Mèdia27/09/2014

La CCMA, disposada a portar el conflicte per l’IVA a Europa

CiU denuncia una “operació planificada d’asfíxia” contra els mitjans públics catalans

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

Barcelona“Litigarem fins on calgui, si cal fins a Europa”. El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, va ser contundent ahir en explicar el seu pla per fer front a la reclamació de 80,5 milions d’euros que li fa l’Agència Tributària arran del canvi de criteri en la deducció de l’IVA de les corporacions d’àmbit no estatal. Duart va detallar que el conflicte està ara en “la penúltima fase del procediment administratiu”, però va deixar clar que arribat el moment duran el cas als tribunals i lluitaran fins al final per defensar que “el canvi de criteri no és lògic”, perquè “no ve avalat per un canvi normatiu”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El president de la CCMA va insistir ahir, en la seva compareixença davant la comissió parlamentària de control als mitjans públics, que la CCMA “no pot fer front a aquesta realitat amb els seus recursos”, tenint en compte que el seu pressupost és de 290 milions d’euros. Duart, però, va revelar que el Govern s’ha compromès a buscar-hi una solució. “Tots som conscients del risc que això suposa per a l’estabilitat i el futur d’aquesta casa”, va assenyalar. Tot i així, va negar que la CCMA estigui “tocada de mort”, com havia alertat anteriorment la diputada del PSC Núria Parlon.

Cargando
No hay anuncios

Duart va posar aquest nou cop a la línia de flotació de la CCMA al costat de la llei que impedeix als organismes autonòmics tenir dèficit i de la retirada del segon múltiplex de TV3. “Això són tres fets objectius. Que cadascú faci la valoració que correspongui”, va dir. I la valoració va arribar de les files de CiU. El diputat Albert Batalla considera que aquests tres elements -sumats a la decisió del govern espanyol de subvencionar la CCMA amb 37.000 euros per facilitar-li el canvi de freqüències derivat del nou pla de la TDT, mentre que Televisió de Galícia en rebrà 668.000 i TVE 6,7 milions- demostren l’existència d’“una operació d’asfíxia planificada del govern de l’Estat” contra els mitjans públics catalans.

A banda de l’amenaça de l’IVA, Duart es va referir a un altre risc que afronta la CCMA: la reducció dràstica de l’estoc de produccions alienes, conseqüència directa de la rebaixa de la despesa en aquesta partida, que ha obligat a recórrer a pel·lícules i sèries ja adquirides però encara no emeses. Segons ell no hi ha risc “imminent”, però “entre aquesta temporada i la que ve” s’hauria de revertir la tendència i tornar a omplir aquest rebost.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, segons diu Duart, la CCMA ha assolit l’estabilitat pressupostària després de reduir la seva despesa en un 35% els últims tres anys i, segons va subratllar, sense que se n’hagin ressentit ni la qualitat de l’oferta ni l’audiència, que era el principal risc d’aquesta retallada.

El PSC i ICV, crítics amb la cobertura de la V

Cargando
No hay anuncios

A les habituals crítiques del PP i C’s sobre la falta de pluralisme a la CCMA, ahir s’hi van sumar el PSC i ICV, arran de la cobertura de la Diada. La socialista Núria Parlon va lamentar que els mitjans públics “cridessin a omplir trams de la V que no estaven coberts”. Des d’ICV, Marta Ribas, tot i declarar-se “simpatitzant de la V”, va coincidir-hi i va afegir que això és “tirar pedres a la teulada del procés”.