TELEVISIÓ
Mèdia25/10/2016

Barcelona es trasllada al segle XIV per rodar ‘La catedral del mar’

La sèrie, coproduïda per Antena 3, TV3 i Netflix, dobla el pressupost mitjà de les ficcions espanyoles

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaQuan els nuvis surten de la capella de Santa Àgata, a la plaça del Rei de Barcelona, el poble els rep amb una ovació. Però per la cara que fan, sembla que a l’home i la dona que s’acaben d’unir en matrimoni la situació no els fa tanta il·lusió. Ella és l’Elionor, neboda del rei Pere, i ell Arnau Estanyol, un home d’origen humil que durant anys es va guanyar la vida carregant pedres a l’esquena per dur-les des del port fins al lloc on s’està construint l’església de Santa Maria del Mar i que a base de temps i d’esforç ha aconseguit guanyar posicions en l’escala social. Però cap dels dos no es volia casar: el matrimoni s’ha celebrat per desig del rei, que d’aquesta manera pretenia agrair a l’Arnau la seva ajuda en la defensa de la ciutat davant les tropes castellanes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Mentre aquests nuvis del segle XIV entomen, des del capdamunt de l’escalinata d’entrada al Saló del Tinell, l’aplaudiment dels ciutadans, un grup de persones del 2016 preparen al centre de la plaça del Rei una enorme pira on cremaran els cossos de persones mortes per la pesta de 1348. Aquesta escena es rodarà unes hores més tard, davant la mirada de molts turistes encuriosits per la presència de càmeres i d’una dotació dels Bombers de Barcelona, que controlaran que les flames no provoquin cap ensurt.

Cargando
No hay anuncios

Els turistes no ho saben, però tant el casament com l’encesa de la foguera formaran part de la sèrie La catedral del mar, l’adaptació televisiva de la novel·la d’Ildefonso Falcones, que es va començar a gravar a finals d’agost. Després de visitar diversos punts d’Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, l’equip de rodatge va arribar la setmana passada a Catalunya, on s’estarà fins aquest dissabte. Abans d’aterrar a Barcelona, les càmeres van passar per Cardona i Vilanova i la Geltrú, i durant els pròxims dies tenen previst anar també a Altafulla. Els enregistraments continuaran posteriorment fora de Catalunya i s’acabaran just abans de Nadal.

“Hem volgut fer algunes coses aquí per poder ensenyar Barcelona. Hem intentat trobar escenes que fossin relativament senzilles i que es poguessin rodar en poc temps, perquè tallar això als turistes és molt complex”, explica el director de la sèrie, Jordi Frades. Precisament per aquest motiu, les escenes en què apareix Santa Maria del Mar en construcció no s’han gravat a la capital catalana, sinó a Càceres. “Això va ser el més complicat”, assegura Frades.

Cargando
No hay anuncios

La sèrie, que tindrà vuit capítols de 50 minuts, és un projecte de la productora catalana Diagonal TV, que va comprar els drets de la novel·la ara fa quatre anys. “S’ha hagut de fer amb temps a causa del pressupost que té”, assenyala Joan Bas, director de la productora. El seu soci, Jaume Banacolocha, remarca -sense posar-hi xifres concretes- que la sèrie té “el doble” de pressupost que les ficcions espanyoles de prime time actuals.

La major part del finançament ha arribat a través del grup Atresmedia, que estrenarà la sèrie, previsiblement, la primavera del 2018 -tot i que Diagonal calcula que estarà enllestida el maig de l’any que ve-. També en són coproductores TV3, que l’emetrà un cop ja s’hagi vist a tot Espanya, i Netflix, que la distribuirà arreu del món, incloent-hi, possiblement, les cases d’alguns dels turistes que ahir feien fotos a la moguda de la plaça del Rei.

Cargando
No hay anuncios

Imposa molt, perquè és un llibre que ha llegit molta gent, i aquesta gent s’ha creat una expectativa, un imaginari. I que ho vegin a tot el món d’una banda està molt bé, però de l’altra fa impressió”, diu Aitor Luna, que dóna vida a Arnau Estanyol, el protagonista de la ficció, que l’actor defineix com “un paio amb valors, amb un codi ètic, molt honest”. Segons Ginés García-Millán, que es posa en la pell de Grau Puig, el principal antagonista, la sèrie “sorprendrà”, perquè “té molta qualitat” i aconsegueix “mantenir l’esperit” del llibre. A part d’ells dos, el repartiment de La catedral del mar està format per un centenar llarg d’actors, entre els quals hi ha Michelle Jenner, Pablo Derqui, Silvia Abascal (que interpreta l’Elionor), Daniel Grao, Josep Maria Pou, Ramon Madaula, Anna Moliner, Nora Navas i Nathalie Poza.