CAC
Mèdia19/10/2017

Cap televisió espanyola va donar veu a les víctimes de la violència policial l'1-O

Un estudi del CAC mostra com La 1 i Telecinco van silenciar els partits sobiranistes

àlex Gutiérrez
i àlex Gutiérrez

BarcelonaTV3 va ser la televisió que més veus va incorporar al seu relat sobre la jornada de l'1-O, segons un estudi quantitatiu del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). En aquest mateix treball, es consigna que va ser l'únic canal dels analitzats (TV3, La 1, Telecinco, Antena 3 i La Sexta) que en els informatius d'aquella jornada va donar espai a les víctimes de les agressions policials i als observadors internacionals que van seguir el referèndum. Així mateix, queda palès que La 1 i Telecinco van incloure declaracions de PSOE/PSC, PP, Podem i Cs, però en canvi van rebutjar les intervencions del PDECat, ERC, la CUP o Catalunya en Comú.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les dades numèriques processades pel CAC també mostren una evident preferència pel govern de l'Estat per part de les televisions espanyoles. Així, La 1 només va donar el 15,5% del temps de paraula a la Generalitat, mentre que el govern espanyol va acaparar el 48,6% dels minuts. En el cas d'Antena 3, la proporció encara és més desequilibrada: 15,8% per al govern català contra el 54% dedicat a l'espanyol. Pel que fa a TV3 –que va recollir l'opinió de tots els partits, menys de Ciutadans– va atorgar el 48% del minutatge al Govern i el 30,6% a l'administració espanyola.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi també evidencia una paleta de temes molt diferents segons la cadena. Així, al canal públic català es va dedicar la major part del temps (31,3%) a les accions violentes de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i el segon tema (23,1%) va ser la informació sobre el desenvolupament de la jornada de votació. En canvi, als informatius de La 1 el tema més destacat (13,7% del temps) va ser la celebració del partit entre el FC Barcelona i la UD Las Palmas, a porta tancada. La segona informació, en minuts, va ser els aspectes del referèndum que es presenten com a il·legals o anomalies de la votació (12,1%). En el cas dels informatius de TVE a Catalunya, el 40,7% del temps es va concentrar en el posicionament del govern estatal en relació amb l'1-O.

Cargando
No hay anuncios

A les televisions privades també s'observa la voluntat generalitzada de subratllar els temes més favorables al govern espanyols. Així, el 19,8% del temps dedicat per Telecinco a l'assumpte en els seus noticiaris va ser per a informacions focalitzades en l'actitud considerada passiva dels Mossos d'Esquadra. Els aspectes presentats com a il·legals o anòmals van ser el 12,8% de l'escaleta. En el cas d'Antena 3, aquestes informacions negatives sobre la marxa de la votació van suposar el 18,5% del temps, mentre que el segon tema en importància va ser l'actitud qualificada de passiva dels Mossos (16,7%). Només La Sexta va posar en primer pla el desenvolupament de la jornada i l'acció dels cossos policials espanyols per impedir-ho (32,2%), i les accions violentes d'aquestes policies contra la ciutadania (29,3%), com a segon tema.

L'informe es va aprovar aquest dimecres, amb cinc vots a favor –dos dels quals concurrents– i un en contra.