Mèdia17/05/2019

El CAC emmarca en la llibertat d'expressió el gag de l''Està passant' sobre la donació de ronyó d'Enric Millo

Creu que, "més enllà del seu bon gust o encert", els acudits no són reprovables

Albert Castellví
i Albert Castellví

BarcelonaEl Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha avalat els acudits que va fer el programa de TV3 'Està passant' sobre el fet que l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, hagués donat un ronyó a la seva dona. El Consell considera que, "més enllà del seu bon gust o encert", aquests comentaris "s’inclouen en l’exercici del dret a la llibertat d’expressió". L'organisme també assenyala que no suposen cap vulneració de la missió de servei públic de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els fets van tenir lloc el 14 de març, pocs dies després de la declaració de Millo com a testimoni al judici del Procés. Aquell dia, l''Està passant' va comentar una entrevista que el polític del PP havia ofert al programa d'Antena 3 'Espejo público' en la qual es va fer referència al fet que Millo havia donat un ronyó a la seva dona. El presentador de l'espai de TV3, Toni Soler, i el seu col·laborador Jair Domínguez van fer alguns comentaris humorístics sobre aquest fet, i poc després el Grup de Periodistes Pi i Margall (pròxim a Societat Civil Catalana) ho va denunciar al CAC.

Cargando
No hay anuncios

L'endemà d'aquella emissió, i després que polítics com Toni Cantó (Ciutadans) o el mateix Millo ho critiquessin a través de Twitter, Toni Soler va fer un tuit en què demanava disculpes i assegurava que el seu objectiu no havia estat "fer burla de la dolència" de la dona de Millo.

Cargando
No hay anuncios

El cas ja va ser objecte de crítiques per part de diputats del PP i de Ciutadans en una sessió de la comissió de control parlamentari a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). En aquella ocasió, el director de TV3, Vicent Sanchis, va reconèixer que els acudits no li havien agradat i que ho havia fet saber a Toni Soler, i va recordar també les disculpes que havia ofert el presentador.

Cargando
No hay anuncios

En el seu acord, el CAC assenyala que "la sàtira és expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà, que la utilitza com un instrument de denúncia i de crítica social, i, com a tal, és una manifestació més de la llibertat d’expressió i de creació artística". En aquest sentit, diu, "malgrat que les locucions emprades puguin ser reprovables tant des del punt de vista social com moral", el fet que s'incloguin en un "context d'humor" fa que s'hagin de considerar com "una manifestació de la lliure opinió d’idees, creences o judicis de valor, que s’utilitza com un instrument de denúncia o crítica social". En aquest sentit, el Consell remarca que en el fragment analitzat "no s'hi pot apreciar l’existència de cap insult o ofensa".

Així mateix, el CAC assenyala que l''Està passant' no parlava estrictament sobre Millo, sinó que feia sàtira sobre "el tractament que un programa d’Antena 3 va fer de la trajectòria del polític". "En un moment de la secció –continua– es van realitzar comentaris humorístics referents a un aspecte que el programa d’Antena 3 havia relacionat directament amb l’esfera pública de la persona".

Cargando
No hay anuncios

L'acord del CAC ha estat aprovat per cinc vots a favor i un en contra, de Daniel Sirera, que considera que l''Està passant' té un vessant informatiu (entre altres coses perquè cada dia connecta amb el 'Telenotícies vespre') i per tant no es pot considerar estrictament un espai d'humor. Sirera admet que, en tant que personatge públic, Millo és "susceptibles de ser objecte de sàtira en relació amb la seva activitat pública", però no "en relació amb la seva vida privada", subratlla. En aquest sentit, recorda que el llibre d'estil de la CCMA indica que cal tractar amb "especial delicadesa" aspectes com les malalties, i que s'han d'evitar els continguts humorístics "basats en la vida privada de les persones”.

Per la seva banda, les conselleres Carme Figueras i Eva Parera, tot i haver votat a favor de l'acord, adverteixen que a l''Està passant' "no sempre s’hi delimita clarament la sàtira i l’humor de la informació". En la seva opinió, la connexió diària amb Toni Cruanyes, presentador del 'Telenotícies vespre', "pot generar una confusió en la percepció de la persona espectadora, que pot dur-la a considerar el programa, fins i tot en altres moments, com un programa de gènere informatiu".