Mèdia11/10/2015

Catalunya Ràdio busca director

La situació política amenaça d’allargar la situació d’interinitat de l’emissora pública

àlex Gutiérrez
i àlex Gutiérrez

BarcelonaDes que Fèlix Riera va ser destituït a finals de juliol, Catalunya Ràdio funciona sense que ningú ocupi la figura de director. Aleshores des de la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es va argumentar que es volia iniciar el procés de cerca un cop acabades les vacances, en el que es va llegir com a eufemisme de les eleccions del 27-S. Ara, segons ha pogut confirmar l’ARA, s’ha iniciat el procés per localitzar un futur nou responsable de l’emissora. No serà una tasca fàcil: malgrat que nominalment es tracta d’una decisió despolititzada -el director el nomena el consell de govern de la CCMA, a proposta del seu president- a la pràctica hi ha equilibris partidistes que caldrà observar.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De fet, el director sortint formava part de la quota proposada per Unió. Tot i que en un primer moment semblava que la posició de Riera quedava exclosa del divorci entre UDC i CDC, finalment va formalitzar-se la seva sortida. Just el dia abans, una nova consellera, Rita Marzoa, ingressava al Consell de Govern de la Corporació a proposta d’ERC, cobrint una plaça que anteriorment havia ocupat el socialista Xavier Guitart i perfilant una majoria diferent en aquest organisme de decisió. En tot cas, les tensions entre el director de Catalunya Ràdio i el president de la Corporació ja feia mesos que s’arrossegaven. Alguns dels temes sensibles d’aquest últim any s’han negociat directament des de la presidència, a causa d’aquest desacord.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, amb el nou taulell de joc configurat, s’espera que el nou director de Catalunya Ràdio sigui algú proposat per ERC però que tingui el vistiplau dels dos consellers de CDC -el president de l’ens, Brauli Duart, i Núria Llorach- necessaris per nomenar-lo. Tot i algunes informacions aparegudes en mitjans digitals, de moment el president de la CCMA no ha sondejat encara cap nom ni ha mantingut entrevistes amb possibles candidats.

Fonts d’Esquerra admetien a l’ARA que és difícil proposar algú sense haver resolt abans tota la negociació de càrrecs de Govern. “Catalunya Ràdio necessita, com més aviat millor, un director. Però si ara es nomenés algú, semblaria que hem aprofitat per col·locar-lo just per a aquesta etapa i es cremaria el seu nom. Com hem fet amb Rita Marzoa, que és la primera consellera en la història de la Corporació que ve del món de la ràdio i d’un mitjà de la casa, volem proposar un nom que sigui inqüestionable des del punt de vista professional”, expliquen.

Cargando
No hay anuncios

La plantilla reclama

Dues persones piloten mentrestant el dia a dia de l’emissora pública. Jordi Català, cap de programes, s’encarrega de la part no informativa. Coneix bé la casa -hi va entrar el 1989- i ha exercit de cap de programes dotze anys, incloent-hi les quatre últimes temporades. El cap d’informatius, Francesc Cano, ha assumit les funcions de direcció derivades dels noticiaris de la casa. Un portaveu de la Corporació qualificava de “perfectament normal” l’operativitat de Catalunya Ràdio aquests dos mesos sense director: “No se n’ha ressentit el funcionament”. Però els mesos van passant i a l’abril caldria començar a plantejar la nova temporada. Un entortolligament de la situació política a l’hora de nomenar Govern i president -per molt que orgànicament no hi hagi un fil directe- podria fer demorar, de retruc, aquesta sortida de la interinitat per a l’emissora pública.

Cargando
No hay anuncios

La plantilla, de fet, reclama amb insistència que es restitueixi la figura del director. “Catalunya Ràdio viu sempre amb el perill de ser eclipsada pel monstre de la tele. La situació actual és una excepcionalitat que es pot mantenir un temps, però no allargar. Volem un director, i així ho hem exigit des del primer moment”, recorda Josep Calvet, president del comitè d’empresa. Com que Catalunya Ràdio i TV3 estan vivint un moment de confluència, en una sola empresa i també en una redacció unificada, s’ha plantejat la possibilitat de nomenar un director que ho fos sobretot de continguts, més que no pas que dedicat a la gestió. Aquest no és un escenari que satisfaci el comitè: “Creiem que ha de tenir el mateix nivell que el director de la televisió: hi ha d’haver algú que defensi la nostra peculiaritat en el consell de govern”, especifica Calvet.