El CAC, dividit per un informe que assegura que TV3 té un biaix independentista

L’organisme ha aprovat, sense el suport del seu president, un acord que diu que la televisió pública no és imparcial

El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat aquesta setmana un acord que assegura que TV3 no compleix la seva funció pública en els documentals que ha emès sobre la situació política a Catalunya perquè són continguts que tenen un biaix independentista. L’acord ha dividit el ple de l’organisme, ja que el seu president, Roger Loppacher (nomenat a proposta de Junts), va emetre un vot particular en contra de la seva aprovació. Actualment, el ple del CAC té tres membres: a més de Loppacher, en formen part Daniel Sirera, del PP, i Carme Figueras, del PSC, que van votar a favor de l’acord.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La resolució del CAC és la resposta a una queixa presentada el juliol de 2020 per Federalistes d’Esquerres contra “els canals televisius de la CCMA”. En la protesta exigien a l’organisme que obligués TV3 a emetre el documental Federal, d’Albert Solé, que s’ha pogut veure al canal 33. La resolució del ple del CAC, presa després de fer un informe d'anàlisi dels reportatges emesos entre 2018 i 2021, assegura que la televisió pública incompleix l’acord 27/2018, que l'insta a fer que els documentals que emeti “responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana”. L'acord també demana a TV3 "corregir, amb la màxima diligència possible, la situació de desequilibri generada, mitjançant la producció pròpia, la coproducció o la compra de drets d’emissió de documentals o reportatges". En l’escrit que argumenta el seu vot particular en contra, Loppacher lamenta que l’acord, proposat i aprovat pels altres dos consellers, “s’aparti i distorsioni intencionadament l’informe tècnic de l’àrea de continguts del CAC per acabar arribant a una conclusió basada en percepcions ideològiques i/o personals que no se sustenten tècnicament”.

Cargando
No hay anuncios

Diversos punts de vista

L’informe del CAC detalla que entre el 7 de març del 2018 (data en què es va aprovar l’acord 27/2018) i el 21 de juliol del 2021 TV3 va emetre 22 documentals o reportatges que tractaven de manera directa o col·lateral aspectes relatius al debat sobre la relació entre Catalunya i l’estat espanyol. La majoria d’aquests continguts s’han pogut veure a través del Sense ficció (8 documentals dels 113 programats) i el 30 minuts (9 dels 91 programats). L’informe especifica que en molts d’aquests s’hi aporten veus diverses, però en l’acord aprovat només es fa menció als temes que es tracten, obviant la inclusió de diversos punts de vista. Per exemple, a l'acord s’especifica que 17 dels 22 documentals se centren en el Procés, l’1-O i les seves conseqüències polítiques i socials, incloent-hi qüestions com l'auge de la ultradreta, però no s'hi detalla si s’aporten diferents punts de vista o si s’expliquen els diversos posicionaments socials respecte als fets que tracten. Dels documentals restants, quatre tracten, des d'un vessant històric, diferents aspectes relacionats amb el debat polític entre Catalunya i l'estat espanyol. L'últim treball és, precisament, Federal, que, com assenyala el president del CAC en el seu vot particular basant-se en l'informe, és un "documental de tesi" que “planteja el federalisme com un sistema de relació adequat en el cas de societats amb identitats múltiples i que compta amb les reflexions de persones expertes en l’àmbit de les ciències polítiques i d’actors polítics”.

Cargando
No hay anuncios

“Considerar de manera generalitzada que tots els reportatges o els documentals sobre les relacions entre Catalunya i l’estat espanyol són continguts de part o que aposten només per un determinat posicionament respon o bé a un error de concepte o bé a una interpretació intencionada”, remarca Loppacher en l’argumentari del seu vot en contra. El president considera que la posició de Sirera i Figueras "no se sustenta ni està fonamentada en les conclusions de l’informe tècnic i s’adopta basant-se en consideracions, valoracions i apriorismes ideològics". A més, Loppacher recorda que el CAC no té competències per determinar quin documental ha d'emetre un prestador de serveis audiovisuals com és TV3.

Menys igualtat entre homes i dones durant el 2019

Paral·lelament a l'aprovació d'aquest acord, el CAC ha fet públic el seu informe anual sobre el compliment de les missions públiques de TV3, que enguany fa referència al 2019. L'informe assenyala que durant aquell any, el tema que més van tractar tant la ràdio com la televisió públiques van ser les relacions entre Catalunya i l'estat espanyol (principalment pel seguiment del judici del Procés al Tribunal Suprem), aproximadament un 18% en tots dos casos. Aquesta xifra suposa un creixement, respecte al 2018, de 6,7 punts en el cas de la televisió i de 3,1 punts en el cas de la ràdio. Els altres temes que van focalitzar les informacions de la televisió pública són la crònica política d'àmbit internacional i els esdeveniments culturals.

Pel que fa al pluralisme polític, el PSOE més el PSC (11,9%) i Junts per Avançar (0,1%) són les formacions que més temps de paraula van tenir als informatius de TV3, principalment en relació amb les convocatòries electorals. En canvi, als informatius de Catalunya Ràdio, és el PDECat (6,8%), amb Junts per Catalunya (5,1%) i la Crida Nacional per la República (0,2%), qui en suma més.

Finalment, l'informe toca el crostó als mitjans públics per la desigualtat en la representació d'homes i dones, encara lluny de la paritat. De fet, en comptes de millorar, durant el 2019 es va detectar un lleu retrocés: als informatius de TV3, les dones van disposar del 26,9% del temps de paraula (el 2018 era un 29,9%), i a Catalunya Ràdio un 29,9% (el 2018 era un 30,2%). També hi ha desigualtat en com se les representa: les dones apareixen en els informatius desenvolupant un rol associat a l’esfera privada (sobretot com a actors ocasionals, és a dir, des del seu punt de vista personal) en un grau molt superior al dels homes.