PAREU MÀQUINES

Podem assalta la universitat (segons l''Abc')

El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica; Félix Bolaños; la ministra de Política Territorial i portaveu del Gobierno, Isabel Rodríguez García; i el ministre d'Universitats, Manuel Castells, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
01/09/2021
2 min

BarcelonaPodem era una formació que pretenia assaltar el cel i s'ha hagut de conformar amb assaltar la universitat, que sempre ha sigut un niu de rojos i separatistes per a la dreta mediàtica. Aquesta és la lectura que fan l'Abc, La Razón i El Mundo del projecte de llei sobre universitats presentat dimarts pel ministeri del català (i per tant, sospitós) Castells. El més explícit és l'Abc, amb un titular de portada que evoca la revolució bolxevic de 1917: "Castells accelera l'assalt de Podem a la universitat". I un subtítol encara més alarmant: "Esborra el rei dels títols acadèmics, dona més poder als estudiants, el redueix als catedràtics i imposa les unitats de gènere i de memòria històrica". La Razón no té problemes per barrejar opinió i informació a través d'un adjectiu que no deixa lloc a dubtes: "El govern aprova la sectària i polèmica llei del sistema universitari". Polèmic és un adjectiu que sovint s'utilitza per marcar que el mitjà és crític, tot i que és defensable deontològicament, però sectari?

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En canvi El Mundo, més hàbil, ho agafa per aquell punt que sap que provocarà més rebuig en els seus lectors i titula: "Castells donarà preferència a les dones en els contractes de la universitat". En realitat el projecte de llei el que diu és que les universitats podran, en igualtat de currículum i mèrits, privilegiar el gènere menys representat en uns estudis determinats. Entenc que el que es vol evitar és que hi hagi estudis amb una presència desproporcionada d'un gènere (per exemple el masculí a les carreres tècniques) o altre.

El projecte inicia ara el tràmit parlamentari, i temps hi haurà per analitzar si els esforços del ministre per frenar la precarietat dels professors associats són realment efectius. Però avui és un d'aquells dies en què la dreta no pot amagar la seva inveterada desconfiança cap a la institució universitària.

stats