Carles Capdevila, Premi Nacional de comunicació

El Club Super3, ‘El matí i la mare que el va parir’ i Nació Digital, entre els altres guardonats

El discurs de Carles Capdevila a la redacció de l'ARA / FERRAN FORNÉ
àlex Gutiérrez
03/11/2016
3 min

BarcelonaEl director fundador de l’ARA, Carles Capdevila, ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de comunicació 2016 en la categoria de premsa. Nascut als Hostalets de Balenyà el 1965 i llicenciat en filosofia, Capdevila va dirigir l’ARA des de la fundació del diari fins al dia del seu cinquè aniversari, el 28 de novembre del 2015, moment en què va assumir el càrrec de director fundador del rotatiu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Anteriorment, el periodista havia treballat al diari 'Avui' i havia col·laborat com a opinador a 'El Periódico' i 'El 9 Nou'. Entre el 2006 i el 2010 va dirigir i presentar el programa de Catalunya Ràdio 'Eduqueu les criatures', i també va ser el màxim responsable de la secció d’humor 'Alguna pregunta més?'. El 2004 va crear la versió televisiva del format, de la qual va ser director fins al 2008. Aquell mateix any, Carles Capdevila va ser guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria de mitjans de comunicació, en reconeixement al seu “esforç constant en la defensa de l’educació des dels mitjans”.

En el seu veredicte, el jurat ha valorat de Capdevila el seu “gran sentit de l’ètica i de la dignitat” al capdavant de l’arrencada i els primers anys del diari ARA. Sota la seva direcció, segons destaca el jurat, aquest diari ha mantingut una proposta editorial que “ha tingut en compte l’educació i el foment dels valors, incorporant-los a la quotidianitat del periodisme”.

“M’agrada molt que sigui un reconeixement per haver fundat l’ARA i, per tant, el sento un premi molt col·lectiu, a una redacció que m’estimo molt i que s’ho ha guanyat a pols”, explicava Capdevila poc després de fer-se públic el veredicte. “I també a uns subscriptors i lectors fidels, intel·ligents, sensibles i exigents que ens obliguen a millorar cada dia amb el seu compromís”.

Reflexionant sobre els mèrits del diari, el seu director fundador explicava: “Si alguna cosa vull creure que té l’ARA de diferent, o almenys ho he intentat, és la idea de fer un mitjà educat i educador, tan apassionat per la vida com per les notícies, i que posi en valor la feina de les persones que tenen cura de les persones i que s’arremanguen per arreglar el món. I això engloba educadors, professionals de la salut, voluntaris de totes les entitats, el tercer sector, el món de la cultura, i tot el gran teixit social amateur sense el qual el país no existiria”.

Premis a la veterania

El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació també ha distingit, en l’apartat de televisió, el Club Super3, que aquest any ha celebrat el seu 25è aniversari havent arribat a més d’1,4 milions de socis. “És una història d’èxit sense gaires precedents a les televisions, tant públiques com privades, d’Europa”, estima el jurat. En l’apartat de ràdio, el guanyador ha sigut el programa El matí i la mare que el va parir, de Ràdio Flaixbac. El jurat valora que, al llarg ja de 16 temporades, ha sigut una peça “clau” per incorporar l’audiència jove al mitjà.

Els premis també tenen un apartat per a mitjans d’arrel digital –en el qual l’ARA.cat va ser distingit el 2013–. Enguany, el guardó ha recaigut en Nació Digital, un projecte que, segons destaca el jurat, incorpora “un plantejament d’innovació i incorporació constant de noves propostes, formes d’accés i talents”.

El jurat ha distingit, així mateix, Barcelona Televisió en l’apartat de mitjà de proximitat per la seva “informació de proximitat àgil, útil i de qualitat, a càrrec d’un gran equip professional”. El premi en l’apartat de publicitat ha correspost al periodista Oriol Villar per la “gran qualitat formal i provada eficàcia” de les seves creacions.

Reconeixement pòstum

A més, s’ha premiat l’empresari i mecenes Leopoldo Rodés amb una menció d’honor a títol pòstum. Fundador de Mediaplanning, president d’Havas Media i de la Fundació Macba, entre altres, el 1985 va ser també president del comitè de la candidatura dels Jocs Olímpics de Barcelona. “La seva petja en l’àmbit de la comunicació i la cultura catalanes i el seu compromís amb la ciutat de Barcelona són inesborrables”, segons la nota distribuïda pel Govern. Els premis es lliuraran el dia 14 de novembre al Palau de la Generalitat en un acte presidit per Carles Puigdemont.

stats