BTV i la UPF s'uneixen per impulsar formats serialitzables creats per estudiants
La televisió barcelonina emetrà els pilots al nou programa 'Tube d'assaig' i convidarà els espectadors a finançar a través de Verkami la primera temporada dels espais que creguin que la mereix
BarcelonaBarcelona Televisió (BTV) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han signat aquest dijous un conveni de col·laboració que té com a objectiu impulsar projectes televisius serialitzables, tant de ficció com de no ficció, elaborats per estudiants o per joves creadors emergents. Cada mes, la televisió local barcelonina estrenarà el pilot d'un d'aquests formats i animarà els espectadors a convertir-se en micromecenes i a contribuir així a la producció de la primera temporada del format. Un cop emesa, també a BTV, aquesta primera etapa, el format s'oferirà a productores per buscar finançament per a una segona temporada, rodada ja de manera professional i que es posarà a disposició de qualsevol cadena de televisió que pugui està interessada a adquirir-lo.
La selecció dels pilots que entraran al projecte anirà a càrrec d'un equip de professionals de BTV i la UPF, però els formats no procediran únicament d'aquesta universitat, sinó també de la UAB, la facultat de comunicació Blanquerna de la URL i l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac). A més, els projectes guanyadors del 'showcase' de pilots del Festival Zoom d'Igualada també seran seleccionats automàticament, i BTV es reserva la possibilitat d'escollir un dels formats presentats al 'pitching' del Clúster Audiovisual de Catalunya, que tindrà lloc a l'octubre.
Tots aquests pilots s'emetran dins del nou espai 'Tube d'assaig', de BTV, que tindrà periodicitat mensual. L'estrena serà un diumenge a la nit, però a partir de llavors el format es reemetrà en diversos dies de la setmana al llarg del mes. L'emissió dels pilots, que tindran una durada d'entre 20 i 30 minuts, s'acompanyarà d'una presentació del projecte i d'una anàlisi d'un grup d'experts, que en valoraran els elements més significatius.
A partir d'aquí, el futur del programa quedarà en mans dels espectadors: en cas que considerin que el format mereix tenir una temporada sencera podran fer aportacions econòmiques a Verkami. Si el projecte assoleix el finançament necessari, podrà tirar endavant, amb una aportació extraordinària de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), que finançarà un 20% de la primera temporada.
Un cop rodada la sèrie completa –que haurà de tenir 5, 8 o 10 entregues–, s'emetrà per BTV, i a partir d'aquí s'obrirà l'última fase, consistent a buscar productores disposades a finançar una nova temporada i a fer entrar el format al circuit professional, per tal que, en última instància, pugui ser emès a qualsevol cadena de televisió.