Tecnologia
Mèdia20/08/2023

Beeper: tots els xats al mateix lloc

Una safata d’entrada unificada per a totes les aplicacions de missatgeria instantània

BarcelonaEl meu article al primer número de l’ARA, el 28 de novembre del 2010, portava per títol Empatx de missatges digitals, fent referència a la incomoditat d’haver d’estar pendent de tants canals de comunicació, que en aquell moment eren "dues adreces de correu, telèfon mòbil per als missatges de text i [...] alguna xarxa 2.0". Aleshores Facebook es disposava a oferir als seus 500 milions d’usuaris una bústia del tipus nom@facebook.com que agrupés totes les vies. Gairebé 13 anys després ja ningú recorda aquella iniciativa, Facebook ha canviat de nom i ha multiplicat la seva parròquia per sis, i la varietat de llocs per on ens poden escriure ha crescut exponencialment, impulsada pels serveis de xat al telèfon mòbil. Algú que pretengui ser accessible per a tots els seus contactes s’ha de donar d’alta i ha de descarregar i instal·lar mitja dotzena d’aplicacions i ha de mantenir-se atent a totes si no vol ser acusat de maleducat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Si més no, fins ara. Amb un nou servei anomenat Beeper ja és possible tenir tots els xats al mateix lloc, i no vull dir totes les converses d’una mateixa aplicació, sinó les de totes les aplicacions que fem servir. Aquesta bústia unificada de xat funciona amb tots els serveis on ja estàs donat d’alta i evita la dispersió, perquè només cal mirar una sola aplicació.

Cargando
No hay anuncios

Ara com ara, Beeper substitueix més d’una desena de serveis: és compatible amb els missatges privats i amb els grups de WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Signal, Google Chat, LinkedIn, els xats IRC, els missatges SMS dels mòbils amb sistema Android i –atenció– els iMessages dels aparells Apple. De fet, Beeper és l’única forma pràctica que conec per xatejar amb un usuari d’iPhone des d’un mòbil amb Android o un ordinador amb Windows sense haver de recórrer a una plataforma de tercers. Perquè cal dir que Beeper té aplicacions per a Windows, Mac, Linux, Chrome, Android i iOS. Si instal·les l’aplicació en més d’un aparell, l’estat de cada xat se sincronitza entre tots ells per no tornar a veure missatges ja llegits.

A més de les xarxes esmentades, Beeper també permet xatejar a Slack i a Discord, però només a títol experimental. Només hi trobo a faltar els xats de dues plataformes de Microsoft (Teams i Skype) i els missatges privats de Mastodon. Per usar Beeper cal configurar-lo per als serveis de xat que ja tenim: hem d’estar donats d’alta als xats que vulguem fer servir. Tot seguit, descarregues i instal·les l’aplicació de Beeper.com i tries amb quines de les plataformes disponibles vols fer-lo servir. Per exemple, jo no he activat ni WhatsApp ni Facebook Messenger perquè no les faig servir. El procés s’acaba sincronitzant una primera vegada Beeper amb cadascuna de les plataformes. Un cop fet ja passes a veure tots els xats dins de Beeper, sense haver d’obrir cap altra aplicació. De fet, és aconsellable desactivar les notificacions de les aplicacions originals, per no rebre-les duplicades.

Cargando
No hay anuncios

Funcions de l'aplicació

En general, tens la majoria de les funcions que permet cada xat, com per exemple les confirmacions de lectura dels missatges o l’edició dels missatges enviats. Això sí, en falten algunes: a Telegram pots enviar la teva ubicació en aquell moment, però no el rastreig en temps real. En canvi, Beeper afegeix a tots els xats una funció molt pràctica que alguns no tenen, com l’enviament diferit de missatges. I permet activar o desactivar les notificacions per a cada contacte, adreçar els xats més actius però de menys urgència a una carpeta de baixa prioritat, arxivar automàticament els missatges un cop llegits per mantenir neta la safata d’entrada i indicar quins són els nostres contactes preferits per tal que els seus missatges apareguin a dalt de tot. Malauradament, encara no s’agrupen totes les converses que mantenim amb un mateix contacte via diverses plataformes.

Cargando
No hay anuncios

Beeper és una creació d’Eric Migikovsky, el fundador de la marca Pebble de rellotges intel·ligents, que va ser absorbida per Fitbit i ha acabat formant part de Google. El servei es basa en el protocol Matrix, que manté el xifratge d’extrem a extrem dels missatges en les plataformes que tinguin aquesta funció. Els usuaris que vulguin estar segurs de la privadesa poden descarregar el software de Beeper i instal·lar-lo en un servidor propi.

En realitat, Beeper no és nou del tot: es va presentar fa un parell d’anys, però aleshores calia pagar 10 euros al mes i ara és de franc, perquè han canviat el model de negoci i a final d’any tenen previst treure una modalitat de pagament amb capacitat per a més missatges i alguna altra funció. Tot i això, asseguren que no faran pagar per cap de les xarxes que ara són de franc. Mentrestant, van construint la plataforma amb actualitzacions freqüents i una transparència de cara als usuaris que resulta gairebé entranyable: aquestes setmanes el seu canal d’assistència tècnica ha anat notificant puntualment les incidències que pateixen els missatges directes d’Instagram i els de Twitter... o X, com vulgueu dir-ne.

Cargando
No hay anuncios

Beeper també em recorda una altra cosa: els mòbils BlackBerry amb sistema operatiu BlackBerry 10, que no va triomfar però que tenia una funció molt pràctica que des d’aleshores trobo a faltar: el BlackBerry Hub o safata d’entrada unificada, on podies rebre els missatges de totes les aplicacions i bústies. De fet, allà també hi rebies els correus electrònics i a Beeper no, però, a canvi, és compatible amb més xats. I hi ha un detall nostàlgic que dubto que sigui casual: la icona de les aplicacions de Beeper recorda moltíssim una de les de BlackBerry. Sigui com sigui, jo estic tan satisfet amb Beeper que ja m’he esborrat del mòbil les aplicacions de Google Chat, Telegram, Signal i SMS i torno a rebre els missatges privats del meu perfil d’Instagram, que continua actiu però que fa més de dos anys que no feia servir. Visca les comunicacions unificades.