Streaming
Mèdia11/04/2022

El cas Xokas: els perills d'emetre 12 hores seguides en directe

El popular 'streamer' gallec va tornar a Twitch una setmana després d'abandonar-lo per problemes derivats de l'empitjorament de la seva salut mental

BarcelonaVistes des de la distància, les polèmiques sorgides a Twitch poden semblar banalitats sense cap rellevància fora d'internet. El més habitual és que siguin baralles entre streamers, malentesos i, fins i tot, embolics amorosos entre ells que no haurien de canviar la vida a ningú. No seria res important si no fos perquè tot el que emeten les grans estrelles de la plataforma és seguit massivament per centenars de milers de joves i adolescents catalans, que van al dia pel que fa a aventures i desventures del mitjà. La seva influència és tanta que cal parar atenció quan hi ha un sisme amb un dels seus usuaris més il·lustres. És el cas d'El Xokas, l'streamer gallec que tot just acaba de tornar a l'activitat després d'una setmana de desterrament al món real, fora de la xarxa.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El seu és un exemple ideal que rearma de raons als qui defensen que Twitch, propietat d'Amazon, és, sobretot, una plataforma d'una ferotge competitivitat que pot afectar greument la salut mental, sobretot la dels mateixos streamers que hi participen. És especialment sagnant per als qui fan sessions maratonianes de fins a dotze hores en directe, el que faci falta per aconseguir sumar més visualitzacions, que a la vegada es tradueix en més diners. Però què ha passat amb El Xokas i per què ha provocat un terrabastall que durant uns dies ha monopolitzat els directes de Twitch? Doncs la retransmissió en directe i obert a tothom de l'augment de la seva inestabilitat emocional.

Cargando
No hay anuncios

Conegut per ser un dels streamers més polèmics de l'escena a causa del seu llenguatge directe i la propensió a l'insult, l'obsessió d'El Xokas per ser el millor, el més popular i qui més diners guanya no ha fet bé a la seva salut mental. Després de setmanes acumulant polèmiques quasi diàries a causa de les topades amb els seus viewers, a qui tracta al més pur estil bully, el 20 de març a la matinada un descuit va revelar que utilitza comptes anònims a Twitter per insultar rivals, criticar companys i tirar-se floretes. Possiblement, a qui visqui fora d'aquest ambient no li semblarà un fet especialment greu, però el periodista expert en continguts digitals, Albert Lloreta, contextualitza l'error d'El Xokas: "Tenir un compte anònim no és res d'estrany; de fet, és el pa de cada dia de l'internet. El problema és que l'han enganxat i en aquests comptes, a més de defensar-se, atacava altres streamers. En tot cas, no em sembla gaire greu el cas particular d'El Xokas, però sí que ha servit com a toc d'atenció general: aquest tren de vida, aquesta manera de viure, té conseqüències dures per a la salut mental".

Cargando
No hay anuncios

Com diu Lloreta, els problemes del creador gallec apunten directament a la seva estabilitat emocional. "Viuen en una competència i una exposició constant, fet que pot portar vulnerabilitat, ja que quan ets a l'ull de l'huracà d'una manera tan clara, si no tens una autoestima sana tota crítica externa t'afectarà moltíssim", explica la psicòloga sanitàri del Centre salut Mapfre, Mónica García. En aquest sentit, El Xokas, que va disculpar-se per aquestes sortides de to 24 hores més tard, havia reconegut tenir depressió i altres qüestions relacionades amb la salut mental abans de fer-se famós. García alerta del perill de les patologies prèvies en una feina amb la pressió d'un streamer de Twitch: "Quan es té un patró d'inseguretat i un s'exposa d'aquesta manera tot això es multiplica. És aquí on sorgeix la necessitat de contraatacar, perquè se sent amenaçat, d'intentar tenir un control que tampoc és real", declara la psicòloga.

Cargando
No hay anuncios

Abans que explotés tot aquest afer, El Xokas ja presentava proves que alguna cosa no anava bé, un fet que s'esbrinava a primera vista veient les seves sortides de to. Avui dia ja no sorprèn el fet que l'streamer passés diversos dies continuats fent fins a 12 hores seguides de contingut en directe, sigui parlant amb els seus viewers o jugant a videojocs. Un comportament normal? Sí en els estàndards d'aquest entorn, uns cànons que fomenta la companyia d'Amazon, explica Albert Lloreta: "Per guanyar seguidors, no perdre'ls i tenir opcions de créixer o mantenir-te has de fer el màxim d'hores en directe. A més, aquesta necessitat ha anat escalant, com en una guerra armamentística. Fa uns anys l'estàndard era fer directes de tres, quatre o cinc hores; ara molts streamers fan directes de 10 h seguides". Un fet molt interessant que, apunta Lloreta, és la mateixa idiosincràsia de la plataforma, que t'empeny a fer aquestes maratons: "La inèrcia a l'autoexplotació és inherent a l'economia d'aquestes plataformes, però el cas de Twitch és especialment bèstia".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al creador de contingut gallec, després de l'escàndol va estar-se set dies de retir que va aprofitar per compartir temps amb la seva família i amics de carn i ossos. Tot i això, va haver de veure com els streamers més populars en llengua castellana hi deien la seva; és el cas d'Ibai, Auron Play (a qui El Xokas criticava des de comptes anònims) o IlloJuan, que va reconèixer obertament que els problemes de salut mental d'El Xokas cada dia eren més evidents.

Ara ha tornat a Twitch prometent que baixarà el ritme: "L'obsessió em va fer perdre el nord. M'ha hagut de passar tot això per adonar-me de coses òbvies, que estic malament de fa temps i que això és més difícil de portar del que creia". Sobre aquest retorn, la psicòloga clínica Mónica García alerta que cal que les persones amb aquesta exposició tinguin "un pla de prevenció" perquè després no caiguin en inseguretats derivades de la falta d'autoestima i en aquest sentit recomana intentar treure ferro "si no ets el més famós, més conegut o el que té més seguidors". El problema general, però, seguirà perquè –com apunta Albert Lloreta– és la mateixa plataforma qui acaba provocant la inestabilitat emocional dels creadors: "Triomfar a Twitch és una mena de somni, una loteria. Si et toca, faràs tot el que faci falta per mantenir-ho. Aquí és on entra la inèrcia a autoexplotar-se, la pressió, l'estrès i les qüestions de salut mental. Per no parlar de l'exposició del fet de compartir tantes hores del teu dia a dia amb centenars de milers de persones mirant-te".

Cargando
No hay anuncios

De moment, la plataforma encara és una ciutat sense llei en aquest sentit. Res fa pensar que a partir d'ara Twitch rebaixi la pressió als streamers que podria fer que creadors com El Xokas abaixin un ritme que sembla, de totes totes, exagerat i malaltís.