Crítica TV 07/04/2023

Unes bones ulleres per mirar la ficció

2 min
Jane Fonda a 'Body parts'.

“Com a actriu, el meu cos ja no em pertany. Cedir la teva aparença a un personatge i que aquest personatge passi a pertànyer al món és una bogeria”, diu l’actriu DeWanda Wise a Body parts. És un documental que trobareu a la plataforma Movistar+, amb el títol en castellà Cuerpos de película. La directora Kristy Guevara-Flanagan explora de quina manera s’ha tractat el cos de la dona al llarg de la història en el cinema, la televisió i internet. A nivell d’estructura combina les declaracions de múltiples actrius, directores, especialistes en contingut audiovisual i professionals de la indústria, que es van alternant amb desenes de fragments de pel·lícules i sèries que serveixen d’exemple de tot el que estan explicant. És un treball amb més intenció divulgativa que no pas d’entreteniment, però tot i així enganxa per la gran quantitat d’aspectes que analitza. El documental parteix d’una tesi inicial: totes les escenes sexoafectives que hem vist a les pantalles al llarg de la nostra vida han servit com a escola d’educació sexual: “El que veiem a les pantalles afecta el que portem al nostre dormitori”. Ja sigui el romanticisme, la passió, la violència sexual, la dominació de l’altre o la toxicitat en les relacions, la ficció ha servit com a plataforma de descobriment i de manual d’instruccions. L’afirmació és irrefutable i, a partir d’aquesta base, el documental construeix amb solidesa un relat que es proposa mostrar-nos com aquesta educació ha tingut no només un biaix de gènere sinó també un embolcall de farsa i irrealitat que ha distorsionat la nostra manera de relacionar-nos amb els altres i amb el nostre propi cos.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El documental ho exposa des d’una perspectiva històrica, començant pel Hollywood dels anys 20 i 30 i fins a l’actualitat. La narrativa posa atenció també en aspectes d’ètnia, homosexualitat i transsexualitat. Body parts obre tants fronts que el relat esdevé dinàmic i interessant: els abusos de directors i productors als platós de rodatge sobre el cos nu de les actrius, els contractes pel consentiment de la nuesa i el sexe simulat que s’han estipulat en determinades escenes, les directores d’intimitat per protegir actors i actrius en situacions delicades, l’elaboració de les perruques púbiques per fingir nuesa, les pròtesis i altres peces de protecció per protegir la intimitat en escenes sexuals, el maquillatge corporal per accentuar formes i volums, el tracte que reben els dobles de cossos o les tècniques de dissociació que han hagut de posar en pràctica actrius per poder executar escenes de sexe violent o com els efectes visuals tenen cada vegada més a veure amb el rejoveniment i aprimament de les actrius.

Body parts és pedagogia audiovisual de la mà de Jane Fonda, Rosanna Arquette, Rose McGowan, Angela Robinson i David Simon, entre d'altres. I proporciona a l’espectador unes bones ulleres per aprendre a observar la realitat amb esperit crític, que cada vegada ens en cal més.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats