Això no ho trobareu a cap plataforma
Les reemissions, en el millor dels casos, serveixen per intentar donar una mica més de repercussió a programes que han passat molt desapercebuts o per farcir les graelles d’estiu en època de vaques magres. Hi ha un espai molt interessant que compleix aquestes dues condicions: CTRL. Són set capítols que es van emetre a TV3 a finals del 2021 i que amb la calor tornen a la pantalla. La cadena l’ha programat els dimarts a un quart d’una de la matinada. L’horari no ajuda gaire, però per a l’audiència que reclama més presència de la cultura a la televisió és una opció magnífica i es pot recuperar del 3alacarta.
CTRL és un programa diferent respecte als continguts culturals convencionals. De fet, amb l’enginy del títol s’intueix quin és el seu enfocament. Per una banda, és òbvia la referència a la tecla de l’ordinador que serveix per executar comandaments. I, per l'altra, conté les consonants de la paraula cultura. CTRL gira al voltant de les possibilitats que ofereixen les tecnologies tant a l’hora de crear com a l’hora de consumir propostes culturals.
Música, cinema, teatre, literatura, arts gràfiques o exposicions passen pel sedàs de les tecnologies. En els diferents episodis el programa ens proposa descobrir un món insòlit: escultures digitals, passejos virtuals per obres d’escriptors, representacions teatrals amb robots o en format podcast, muntatges lumínics, participació en festivals o museus sense moure’t de casa o conèixer realitats històriques o artístiques des de les infinites possibilitats que ofereix el món digital. CTRL té la riquesa i la sensibilitat de la cultura i la fascinació que provoquen les tecnologies. És, en certa manera, una finestra a una nova revolució cultural. La intel·ligència artificial i la programació com a eina artística permeten modificar les narratives tradicionals. Per tant, els processos creatius també es transformen. Les diferents disciplines es poden fusionar entre elles i, fins i tot, construir un nou art.
El programa, a més, no és una fal·làcia sobre hipòtesis de futur. És una mirada al present amb voluntat d’innovació, experimentació i creació. Centra els continguts en artistes, institucions i iniciatives autòctones que ja treballen en aquest sentit. Veure com es crea un videomapping dels frescos de Sant Climent de Taüll o poder-te passejar per l’Empúries o l’Ullastret de fa dos mil anys transporta l’espectador a una experiència molt més directa, impactant i realista. Si hi afegim les possibilitats pedagògiques d’aquestes eines a l’hora de fer més accessible i atractiva la cultura, les opcions són impressionants.
És una llàstima que CTRL passi desapercebut. Perquè no només es tracta de la feina d’un programa de televisió, sinó de la feina, la creació i les propostes de molts artistes i professionals que no coneixem. S’acostuma a dir que la televisió ja no té res de bo per oferir, però encara ens posa a l’abast programes enriquidors que posen en valor la cultura i els artistes del nostre país. I això no ho trobareu a cap plataforma.