Mèdia24/11/2015

Carles Capdevila: “L’educació és el tema més important del món”

El director de l’ARA recull el premi Marta Mata 2015

Toni Vall
i Toni Vall

BarcelonaMarta Mata creia que l’escola és convivència i civisme, civilització i coneixement. Va dedicar tota la seva vida a l’ensenyança, i la pedagoga i la seva figura i el seu llegat són un patrimoni colossal de la nostra cultura, recollit i continuat per l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que Mata va contribuir decisivament a crear l’any 1965. Des del 1981 la institució dóna els seus premis de pedagogia que reconeixen la feina de professors i educadors. I des del 2002 també existeixen els premis Marta Mata, dedicats a guardonar la tasca de persones i institucions que, des d’àmbits inicialment externs a la tasca educativa, treballen i perseveren en favor dels valors educatius com a element troncal del nostre sistema.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Francina Martí, directora de l’associació, va destacar ahir que aquests premis posen en relleu que l’educació va molt més enllà de les parets de les escoles i afecta molts més aspectes de la vida cultural i cívica dels ciutadans. Enguany, els guardonats en aquesta categoria han sigut el periodista Carles Capdevila i L’Auditori de Barcelona per la seva iniciativa Cantània. Capdevila, periodista i director de l’ARA des de la seva fundació, ha estat premiat per la visió “positiva i innovadora” que sempre ha intentat transmetre de l’àmbit de l’educació des de bona part dels àmbits que han ocupat la seva faceta professional.

Cargando
No hay anuncios

En la recollida del premi, que va tenir lloc ahir a la tarda, Capdevila va explicar que està molt agraït i il·lusionat pel reconeixement, en bona part perquè li arriba des d’un àmbit que no és estrictament el seu, però en el qual sempre ha dipositat interès i feina tenaç i en el qual sempre s’ha sentit còmode i ben acollit. El director de l’ARA va dedicar el reconeixement als seus pares, els seus fills i la seva parella i va explicar que fa vint anys que és pare, setze que va publicar el seu primer llibre sobre el tema - Criatura i companyia (La Campana, 1999)- i nou que va començar el programa radiofònic Eduqueu les criatures, que va estar a l’antena de Catalunya Ràdio entre el 2006 i el 2010. “L’educació és el tema més important del món”, va afirmar convençut, i va dir que li agrada saber que premis com aquest confirmin que alguna aportació útil en aquest sentit ha pogut fer: “Els premis no són el final de res sinó el principi”, va concloure.

Queda clar que desitja poder continuar perseverant en una tasca tan apassionant i inacabable: la de combinar el periodisme amb la difusió i ensenyança dels valors de l’educació. De fet, el seu monòleg Educar amb humor, que s’ha fet viral des de fa algunes setmanes, va esgotar localitats aquest cap de setmana passat al Teatre Borràs de Barcelona. Li queda corda per a estona.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Joaquim Garrigosa, director de L’Auditori, va recollir el premi per Cantània, una iniciativa dedicada a l’ensenyament musical per a nens i nenes dins l’ampli ventall de propostes de l’equipament musical públic de Barcelona: “Tot L’Auditori és educació”, va concretar Garrigosa. I en aquest sentit el director de L’Auditori va considerar que la pràctica i l’ensenyament de la música són molt importants per als nens i per als ciutadans en general.