Mèdia06/10/2014

Arriba el nou ‘Crackòvia’

L’espai torna a TV3 convertit en un informatiu paròdic presentat per David Verdaguer i Joan Rufas

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaJa fa gairebé un mes que TV3 va estrenar la nova temporada, però a la graella de tardor encara hi faltava una peça clau per acabar d’estar completa. Crackòvia, un dels clàssics del prime time de la televisió pública, encara no havia fet acte de presència, tot i que la lliga de futbol, la seva principal font d’inspiració, ja fa un mes i mig que està en marxa. Però l’espera ja s’ha acabat: el programa d’humor recuperarà avui, a les 21.55, el seu espai habitual a les nits dels dilluns.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest retard en l’inici del curs té una explicació: aprofitant l’aturada estiuenca el format s’ha renovat de dalt a baix, i durant les últimes setmanes s’han hagut de definir els últims ajustos per garantir que tot estava a punt per a l’estrena del nou Crackòvia, que deixarà els gags en un segon pla i s’estructurarà a l’entorn d’una taula des d’on dos presentadors conduiran un informatiu paròdic sobre el món de l’esport. Les dues cares més visibles d’aquesta nova etapa, doncs, seran l’actor David Verdaguer -que ja formava part de la plantilla d’imitadors del programa- i el periodista Joan Rufas -director executiu tant d’aquest espai com del Polònia.

Cargando
No hay anuncios

“Cadascú de nosaltres tindrà un perfil diferent. Jo seré un prescriptor, un informador informat, i el David farà el contrapunt d’humor. Ell viu el futbol amb una intensitat moderada, o fins i tot nul·la, i jo en canvi el visc més a flor de pell”, explica Rufas a l’ARA. Ells dos comentaran l’actualitat esportiva de la setmana, però també interactuaran amb els personatges habituals del programa, a través d’entrevistes o de connexions. I, paral·lelament, l’espai continuarà incloent gags, que es desenvoluparan en una altra zona del plató. “El nostre objectiu és que el programa s’acabi convertint en una pista de circ, que tingui ànima. No volem que siguin només dos presentadors asseguts i dient coses. La intenció és que aquest món informatiu i el del gag s’empeltin i creïn un univers nou i diferent”, diu Rufas.

Més possibilitats

Cargando
No hay anuncios

El presentador considera que el format que tenia fins ara el programa els havia quedat “limitat”. “El gag permet moltes coses, i durant sis anys ja les hem mostrat gairebé totes, però també volíem fer coses que el gag no permet fer”, reflexiona. Com a exemples posa la possibilitat de mostrar imatges reals d’un partit per comentar-les -cosa que a partir d’ara es podrà fer- o bé parlar del que els esportistes i el seu entorn pengen a les xarxes socials. “El gag no és el territori idoni per parlar-ne, però en canvi una taula sí”, argumenta Rufas, que subratlla que ara el programa tindrà “una paleta de recursos més gran” per tractar cada tema de la manera més convenient i dedicant-hi el temps necessari, a vegades un simple comentari, en lloc d’estar lligat a la necessitat de “defensar una idea durant els dos o tres minuts” que dura un gag.

La transformació del format -que s’acompanyarà d’un canvi en la sintonia i d’una remodelació de la línia gràfica- comportarà la incorporació d’un nou element: el públic. Segons Rufas, hi haurà unes 50 persones al plató, la qual cosa crea “un clima molt diferent, un caliu bastant necessari” que contribuirà a generar “espontaneïtat” al programa.

Cargando
No hay anuncios

Setena temporada

Crackòvia es va estrenar el 15 de setembre del 2008 i, després de sis temporades -i 209 capítols-, s’ha convertit en un dels programes de més èxit de la graella de TV3. Tot i així, els últims anys havia registrat una davallada d’audiència notable: si el curs 2011-2012 s’havia tancat amb una mitjana de 805.000 espectadors i un 24,1% de quota de pantalla, la temporada següent va tenir 701.000 seguidors i un 21,1%, i l’any passat va caure fins als 554.000 espectadors, amb un 16,6% de share. Aquesta tendència -que no ha impedit que el programa continués sent líder la majoria de les nits de dilluns- s’intentarà corregir ara amb aquest replantejament del format.

Cargando
No hay anuncios

Amb el retorn de Crackòvia, que endarrerirà l’inici d’ El crac fins a les 22.35, la graella de tardor de TV3 estarà ja 100% operativa.

6 preguntes a Joan Rufas , PRESENTADOR DE ‘CRACKÒVIA’

Cargando
No hay anuncios

“Correm un risc, però hi podem guanyar”

Per què heu decidit canviar el format del Crackòvia?

Cargando
No hay anuncios

Per fer-lo més competitiu, per tenir més possibilitats de fer humor que no pas només amb la ficció.

Però el programa ja anava molt bé. És arriscat el canvi?

Cargando
No hay anuncios

Correm un risc, però creiem que hi podem guanyar. Als que ja els agradava el format de gags no s’han de sentir apartats, però potser el públic a qui no li agraden tant els gags també tindrà interès pel programa.

¿El fet de gravar menys gags simplificarà les rutines de producció?

Cargando
No hay anuncios

Seran diferents, però no se simplificaran. Ho gravarem tot el mateix dilluns, o sigui que la sensació d’estrès hi seguirà sent. De moment gravarem a les tres, però volem acabar-ho fent cap a les sis, perquè, si reculls l’actualitat gairebé fins a l’últim minut, el programa és més fresc.

Heu pensat de fer-lo en directe?

Estaríem encantats de fer-lo en directe un cop en sapiguem, però això no depèn de nosaltres, sinó de TV3.

En tot cas, ¿la intenció és gravar-lo d’una tirada?

Sí, la idea és fer un fals directe.

A nivell personal posar-te davant de la càmera és un gran canvi, no?

Havia fet pantalla fa temps a BTV, però a informatius. Ara feia molts anys que estava darrere de les càmeres, dirigint actors. Però vam fer la prova i, tot i la meva sorpresa, va funcionar i ha tirat endavant!