El CAC denuncia que Telecinco va identificar una menor acusada de matar la seva mare
Les dades que va donar de la noia de Banyoles permetien saber qui era
BarcelonaEl Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) farà arribar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) un informe que constata que Telecinco va donar dades que permetien identificar fàcilment una menor de Banyoles que presumptament havia matat la seva mare, el mes de gener passat. L'organisme català creu que aquest comportament de la cadena pot suposar una vulneració de la llei, però com que no té competències per actuar contra una cadena d'àmbit estatal trasllada les seves conclusions a la CNMC perquè, si ho considera necessari, prengui "les mesures oportunes".
L'informe del CAC fa referència a l'assassinat d'una dona suposadament a mans de la seva filla de 17 anys, el 10 de gener a Banyoles. Aquell dia i l'endemà els informatius nocturns de Telecinco i 'El programa de Ana Rosa', de la mateixa cadena, van difondre el nom complet i la fotografia de la mare, el nom de pila i l'edat de la filla i imatges del domicili i del centre escolar on anava la noia. Tot i que cap dels dos programes va aportar "un element d'identificació directa", el CAC considera que aquest conjunt de dades permetrien identificar fàcilment la noia "en entorns pròxims".
El CAC assenyala que això vulnera la llei catalana de la comunicació audiovisual, que determina que les cadenes "no poden difondre el nom, la imatge ni altres dades que permetin d'identificar els menors en els casos en què, amb el consentiment o sense el consentiment de llurs pares o tutors, en puguin quedar afectats l’honor, la intimitat o la imatge, i d’una manera particular si apareixen o poden aparèixer com a víctimes, testimonis o inculpats amb relació a la comissió d’accions il·legals". També la llei de la comunicació audiovisual espanyola i la llei orgànica de protecció jurídica del menor prohibeixen aquestes pràctiques.
El CAC indica, a més, que 'El programa de Ana Rosa' va citar "de manera repetida" el fet que la noia era adoptada, "de manera que es podria establir una relació implícita de causa-efecte entre aquest vincle i el comportament de la menor". Aquest programa va establir també "de manera reiterada" una relació entre els problemes de salut mental de la presumpta parricida i la seva suposada conducta violenta. El mateix va fer, "de manera ocasional", l'informatiu nocturn de la cadena. En aquest sentit, l'organisme cita les recomanacions publicades anteriorment pel mateix CAC referides al tractament informatiu de les adopcions i de la salut mental.
El Consell ha analitzat aquest cas arran d'una denúncia del Síndic de Greuges. L'acord s'ha adoptat per unanimitat dels sis consellers de l'organisme.