Mitjans públics

La CCMA va deixar d'ingressar 1,5 milions en publicitat per les vagues

Duart es compromet a retallar un màxim de 7,5 milions d'euros anuals en personal fins al 2017

Fèlix Riera, Brauli Duart i Eugeni Sallent, aquest divendres al Parlament
Ara
28/02/2014
3 min
15
Regala aquest article

BarcelonaLes vagues a TV3 i Catalunya Ràdio de les últimes setmanes han tingut un important impacte en els resultats de tots dos mitjans, tant pel que fa a les xifres econòmiques com a l'audiència. El president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, ha detallat aquest divendres, durant la seva compareixença davant de la comissió parlamentària de control dels mitjans públics que els ingressos per publicitat durant els dos primers mesos del 2014 han estat un 15% inferiors als del mateix període de l'any passat, la qual cosa suposa 1,5 milions d'euros menys. Aquesta caiguda, diu Duart, "ha trencat la tendència positiva iniciada el segon semestre" del 2013, i impedirà repetir els 60 milions obtinguts per aquesta via durant l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els pressupostos de la Corporació per al 2014 inclouen l'entrada de 57 milions d'euros gràcies a la publicitat –tot i que Duart ha admès que si l'avantprojecte s'hagués tancat al desembre i no a l'octubre s'hauria pogut elevar fins als 60 milions, ja que la tendència durant els últims mesos de l'any va ser a l'alça–, una xifra que encara s'espera assolir.

Pel que fa a l'audiència, el director de TV3, Eugeni Sallent, ja ha advertit que aquest febrer la televisió pública perdrà el lideratge de què la televisió pública ha gaudit durant els últims 19 mesos –una fita històrica–. A falta dels resultats d'aquest divendres, TV3 ocupa ara mateix el tercer lloc del rànquing de cadenes, amb un 11,5% de quota de pantalla. Telecinco és segona amb un 11,6% i Antena 3 tancarà el mes líder, amb un 12,2% de 'share'. Sallent ha quantificat la incidència de les vagues en "entre 1,5 i 2 punts" de quota, però espera recuperar el lideratge "un cop s'estabilitzi la situació".

En el cas de Catalunya Ràdio, el seu director, Fèlix Riera, ha deixat clar que "l'impacte de les vagues no es pot valorar en aquests moments", perquè les dades d'audiència d'aquests mesos no se sabran fins que es publiqui el proper EGM, el 22 d'abril. Tot i així, ja ha avançat que "molt probablement" aquestes aturades tindran "una traducció a l'antena" i poden "marcar una parada en la recuperació de les audiències" que l'emissora pública "havia començat a desenvolupar en l'última onada del 2013". Com Sallent, Riera també espera que "recuperar la tendència" a l'alça un cop resolt el conflicte laboral.

Aquest tema hauria de quedar resolt en els propers dies. Duart ha recordat durant la seva compareixença que dijous de la setmana que ve s'acaba el termini de 15 dies que es van donar empresa i treballadors per tancar l'acord en matèria d'ajustos salarials. En cas que aquesta negociació acabi de forma satisfactòria, hi haurà dues setmanes més per pactar la resta d'aspectes pendents del nou conveni col·lectiu, en què, segons el president de la CCMA, "no hi ha diferències substancials" entre les dues parts.

En qualsevol cas, Duart s'ha mostrat optimista davant de la possibilitat d'arribar a un acord amb la plantilla i ha confirmat que, finalment, només s'hauran d'ajustar a través del capítol de personal 7,5 milions d'euros, i no els 26 previstos en un principi. Aquesta reducció ha estat possible després que s'acordés eixugar els 11 milions de dèficit del 2013 "mitjançant ajustos en les partides de continguts audiovisuals i inversions i millorant els ingressos en la mesura dle possible", i després que el departament de Presidència confirmés l'existència d'una partida extraordinària de 7,5 milions que es destinarà íntegrament a personal.

La proposta que la CCMA ha posat damunt de la taula inclou l'aplicació de "mesures alternatives" vinculades al capítol de personal i tocar els sous base i l'antiguitat –el nucli del conflicte laboral– només per completar el que no sigui possible obtenir per altres vies. Duart ha assenyalat, a més, que la seva intenció és assolir un "acord plurianual que abasti tot el període de vigència del contracte programa" que s'ha de tancar durant les properes setmanes, és a dir, fins al 2017. En aquest sentit, el president de la Corporació ha indicat que l'estalvi derivat de l'ERO aprovat l'estiu passat –que començarà a tenir efectes a nivell pressupostari l'any que ve– es destinarà a cobrir les necessitats de despesa de personal, i s'ha compromès a no retallar més de 7,5 milions anuals en aquest capítol fins al 2017.

stats