Mitjans públics
Mèdia18/02/2022

Betevé tanca 'Àrtic', 'La cartellera' i 'La família barris' i acomiada 12 treballadors

La direcció defensa que calen mesuren dures per garantir la sostenibilitat de l'ens

BarcelonaS'agreugen les tensions laborals a la televisió municipal de Barcelona. Betevé ha acomiadat avui 12 dels seus professionals, en el marc d'un pla de la direcció per estabilitzar econòmicament el mitjà. "La prioritat de Betevé és el desplegament d’un projecte basat en el directe que garanteixi un model sostenible i competitiu", explicava Sergi Vicente en un comunicat. La mesura comporta la sortida de tres dels programes més emblemàtics de la casa: Àrtic, La cartellera i La família barris. Els plans, segons ha pogut saber l'ARA, passen per establir ara una franja en directe de dues hores i mitja centrada en la cultura. Part del personal d'aquests espais participarà en aquest nou format, que arrencarà al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Els dies tontosTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els treballadors de la televisió han celebrat avui una assemblea per protestar pels acomiadaments. Se'ls havia proposat un pacte que el comitè d'empresa interpretava com "una reducció de poder adquisitiu i retallada en condicions laborals". La no acceptació d'aquest pla ha comportat l'aplicació d'un pla de xoc que ja es va iniciar al juliol amb 9 acomiadaments. La plantilla reclama que s'aturi la reestructuració de la plantilla i es continuï negociant un conveni que reguli l'activitat de Betevé com a mitjà públic "en unes condicions justes, sense rebaixes salarials ni retallades de drets laborals". Així mateix, reclamen la destitució de Vicente i de la directora de recursos, Carme Ponte, i la dimissió dels membres del consell d'administració de l'ens (Susana Alcaide, Josep Maria Carbonell, Francesc Orteu, Álex Sàlmon i Xavier Vidal) perquè "decideixen des de l’ombra el futur de 244 treballadors sense conèixer les necessitats reals del mitjà ni seure a la taula de negociació".

Cargando
No hay anuncios

L'arrel del conflicte és el procés iniciat pels professionals el 2014, quan van començar a reclamar per via judicial que se'ls considerés part de la plantilla de Betevé. Fins aleshores la immensa majoria hi treballaven contractats a través d'una productora externa. Les sentències que s'anaven acumulant eren totes favorables i, finalment, se'ls va acabar integrant a la nòmina, com a interns, el 2018. Però van ingressar amb unes condicions inferiors a les de la resta de treballadors públics de l'Ajuntament equivalents, i el que ara reclamen és resoldre aquest greuge. Des de la corporació municipal, però, no es vol augmentar més el pressupost de la televisió.

Cargando
No hay anuncios

Vicente, per la seva banda, recorda que va guanyar el concurs per ser director del mitjà de comunicació públic de Barcelona amb un projecte concret i que, per tant, assumeix la responsabilitat de prendre les decisions que siguin necessàries per fer-lo realitat. "Malgrat l'apropament de les postures entre la direcció i el comitè d'empresa al llarg d’aquests mesos de negociació, no ha estat possible arribar a un acord, i ja no tenim més temps. L'Ajuntament ja ens va fer saber que no ens pot estar rescatant constantment i que hem de trobar la manera de funcionar amb els recursos assignats", explica Vicente. "No podem mirar cap a una altra banda. Hem de revertir la dinàmica en què es troba immersa Betevé i garantir el seu futur i rellevància. I això implica prendre decisions. Prescindir de personal és una decisió molt dura, i ho fem des de la màxima responsabilitat". El directiu confia "millorar significativament les audiències i els ingressos comercials" amb aquesta aposta pel directe.