Mèdia03/09/2015

"Salveu la gent de Síria": els activistes defensen que es difongui la imatge del nen ofegat a la platja

La fotografia encén les xarxes i crea un debat sobre ètica periodística

Ara
i Ara

BarcelonaLa imatge d'un nen ofegat a la costa de l'illa grega de Kos ha donat la volta al món. El nen és un dels 12 refugiats que van morir ahir a la matinada mentre intentaven arribar a Kos des de la costa de Turquia. La fotografia del nen estirat a la platja ha omplert les xarxes socials d'arreu del món. Activistes, defensors dels drets humans i periodistes han defensat a través de Twitter que les brutals imatges s'han de veure, ja que poden actuar com a catalitzador per a la comunitat internacional per posar fi a la guerra de Síria.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El subdirector de l'Observatori dels Drets Humans al Pròxim Orient i a l'Àfrica del Nord, Nadim Houry, ha tuitejat: "La imatge del nen de Síria és inquietant. L'acusació més gran de fracàs col·lectiu".

Cargando
No hay anuncios

El president del Comitè Internacional de Rescat, David Miliband, es pregunta: "Si aquestes poderoses imatges d'un nen sirià mort a la platja no canvien l'actitud d'Europa cap als refugiats, què ho farà?".

Cargando
No hay anuncios

Un dels membres de l'Agència per a la Cooperació Tècnica i el Desenvolupament (ACTED), Rob Simpson, ha escrit: "Quantes vegades es necessita una imatge terrible però icònica per despertar el món en acció. Que sigui aquesta".

Cargando
No hay anuncios

També s'han expressat alguns activistes de la ciutat siriana de Raqqa, que viuen sota el règim de l'Estat Islàmic, amb la frase: "Salveu la gent de Síria".

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, també hi ha hagut usuaris que han defensat que la imatge del nen a la platja servirà per despertar consciències.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

L'etiqueta escrita en turc #KiyiyaVuranInsanlik ha acompanyat milers de tuits dels usuaris. La imatge, que han reproduït diaris d'arreu del món, també ha encès un debat sobre ètica periodística a les xarxes. Alguns usuaris s'han queixat que la fotografia sigui a tot arreu i alguns l'han qualificat de "pornografia emocional gratuïta".

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Diu Mònica Planas a l'ARA: "Cada guerra, cada tragèdia, acaba tenint una imatge televisiva que la simbolitza. El drama migratori ja té la seva". La periodista analitza el tractament mediàtic de la imatge a les televisions espanyoles.

Explica Antoni Bassas a la seva columna: "En rebre la sèrie de fotografies del nen sirià ofegat a la platja turca de Bodrum, el cap de de fotografia de l’ARA, Xavier Bertral, i el d’internacional, Marc Vidal, han triat la imatge que expliqués millor la tragèdia, mirant d’equilibrar el seu altíssim valor simbòlic i, sobretot, el respecte que mereix la dignitat del seu dissortat protagonista. La dignitat amb què el món no l’ha tractat en vida".