Mèdia05/06/2016

El CAC vol agilitzar l’actuació contra les ràdios pirates

Demana que la llei permeti aturar cautelarment de manera immediata l'activitat de les emissores il·legal

A.c.r.
i A.c.r.

BarcelonaEl president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha demanat aquesta setmana que es modifiqui la llei catalana de la comunicació audiovisual per introduir-hi la possibilitat d’ordenar, com a mesura cautelar, “la suspensió immediata d’aquelles emissores de ràdio o de televisió que emetin sense títol habilitant”. Aquesta mesura, proposada en el marc d’una taula rodona organitzada pel Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC), permetria agilitzar l’actuació contra les ràdios pirates i obligar-les a cessar les emissions provisionalment tan bon punt es detectés que operen de manera il·legal, sense la necessitat d’haver de recórrer a un llarg procés judicial que ara mateix és imprescindible. Loppacher no va entrar a valorar, però, si l’ordre de suspensió cautelar l’hauria de poder dictar el CAC o hauria de provenir d’un altre organisme.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En tot cas, aquesta proposta va en la línia inaugurada pel Consell de l’Audiovisual el gener del 2013, quan va anunciar que la lluita contra les ràdios i televisions il·legals es convertiria en una de les seves prioritats. Cal tenir en compte, però, que el CAC tan sols té competències sobre el contingut de les emissions, de manera que només pot sancionar els operadors -i, en casos extrems, ordenar-ne el tancament- si vulneren la llei en aquest sentit, emetent per exemple tarot o esoterisme. Fins fa tres anys l’organisme només analitzava la programació de les ràdios i televisions legals, però des de llavors té en compte també les pirates i ja n’ha sancionat diverses, majoritàriament amb multes econòmiques, però en un cas també en va ordenar el tancament.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, l’Associació Catalana de Ràdio també reclama reformes legals. Entre les mesures que proposa hi ha la “protecció activa de l’espectre” -per exemple, introduint un xiulet a les freqüències buides per evitar que les ocupin emissores pirates-, la possibilitat de sancionar els anunciants d’aquestes ràdios i els propietaris dels locals des d’on operin, i convertir l’ocupació il·legal de l’espectre en un delicte penal en comptes d’una infracció administrativa.