Mèdia18/12/2017

La Marató, una festa solidària incansable

El programa ha tancat la 26a edició amb una recaptació de 7.215.676 euros

Alejandra Palés
i Alejandra Palés

Barcelona'La Marató' ha demostrat que continua sent la cita solidària ineludible de Catalunya. Un cop més, el macroprograma de TV3 ha aconseguit despertar l’empatia dels espectadors, que s’han bolcat per donar suport a la investigació de les malalties infeccioses, com ara la sèpsia, la pneumònia i el xarampió. Les més de 15 hores de programa començaven amb un vídeo humorístic amb Helena Garcia Melero fent mans i mànigues per arribar al plató des d’on ha presentat en solitari ‘La Marató’. Un inici que feia l’ullet a l’entrevista que Melero li va fer a Richard Gere quan presentava ‘Divendres’, amb un motorista que la portava fins a la televisió al so de ‘Pretty Woman’. El programa ha tancat la 26a edició amb un marcador que sumava 7.215.676 euros.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La periodista, que ha estat acompanyada del músic Ferran Aixalà, ha agafat el relleu de Ricard Ustrell, que de les 08.00 h a les 13.00 h feia seguiment de 'La Marató' a ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio. De fet, ell ha sigut l’encarregat d’obrir el marcador. Ho ha fet gràcies al polsador mòbil que durant tot el programa s’ha desplaçat per tot el territori per tal que tots els participants en ‘La Marató’, voluntaris i organitzadors d’activitats, poguessin participar del moment més icònic del programa solidari.

Pel plató de TV3 han passat metges, testimonis i artistes per posar èmfasi en la necessitat de donar suport a la investigació i trobar nous antibiòtics que siguin capaços de combatre bacteris resistents. Les històries de vida dels protagonistes de 'La Marató' han posat de manifest l’important paper que juga la professió mèdica, i en especial les infermeres, en la recuperació dels afectats per les malalties infeccioses.

Cargando
No hay anuncios

El programa ha començat amb la intervenció del doctor Jordi Carratalà, cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Universitari de Bellvitge, que ha explicat que una de cada tres morts al món té lloc per malalties infeccioses. Una situació agreujada per la crisi d'antibiòtics, ja que l'ús intensiu, i a vegades erroni, que se'n fa ha provocat que alguns bacteris generin resistència als medicaments. El doctor ha posat èmfasi en la sèpsia, que es produeix quan s'escampa una infecció localitzada i, a través de la sang, arriba a altres òrgans. Això pot causar una resposta inflamatòria generalitzada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort. De fet, a Catalunya cada dia hi ha 10 morts per sèpsia.

Els testimonis

Les malalties infeccioses, les grans desconegudes

Quan acabi el programa hauran passat pel plató 18 testimonis que, amb les seves històries, il·lustraran què suposa patir una malaltia infecciosa. Un dels primers afectats a aparèixer al programa ha sigut la Sílvia, acompanyada de la seva família. El seu marit va patir una tuberculosi i la Sílvia se'n va contagiar, tot i que no en tenia símptomes. A Catalunya hi ha 1.000 casos a l'any de tuberculosi, malgrat que la idea generalitzada és que està erradicada. La doctora Cristina Vilaplana, del Servei de Microbiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, ha recordat que és una malaltia que es contrau per via respiratòria i que, per tant, és important prendre mesures de precaució i higiene, com rentar-se les mans.

Entre els testimonis també hi hagut cares conegudes, com la de l'actor Abel Folk, que, a causa d'una pneumònia va caure desplomat durant una funció teatral. Folk tenia febre molt alta però cap altre símptoma.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les malalties que protagonitza 'La Marató' ha sigut la sida, explicada a través del cas de la Clara Simón, directora de la pel·lícula 'Estiu 1993', en la qual narra la seva vida després de la mort dels seus pares a causa del VIH.

Elisabeth Esteban, pediatre de cures intensives, ha explicat els símptomes de la sèpsia i com la seva incidència està augmentant tant en adults com en nens. La sèpsia afecta 6 milions de nens a tot el món. La Sònia Giménez, una nena d'11 anys, ha explicat, acompanyada dels seus pares, com va patir una sèpsia arran d'una pneumònia. "Ho recordo tot molt lent i que ningú m'assegurava que tornés a caminar; ho vaig viure molt malament", ha explicat la Sònia, que va arribar a l'hospital amb una fallada multiorgànica. Després de vuit operacions al pulmó i de patir una trombosi en una cama, la Sònia ha tornat a dur una vida normal, tot i que va haver de perdre un curs escolar.

Isidre Esteve ha explicat com va viure la infecció que va patir al còlon després de la seva lesió medul·lar al Dakar. La infecció que va contraure Esteve era de tipus nosocomial, que són les que s'originen en un hospital o un centre sanitari i que apareixen sobretot quan un pacient, després d'una intervenció quirúrgica, porta dispositius temporals, com catèters vasculars, sondes urinàries o aparells de ventilació assistida. "Vaig entendre que era greu quan em vaig despertar i m'havien tret una part del còlon", explica Esteve, que ha confessat que es va sentir sobrepassat quan li van fer la colostomia, que va consistir a tancar-li en recte. Només li quedava l'intestí prim, que connecta cap a fora amb una bossa que recull la femta.

Un dels testimonis més colpidors ha sigut el del Dídac, un nen immunodeficient. La seva malaltia ha fet que pateixi diferents infeccions, la més greu de les quals va obligar a amputar-li la cama. Ell ha explicat com ha sigut la seva vida amb una pròtesi i com encara el futur: de gran vol ser cirurgià "per ajudar la gent": "De la mateixa manera que m'han ajudat a mi", rebla.

Cargando
No hay anuncios

Vicent Sanchis, director de TV3, ha recordat la tuberculosi que va patir als 18 anys, que va superar gràcies als antibiòtics. Durant la seva intervenció ha fet una crida a no automedicar-se i prendre els antibiòtics només quan ho indiquin els metges.

La metge Raquel Jiménez, al costat del doctor Antoni Trilla, de l'Hospital Clínic, va patir un xarampió amb una evolució molt ràpida. "Va haver-hi un moment que vaig creure que no ho superaria", assegura la Raquel. El doctor Trilla ha recordat la importància de vacunar-se per protegir-se a un mateix però també la societat. "Si no hi ha un nivell alt de vacunació, els virus segueixen circulant", ha explicat.

Actuacions musicals

La Casa Azul, India Martínez i P.A.W.N. Gang, entre d'altres

La música té un paper destacat en 'La Marató'. El primer artista a actuar al plató del programa ha sigut el cantant Joan Rovira, que ha interpretat el tema 'Puc estimar-te'. També hi hagut espai per a la música 'trap', a càrrec de P.A.W.N. Gang, un grup format per sis nois del barri de Gràcia de Barcelona que han cantat 'Exterminem!!!', la cançó del vídeo divulgatiu que s'ha distribuït a les escoles.

Cargando
No hay anuncios

India Martínez, una de les veus més reconegudes del flamenc actual, s’ha enfrontat al repte de cantar òpera en català i ha repetit l'experiència del disc de 'La Marató'. La cantant, que ha confessat que se sentia emocionada per la possibilitat de formar part del programa, ha interpretat 'Vencerem', el famós 'Nessun dorma'de l’òpera 'Turandot', de Giacomo Puccini.

El cantant islandès Halldor Mar, conegut perquè ha fet versions en anglès de clàssics de la Nova Cançó com 'Al vent', ha cantat 'Happy Christmas', la nadala escrita per John Lennon i Yoko Ono l'any 1971. Aquest gener, Mar estrenarà a TV3 'Katalonski', programa en què viatja per tot el món buscant gent que estudia català.

La Casa Azul, el projecte liderat per Guille Milkyway, ha cantat per primera vegada en català 'La revolución sexual', un dels seus grans èxits, al final de la nit.

Col·laboració ciutadana

Més de 3.000 activitats solidàries

Les activitats solidàries vinculades al programa també tenen un paper protagonista a 'La Marató' i durant tot el dia s'estan fent connexions amb les diferents propostes que s'han desenvolupat per tot el territori, des de concerts fins a festes esportives.

Cargando
No hay anuncios

A la Fira de Barcelona hi ha hagut instal·lat el principal centre per atendre les trucades dels espectadors que volien fer un donatiu al programa, amb més de 700 línies telefòniques en marxa. Atenent les trucades s'han pogut veure alguns dels candidats a les eleccions a la Generalitat de Catalunya, com Miquel Iceta i Inés Arrimadas. Carme Forcadell i Gabriel Rufián també han format de l'equip de voluntaris que atenien trucades.

També hi han participat actors coneguts pels espectadors de TV3 com Àurea Màrquez, una de les protagonistes de la sèrie 'Com si fos ahir', Ferran Rañé o Iñaki Mur, l'Oliver de 'Merlí'.

Els espectadors han sigut testimonis de com els centres de trucades esclataven en aplaudiments quan una donació superava els 1.000 euros.

Les cares de TV3, amb 'La Marató'

Els actors de 'Merlí', la redacció d'informatius i l'equip d''Està passant' han lluitat contra les infeccions

Helena Garcia Melero, que fins i tot ha cantat una versió de 'The final countdown' amb la seva imitadora a 'Polònia' -l'actriu Gemma Deusedas- i Josep Maria Portabella, fundador de The Chanclettes, no ha sigut l'única presentadora de TV3 implicada en 'La Marató'. L'edició d'enguany ha buscat la col·laboració de totes les cares conegudes de la cadena, que han tingut la responsabilitat de netejar el logo de 'La Marató' d'una invasió de virus. La imatge de la cita solidària s'ha anat netejant a mesura que els presentadors, periodistes i actors de TV3 superaven reptes.

Cargando
No hay anuncios

Quim Masferrer ha protagonitzat un dels moments més simpàtics del dia. El conductor d''El foraster' s'ha acostat al públic de plató per, amb l'estil que el caracteritza, indagar com han participat en 'La Marató'. Entre el públic, Masferrer s'ha trobat Bonaventura Grau, un dels habitants de Salàs de Pallars amb el qual va compartir confidències durant un dels programes d''El foraster'.

Quatre dels actors principals de 'Merlí' -Laia Manzanares, Júlia Creus, Adrian Grösser i León Martinez- han participat en un 'escape room' en què havien de buscar l'antídot per eliminar un virus. D'aquesta manera col·laboraven a netejar el logotip de 'La Marató' de virus.

Pere Faura, coreògraf responsable del programa 'Ballar', ha proposat als presentadors d''El temps' i els periodistes culturals de la casa que demostressin les seves habilitats ballant. Els primers s'han mogut al ritme de 'Singing in the rain' tot imitant fenòmens meteorològics. 'Let's dance' ha sigut el tema que han ballat Júlia Bertran i Jofre Font, del programa cultural 'Quan arribin els marcians', i Roger Seró, d'iCat.

Cristina Brondo, Roger de Gràcia i Marc Ribas han demostrat als espectadors com s'han de netejar correctament les mans amb sabó o una solució alcohòlica per evitar infectar els altres.

Cargando
No hay anuncios

La gran festa solidària de TV3 ha recordat que la resistència als antibiòtics podria arribar a produir la mort de 10 milions de persones el 2050, si no es fa res per trobar nous fàrmacs que puguin fer front a bacteris superresistents.