Fa tres anys una nedadora de la selecció mexicana de sincronitzada va acusar la seva entrenadora de vexar-la i dir-li “chaparra” i “gorda” als entrenaments. Els d’Antena 3 Deportes van fer una cerca per paraules gràcies a la màgia de la tecnologia i van trobar una ranxera que s’hi ajustava: "Esa chaparra y gordita se llevó mi corazón" cantava el duet Dos Rosas sobre les imatges de l’esportista.

Cargando
No hay anuncios

Al programa La Sexta Columna també utilitzen la cerca per paraules a l’ordinador per ambientar els reportatges. Per exemple, si parlen de l’energia solar, posen cançons pop i rock que tinguin la paraula sun al títol. Per tant, el dia que tractaven l’exhumació de Franco, per parlar del Valle de los Caídos sonava un tema titulat The Monument. I quan feien referència a remoure sepultures sonava I feel the earth move under my feet de Carole King. I mentre una dona relatava com es van emportar les despulles del seu pare de la fossa comuna sonava Time to move on de Tom Petty.

Aquestes estratègies tronades i simplistes per guarnir les informacions són frívoles. I un símptoma clar que els responsables del programa no estan entenent ni el llenguatge televisiu ni el musical.