Què passa quan les televisions acomiaden els càmeres i els substitueixen per robots?
Els errors dels robots fan de la BBC la riota dels espectadors britànics
BarcelonaAmb una llarga tradició, mitjans tècnics i humans i una bona reputació, les notícies de la BBC han estat sempre una institució al Regne Unit. Però els últims mesos s'han convertit en la riota dels espectadors britànics. Tot, des que els caps de la corporació van decidir acomiadar els operadors de càmera dels informatius i substituir-los per robots. Des d'aleshores, les coses no acaben de sortir del tot bé. Cadires buides, cames, rails, el terra… sovint els espectadors poden veure tota mena de detalls del plató. Qualsevol cosa menys el presentador o presentadora.
Durant dècades, la BBC tenia els estudis als afores de Londres, a Shepherd's Bush, però l'any passat els va traslladar a un nou edifici annex a la històrica Broadcasting House, on encara hi havia els estudis de ràdio, en ple centre de la capital. El nou equipament, que va costar més de 1.200 milions d'euros, va néixer amb tota mena d'innovacions tecnològiques. Tant modern és, que moltes funcions les han deixat de fer persones i ara estan en mans de robots. Un canvi que no només s'ha fet per qüestions tecnològiques sinó també econòmiques: reduir la plantilla i, d'aquesta manera, les despeses de personal.
Entre els treballadors acomiadats i substituïts per robots hi ha els càmeres dels serveis informatius. Allà on abans hi havia homes i dones que operaven les càmeres, ara hi ha càmeres soles, controlades per ordinadors. Uns ordinadors que són programats per realitzar cadascuna dels moviments necessaris durant l'informatiu. Malauradament, però, el sistema informàtic falla sovint, de forma que les càmeres acaben enfocant el plató, en comptes dels presentadors. Des del control de realització no poden fer res durant el directe, ja que la programació no es pot alterar. Així és que en comptes de la màquina que fa cas de la persona, aquí passa tot el contrari: és el presentador o presentadora el que sovint ha de canviar la seva posició al plató per posar-se allà on la càmera està punxada. Un error que els periodistes es prenen amb la característica calma britànica: “Oh! Ja sé que això ha passat en altres ocasions… bé, farem veure que ningú no se n'ha adonat”, diu una de les presentadores afectades.
I mentre les xarxes socials es fa mofa dels problemes tècnics, els caps de la BBC guarden silenci. Ho fan tot i que a la corporació hi ha preocupació per si els problemes empitjoren. El motiu: un nou sistema informàtic que s'està introduint i que, segons els realitzadors i els tècnics, pot provocar encara més situacions còmiques i difícils de controlar.