Educació

Arrenca SuperCampus, la plataforma educativa en català de 3Cat i la Generalitat

L'espai ofereix més de 450 continguts per a docents, famílies i alumnes

BarcelonaLa plataforma educativa en català del 3Cat i la Generalitat, anomenada SuperCampus, ja és una realitat. Des d'avui ja es pot accedir als més de 450 continguts educatius audiovisuals adreçats als docents, però també a famílies i alumnes que vulguin un suport d'estudi a casa. La iniciativa, presentada aquest dijous a l'Escola Can Fabra de Barcelona, té com a objectiu convertir-se en referent de la comunitat educativa a Catalunya i donar resposta a la manca d'oferta en català, que es va fer palesa especialment durant la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El projecte de SuperCampus es va anunciar a principi d'any, quan la consellera d'educació, Anna Simó, i la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, van signar un protocol que posava en marxa la plataforma, que ha tingut un pressupost inicial d'1,5 milions d'euros. En la creació de la plataforma han participat 40 docents en actiu del departament d'Educació, que s'han encarregat de la guionització, supervisió i categorització dels continguts educatius.

Cargando
No hay anuncios

Segons han detallat la conselleria d'Educació i el 3Cat, un 71% dels alumnes utilitzen continguts audiovisuals per aprendre, un tipus de materials en què el català és residual o no està ben posicionat en cercadors d'internet i YouTube. Segons ha explicat la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, SuperCampus vol aportar solucions a aquest problema i, per això, els seus continguts seran en català i, a partir del setembre, també en aranès. Romà ha destacat que aquest projecte "connecta" la necessitat de les escoles amb un material que porta el segell del 3Cat.

Dues fases d'implementació

SuperCampus arrenca amb més de 450 continguts disponibles, dels quals 70 són vídeos de nova producció i 125 són capítols de pòdcast de nova creació. Els continguts restants són vídeos que ja existien, provinents dels entorns de l'SX3 i del mateix 3Cat, que han estat revisats per un grup de 30 docents. Els vídeos tenen una durada d’entre 3 i 5 minuts, en la línia de les produccions de les grans plataformes educatives d’altres països.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta primera fase d'implementació, la plataforma s'ha centrat en les àrees de matemàtiques, història, art i canvi climàtic. Així, alguns dels materials als quals podran accedir docents i alumnes estan dedicats a artistes com Salvador Dalí o Ramon Casas o temàtiques com el cicle de l'aigua, la Revolució Industrial a Catalunya o el nombre pi. També s'ofereix material per conscienciar sobre la problemàtica del bullying.

A part d'aquestes propostes, també hi ha tres pòdcasts educatius nous: Em dic Goa, basat en una de les col·leccions de llibres més venuda en literatura infantil i juvenil en català; 365 perquès, que pretén respondre a moltes de les preguntes que es fan els nens, i la tercera temporada de Van fer història, que recull la biografia de personatges importants de la història universal.

Cargando
No hay anuncios

A partir del setembre, coincidint amb l'inici del curs escolar, hi haurà una nova remesa de continguts. En aquest cas, les matèries que s'abordaran seran llengua i literatura catalanes, literatura universal, música (compositors i fonaments teòrics), matemàtiques per a primària i per a secundària, geografia bàsica, química, i biologia.

Quan els mestres o les famílies accedeixin a la plataforma es trobaran els continguts organitzats per àrees temàtiques i etapa educativa. Tots són d'accés gratuït i es poden consultar tant a través de la versió web com de l'aplicació del 3Cat (disponible per dispositius mòbils i SmartTV) o YouTube.