LA TRIA 'TECH'

10 coses que m'agraden de les BlackBerry (i 7 que no)

Els usuaris de BlackBerry, una tribu com qualsevol altra
i Albert Cuesta
02/11/2014
6 min

Fa gairebé dos anys, vaig publicar aquí mateix una sèrie d'articles en què ressenyava quines funcions m'agradaven i em desagradaven dels quatre sistemes operatius mòbils més importants del moment: Android, BlackBerry, iOS i Windows Phone. Des d'aleshores, tots quatre han evolucionat notablement, en molts aspectes imitant-se mútuament, però el que ha canviat més és BlackBerry, en proporció inversa a la seva presència en el mercat. Per això començo per la seva versió actual, BlackBerry 10, la meva actualització d'aquella sèrie d'articles (el dedicat a la versió anterior és aquí).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La majoria de les funcions que m'atreuen de BlackBerry tenen a veure amb un aspecte: l'eficiència. El meu 'smartphone' és una eina de comunicació i de treball, i tinc comprovat que amb una BlackBerry sóc molt més productiu. Si busqués un mòbil per jugar o veure vídeos, és probable que en triés un altre. Però per les activitats citades ja tinc una tauleta, concretament un iPad mini. Cada lector té les seves necessitats i preferències, i aquestes són les meves.

1. La safata d'entrada unificada. El 'hub' de BlackBerry 10, accessible fent lliscar un dit cap a la dreta des de la pantalla inicial, recull les comunicacions personals que m'arriben per tots els canals que tinc activats: trucades (de telèfon, Skype i Truphone); bústies de correu electrònic; SMS i MMS; xarxes socials (Twitter, Facebook, Foursquare i LinkedIn); xats de mòbil (BBM, Google Talk, Facebook Messenger, i WhatsApp si el fes servir); Evernote; i les notificacions del sistema, incloent-hi les d'actualitzacions d'aplicacions. Les puc consultar per separat i establir una safata prioritària reservada per als remitents i les converses que no vull perdre de vista. Cap altre sistema mòbil ofereix el mateix, ni tan sols afegint-hi aplicacions específiques.

2. BBM. El xat mòbil de BlackBerry manté intactes els atributs tradicionals de seguretat (és xifrat) i privacitat (només em poden escriure els contactes a qui he acceptat) i precisió (notificació de lectura dels missatges), i en aquests dos anys ha corregit dues limitacions: amb la funció Blend de la nova versió 10.3 puc xatejar des d'un ordinador connectat al mòbil per Bluetooth, i ara BBM també disposa d'aplicacions per a mòbils Android, iPhone i Windows Phone, tot i que no ofereixen la funció BBM Connected que permet, per exemple, actualitzar automàticament el meu missatge d'estat a BBM amb les dades de l'últim lloc on he fet 'check-in' amb Foursquare.

3. Contactes unificats. Quan em truca algú que tinc fitxat a la llista de contactes, a la pantalla m'apareix la fotografia del seu perfil a les xarxes socials, perquè puc vincular totes les seves dades de contacte en una mateixa fitxa. A més, amb un clic puc consultar mentre parlo amb ell les últimes converses que hem mantingut per correu i la seva activitat recent a les xarxes socials.

4. Teclat físic. Els telèfons de BlackBerry s'han quedat gairebé sols al mercat oferint un teclat físic que, a canvi de renunciar a una pantalla més grossa, ofereix molta més velocitat i precisió que els teclats virtuals dels mòbils exclusivament tàctils. Ho tinc comprovat: els dies que surto de casa amb qualsevol altre telèfon, piulo menys. En canvi, amb el teclat físic he arribat a escriure articles sencers assegut a qualsevol racó. I la funció de text predictiu és una versió ampliada de l'aplicació SwiftKey d'Android que, a més de reconèixer en quin idioma estic escrivint, aprèn de la meva manera de prémer les tecles virtuals i n'ajusta la mida per incrementar la taxa d'encert.

P { margin-bottom: 0.21cm; } 5. Dreceres de teclat. Conseqüència de l'apartat anterior. Copio i enganxo el que vaig escriure fa dos anys: "L'eficiència que aporta el teclat físic respecte a una pantalla tàctil encara millora gràcies a la gran quantitat de dreceres incorporades en el sistema operatiu: T per anar directament a dalt de tot d'una llista, B per anar a baix, N per passar al missatge següent, P per tornar a l'anterior. I n'hi ha molts més. Només estalvien un parell de segons, però al cap del dia en són molts". Hi afegeixo ara que amb la barra d'espai es baixa per les pàgines web sense haver de lliscar el dit per la pantalla, i que prémer R al navegador mostra una versió simplificada del contingut, molt més fàcil de llegir.

6. Gestos. Als terminals amb BlackBerry 10 no hi ha botó físic d'inici que es pugui espatllar com el dels iPhone. Per desbloquejar el telèfon es fa lliscar el dit cap amunt des del marc inferior de la pantalla. Per anar a la graella d'icones d'aplicacions es fa lliscar la pantalla cap a l'esquerra; per obrir la bústia unificada, cap a la dreta. Per veure les opcions de configuració disponibles en cada moment, es fa baixar el dit per la pantalla des del marc superior.

7. Aplicacions Android. El catàleg App World d'aplicacions específiques per a BlackBerry 10 és minúscul davant la varietat de títols que ofereixen l'App Store d'Apple i la Play Store de Google. Però BlackBerry té un arma secreta –i poc explotada–: el sistema operatiu inclou un emulador d'Android que pot executar la majoria de les aplicacions creades per a la plataforma de Google. Fins i tot hi ha una aplicació d'Amazon per a BlackBerry 10 que serveix per descarregar els 300.000 títols Android disponibles al catàleg del gegant del comerç electrònic, incloent-hi la majoria dels més populars.

8. BlackBerry Balance. Manté separades les dades i les aplicacions personals de les de feina. La funció només s'activa en els telèfons connectats als servidors BlackBerry de grans empreses, de manera que els usuaris individuals no en podem gaudir, però és un dels molts exemples de seguretat que ofereix aquesta plataforma i que entre els rivals només Windows Phone és fins ara capaç d'igualar.

9. Ràdio FM. Per motius de logística i d'homologació internacional, la funció d'audició de ràdio ha anat desapareixent de la majoria dels 'smartphones' del mercat, i els seus usuaris han d'escoltar-la en 'streaming' d'internet, de manera que consumeixen dades del seu contracte i depenen de la cobertura de mòbil. Amb una BlackBerry puc escoltar la ràdio en plena manifestació de l'11-S.

10. Singularitat. Fa temps cridaven l'atenció els qui portaven un iPhone. Ara gairebé tots els 'smartphones' són làmines rectangulars de vidre fosc i plàstic o metall. Què voleu que us digui, portar un mòbil diferent pot arribar a ser motiu d'orgull. I quan veus algú altre que porta una BlackBerry de model recent, t'agafen ganes de fer-li la salutació secreta del club.

Òbviament, també hi ha aspectes de les BlackBerry actuals que no m'acaben de fer el pes.

1. Falta d'aplicacions. Tot i que entre les aplicacions incorporades les dels catàlegs de BlackBerry i Amazon i les webs adaptades a mòbil me'n surto prou bé, amb l'arribada dels 'wearables' (l'electrònica per portar posada) i la internet de les coses sovint he de recórrer a un iPhone o un Android perquè és l'única manera de gestionar les dades d'aquests nous tipus de dispositius, com els rellotges connectats i els braçalets registradors d'activitat física. Probablement serà aquest el punt més feble de BlackBerry de cara al futur immediat.

2. Dades sense compressió. En les versions anteriors de BlackBerry, les dades de les aplicacions circulaven per uns servidors que les comprimien, de manera que el consum de dades era molt més baix que amb qualsevol altre mòbil. Els telèfons actuals de la casa es connecten a internet directament, igual que tots els altres, i ara he d'anar amb compte de no superar la franquícia mensual, com tots vosaltres.

3. Qualitat de la càmera. Amb bona il·luminació, les BlackBerry fan fotografies dignes, però si les condicions no són òptimes, la qualitat d'imatge baixa moltíssim. Tenen alguna funció interessant com la selecció de la millor cara en els retrats, però res a l'altura del que ofereixen els telèfons rivals. Si tens una BlackBerry no pots marxar de vacances sense una altra càmera.

4. No tenen desconnexió nocturna. Les BlackBerry de tota la vida es podien programar perquè canviessin al mode avió, posem per cas, a les deu del vespre, i es tornessin a connectar a primera hora del matí. Els d'ara només tenen una 'modalitat nocturna' que desactiva les notificacions, però manté el telèfon connectat a les xarxes mòbil i wifi.

5. La bateria dura com totes. Els usuaris veterans de BlackBerry estàvem acostumats a poder fer servir el telèfon mentre tots els altres ja s'havien de posar a carregar. En els models actuals, l'autonomia és la mateixa que la dels rivals: amb un ús poc més que moderat, cal buscar un endoll a mitja tarda.

6. Mal reconeixement de veu. Com qualsevol sistema operatiu mòbil modern, BlackBerry té una funció d'ordres verbals. Però no li arriba ni a la sola de la sabata al Siri d'Apple o al Cortana de Microsoft. Esclar que als catalans tampoc ens importa gran cosa, perquè cap d'aquests sistemes és capaç de dialogar en el nostre idioma.

7. Les mirades de compassió. Treure una BlackBerry al tren o en un dinar provoca inevitablement mirades i comentaris del tipus "mira aquest, està passat de moda". Ja fa temps que no intento convèncer ningú que es tracta d'una elecció voluntària basada en la productivitat, però a vegades m'entren ganes de fer-los saber que a casa hi he deixat un iPhone 6, un Galaxy Note 4 i un Lumia 1020.

(La il·lustració superior és de C-Section Comics. La imatge completa és aquesta.

stats