SÈRIES
Mèdia20/10/2016

‘Black mirror’ torna amb més malsons sobre un futur esfereïdor

La ficció estrena nous episodis que miren amb pessimisme la relació entre tecnologia i humanitat

Núria Juanico
i Núria Juanico

BarcelonaEl futur de la humanitat serà fosc, traïdor, angoixant i solitari. Si més no així és com se l’imagina 'Black mirror', la sèrie antològica que excava en els racons més obscurs de les relacions entre les persones i la tecnologia. Després de dos anys d’absència, la ficció creada per Charlie Brooker reapareix a les pantalles amb una tercera temporada de sis episodis que s’estrena aquest divendres a Netflix.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

'Black mirror' reprèn el fil que l’ha guiat al llarg de les dues entregues anteriors i que parteix de plantejar situacions inquietants en què les innovacions tecnològiques juguen un paper fonamental. Què passaria si tothom estigués obsessionat a demostrar la seva felicitat a través de les xarxes socials? Com seria un món en què els ordinadors poguessin accedir a les nostres pors més ocultes? Quina repercussió té en la llibertat personal la manca de privacitat a internet? A través de sis històries independents, la ficció distòpica llança aquests i altres interrogants, tots vinculats a nous invents que inevitablement fan pensar en la manera de viure contemporània. Els capítols, dels quals Netflix deixa explicar ben poca cosa, funcionen com si fossin breus contes audiovisuals i, en la línia habitual de la sèrie, busquen remoure les entranyes dels espectadors.

Cargando
No hay anuncios

“Vivim en una època de canvis constants i immensos. És excitant però també preocupant, i la sèrie prova de reflectir això”, explica Brooker. Els avenços tecnològics mouen els engranatges de la producció, que aprofita els efectes d’aquestes innovacions per abordar qüestions intrínseques a l’existència humana. La por a fer-se gran, la hipocresia social, la futilitat de certs vincles emocionals, les manipulacions i els xantatges emergeixen al llarg de la tercera temporada de 'Black mirror', que en funció de cada episodi oscil·la entre la sàtira, el drama, el thriller. Aquesta amalgama de gèneres es deu al fet que la nova entrega consta de sis episodis en comptes dels tres que tenien les temporades anteriors. “Com que hem fet sis capítols, volíem més varietat de to respecte a les altres entregues”, assenyala Brooker, que precisa que la seva intenció era “evitar que cada episodi fos només inexorablement ombrívol”. L’extensió de la nova temporada també va empènyer Brooker a proposar-se un nou repte: crear un capítol ambientat als anys 80.

Bona part dels intèrprets que formen part de la tercera entrega de Black mirror són cares conegudes per als seriòfils. El repartiment està format per noms televisius com Bryce Dallas Howard, James Norton ('Happy valley', 'Guerra y paz'), Jerome Flynn ('Joc de trons'), Mackenzie Davis ('Halt and catch fire'), Malachi Kirby ('Roots'), Michael Kelly ('House of cards') i Faye Marsay ('Joc de trons'). Cada capítol consta d’un director diferent, entre els quals hi ha James Hawes, Owen Harris, James Watkins i Joe Wright. Sobre aquesta qüestió, Brooker assenyala que “cada episodi és com una petita pel·lícula amb les idiosincràsies del seu director” i subratlla que, com que els capítols són independents, “els directors tenen més llibertat que no pas en una sèrie convencional”.

Cargando
No hay anuncios

El salt de Channel 4 a Netflix

La cadena britànica Channel 4 va donar a llum 'Black mirror' el desembre del 2011 amb una primera temporada de tres episodis. La sèrie va tornar a la televisió anglesa el 2013 amb una segona entrega de tres capítols més. La trajectòria de la ficció, però, va quedar congelada a partir del desembre del 2014, després que Channel 4 emetés un episodi especial de Nadal. 'Black mirror' va encetar aleshores una etapa d’incertesa en què la seva continuïtat va estar a la corda fluixa.

Cargando
No hay anuncios

El futur de la ficció va fer un gir el setembre del 2015, quan Netflix va adquirir-ne els drets i va anunciar que elaboraria una tercera temporada. La plataforma de vídeo en streaming també va aconseguir els drets d’emissió de la sèrie al Regne Unit, que fins aleshores eren propietat de Channel 4. Després d’aquells moviments, Netflix també va assegurar que té prevista una quarta temporada de 'Black mirror' per a l’any vinent.

La tercera temporada, capítol a capítol

Cargando
No hay anuncios

Nosedive

A través d’una xarxa social, la Lacie s’obsessiona per mostrar la seva felicitat i obtenir l’acceptació dels altres. El capítol aborda la hipocresia d’una comunitat basada en la imatge pública.

Cargando
No hay anuncios

Play test

Un aventurer que dóna la volta al món topa amb una companyia que li proposa provar un nou videojoc. El protagonista viurà una experiència terrorífica.

Cargando
No hay anuncios

Shut up and dance

Navegant per internet, un jove cau en una trampa virtual. El noi quedarà en mans d’un desconegut que l’obligarà a fer coses terribles.

Cargando
No hay anuncios

San Junipero

La Yorkie i la Kelly es troben en una mena de paradís vacacional ambientat als anys 80.

Cargando
No hay anuncios

Men against fire

Dos soldats han de protegir els habitants d’un poble de la invasió de mutants amb la tecnologia disponible.

Hated in the nation

En un futur proper, dues detectives britàniques investiguen una sèrie de morts que estan connectades, sinistrament, a les xarxes socials.