Mèdia 05/10/2013

La CCMA congela el pressupost

Preveu externalitzar la gestió de la venda de publicitat per incrementar els ingressos per aquesta via

Albert Castellví Roca
3 min

Barcelona.El pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per a l'any 2014 serà de 293,1 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció de menys de l'1% en relació amb el d'aquest any. Això és el que preveu l'avantprojecte de comptes de la Corporació, segons va anunciar ahir el president del consell de govern de l'ens, Brauli Duart, durant la seva compareixença davant la comissió parlamentària de control a l'organisme. Aquesta pràctica congelació del pressupost contrasta amb la dràstica retallada que han patit les xifres durant els últims exercicis: el 2011 la CCMA va disposar de 462,4 milions d'euros, i l'any passat ja havia caigut fins als 295,9, un 36% menys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons Duart, aquesta proposta "continuista" preveu una aportació de 225 milions del Govern -la mateixa xifra que aquest any, que també és la que fixa el projecte de contracte programa que està analitzant el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) abans de la seva aprovació, que Duart espera que es produeixi en els pròxims "dies o setmanes"- i uns ingressos de 57,8 milions en publicitat, un 4% menys del previst per al 2013.

Però el president de la Corporació va remarcar que el 2010 aquesta xifra era de 100 milions d'euros, i que és justament per revertir aquesta tendència negativa que la CCMA s'ha proposat externalitzar "la gestió de la venda d'espais publicitaris", mantenint, això sí, "el control econòmic" i "el control del format" dels anuncis. Duart va remarcar que l'adjudicació "s'ha de fer per concurs públic" i que hi ha "no menys de 8 o 10 grups" que hi poden optar, en resposta a les paraules de la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas, que havia suggerit que la intenció és que el responsable de gestionar la publicitat dels mitjans públics sigui el Grupo Godó.

Tothom marxa "voluntàriament"

En l'apartat de despeses, Duart va detallar que el 2014 es preveu destinar 178,4 milions a inversions -una partida que, tal com va anunciar en presentar l'anterior pressupost, no s'ha reduït perquè no s'havien aplicat "tots els ajustos" durant els tres anys anteriors- i 124,6 milions a personal. En aquest sentit, el president de la CCMA ja va advertir que "durant la negociació dels nous convenis col·lectius" caldrà "arribar a acords per ajustar el capítol 1 [el de personal] a l'avantprojecte".

Sobre l'ERO que s'ha començat a aplicar durant l'estiu, Duart va defensar que tots els treballadors que abandonin Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio ho faran "voluntàriament". A l'emissora hi haurà 34 sortides, de les quals 15 seran voluntàries i 19 correspondran a treballadors afectats per motiu d'edat, tot i que cap d'aquests ha renunciat a marxar -cosa que haurien pogut fer una quinzena de persones, perquè els voluntaris haurien cobert aquestes places-. A TVC, on es va fixar un màxim de 205 acomiadaments, només 5 dels 187 afectats per edat han preferit quedar-se. Això provocarà que dels 42 treballadors que van presentar-se voluntaris per marxar només 23 ho puguin fer.

D'altra banda, Duart també va explicitar la seva voluntat que el procés de fusió de TVC i Catalunya Ràdio en una única empresa "estigui acabat l'1 de desembre".

Defensa de l''Info K'

Un altre protagonista de la sessió d'ahir va ser l' Info K , arran del reportatge sobre la Via Catalana emès el 12 de setembre. El PP, el PSC i Ciutadans van criticar aquell vídeo, però tant Duart com el director de TVC, Eugeni Sallent, van defensar el programa i van recordar que el CAC l'ha avalat. Però la diputada socialista Núria Parlon va denunciar que l'organisme "no hagi publicat, tal com marca la llei, el vot particular de tres consellers que estaven en contra" de l'acord, i des de Ciutadans Jordi Cañas va recordar que la resolució es va aprovar gràcies al vot de qualitat del president del Consell.

Per la seva banda, la popular Marisa Xandri va preguntar quant havia costat l'ampli desplegament de TV3 per cobrir la Via Catalana, incloent-hi la contractació de tres helicòpters. Sense donar xifres concretes, Duart va assegurar que havia resultat "menys car" que un "Onze de Setembre habitual sense aquesta cobertura".

stats