La Marató
Mèdia16/12/2013

La solidaritat #nodegenera 'La Marató' s'acosta al rècord amb 9,5 milions

Catalunya torna a ser el país més solidari del món en maratons televisives, amb 1,26 euros per habitant

Albert Castellví | Bernat Vilaró
i Albert Castellví | Bernat Vilaró

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { } La Marató' de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat 9.550.109 euros fins a les 01.17, en la última actualització del marcador de la nit. L'any passat, a la 01:21 de la matinada s'havien recollit 10.113.152 euros i el programa es va acabar amb rècord històric: 10.113.152 euros al marcador final i 12.387.634 com a recaptació total de l'edició.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera s'han superat els 8.979.171 euros de recaptació, que significa 1,19 euros per habitant, la recaptació que es va fer en l'última telemarató a França. Així, Catalunya torna a ser el país més solidari del món en maratons televisives si es té en compte la xifra total en relació als habitants, que és d'1,26 euros per habitant.

A les 10.00 del matí s'ha posat en marxa la 22a edició de 'La Marató', dedicada a les malalties neurodegeratives, a través de TV3. El programa, presentat per Núria Solé i Roger de Gràcia, s'ha allargat fins a quarts de dues de la matinada, i durant el matí ha tingut també una rèplica a Catalunya Ràdio, on Sílvia Cóppulo ha presentat una edició especial d''El Suplement' des de les 8.00 i fins a les 14.00.

Les línies telefòniques per fer els donatius s'han obert a les 9.00. Al llarg del dia, uns 2.400 voluntaris han atès 1.001 telèfons instal·lats a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Un any més, el número per fer els donatius és el 905 11 50 50, i encara s'hi pot trucar.

El somni d'en Lluc i el somriure d'en Joel

Cargando
No hay anuncios

En Lluc Botigué, un nen de 8 anys de Balaguer, està afectat d'atàxia de Friedreich. El seu somni és formar un equip de futbol amb tots els nens que pateixin aquesta malaltia. La Marga, la seva mare, diu que tenen "el suport de tothom", i que la malaltia del Lluc li ha "canviat l'escala de valors". El seu testimoni ha sigut un dels més emocionants de la jornada d'aquest diumenge.

En Joel Quesada ha participat a 'La Marató' de TV3 acompanyat de la seva mare Olga. El nen ha assegurat que els seus companys de classe no el tracten "com un nen que està en una cadira de rodes", perquè "hi estan acostumats". L'optimisme, seu somriure i la valentia d'en Joel han emocionat el públic i els teleespectadors de 'La Marató'.

Al vespre la dona de Pasqual Maragall, Diana Garrigosa, ha dit que el seu marit "està bé i s'ho passa bé". "No és el d'abans ni li agraden les coses d'abans. Li satisfan coses més senzilles. És feliç, no està angoixat", ha afegit. Garrigosa també ha afirmat que Pasqual Maragall, que pateix alzheimer, "encara reconeix a casi tothom i els diu pel seu nom. Però a vegades no sap on és l'americana i potser està penjada al mateix lloc de sempre". "No té por al futur, o almenys no hi pensa, no el té present", ha sentenciat.

També han passat pel plató molts més testimonis:

  • El primer ha estat l'Octavi de Ferrater, que pateix Parkinson des de jove. Ha explicat les dificultats que li provoca la malaltia en la seva vida quotidiana. "M'anava a casar quan em van diagnosticar el Parkinson. La meva dona es va separar de mi i ara visc sol", ha dit. Tot i així, ha remarcat que l'entorn no li ha "fallat". "Des que la gent sap que tinc Parkinson em sento més volgut, més estimat, pel meu entorn personal i familiar", ha afegit, per la qual cosa recomana a les persones que pateixin la malaltia que no se n'amaguin.
  • L'Ivan Felgueroso, afectat de disfàgia, ha explicat com l'afecta aquesta malaltia, que genera problemes a l'hora d'empassar aliments i per tant impedeix menjar amb normalitat. Gràcies al tractament que està seguint pot menjar diversos elements, com arròs o pizza, que ara ja pot consumir. Altres, com l'entrecot, encara no.
Cargando
No hay anuncios
  • Francesc Bonvehí, malalt d'esclerosi lateral amiotròfica, ha dit a Catalunya Ràdio que moltes nits somia que pot tornar a caminar, a "ballar sardanes" i a fer "vida normal".
  • Claudio Pujol ha relatat que fa 15 anys que pateix esclerosi múltiple. Va treballar mentre va poder, i quan ho va haver de deixar va decidir estudiar física. "La vida agafa un interès diferent", ha reflexionat.
  • Mònica Terribas ha entrevistat l'Anna, que pateix un principi d'Alzheimer, i el seu marit, el Ferran. Tots dos han explicat que tenen previstos diversos viatges, i que ella fa mesos que llegeix un llibre, avançant molt lentament però sense donar-se per vençuda. El Ferran ha afegit que ell és el "bastó" de la seva dona, però que el seu propi bastó és l'Anna.
  • El José Guillén, que té 37 anys i està afectat d'ELA (esclerosi lateral amiotròfica) des de fa un any i mig, relata que ara se sent "com un nen". "M'ho han de fer tot", diu. La seva parella, la Sandra Ramos, assegura: "Ho hem anat paint mútuament. Si hem de plorar, plorem, i si hem de riure, riem". "Cada dia es nota un símptoma més", diu el José. L'ELA és una malaltia poc freqüent en persones de menys de 40 anys.
  • La Montse Ramon pateix corea de Huntington. Diu que el seu home, en Toni, és el seu "bastó". "M'ho ha de fer tot, i ell ho és tot per mi", ha afegit al plató de 'La Marató'.
  • Albert Om ha entrevistat la Carmen Arana, afectada per esclerosi múltiple. "Era una persona que es movia molt. Ve la crossa, després la cadira de rodes... cada vegada has de demanar més ajuda, i confiar en els altres", ha dit la Carmen.
Cargando
No hay anuncios
  • Isabel Rojas, que pateix esclerosi lateral amiotròfica (ELA) ha dit que "la meva filla és el meu principal estímul". "L'administració no em paga l'atenció que necessito", ha denunciat. "He perdut la independència, però no l'autonomia. L'autonomia està al cap", ha conclòs.

Declaracions institucionals

Tant personalitats polítiques com responsables dels mitjans de comunicació públics del país, i també del propi programa de 'La Marató', han fet diferents declaracions al llarg de la jornada d'aquest diumenge. En destaquem:

  • El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest diumenge al vespre que "'La Marató' de TV3, la de Catalunya, és la més solidària del món". "Això diu molt de Catalunya i de la seva gent", ha afegit.
  • La presidenta del Parlament, Núria de Gispert –que estava agafant trucades–, ha explicat que havia arribat un donatiu de 49.000 euros. "Els catalans ens hem de felicitar de tenir el poble que tenim", ha dit.
  • La consellera de Benestar i Família, Neus Munté, que ha ressaltat la importància que té el fet d'apropar a les escoles aquesta iniciativa solidària.
Cargando
No hay anuncios
  • El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat el bon nivell de la recerca que es fa a Catalunya i la qualitat de l'oferta assistencial.
  • El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, ha dit, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que "Catalunya és líder en solidaritat", i que això fa sentir "orgull de país". Hores més tard, Duart ha assegurat que "el dia d'avui és una fita més en aquesta mostra de solidaritat que TV3, Catalunya Ràdio i la societat catalana estan fent". Ha destacat que en aquesta 22a edició de 'La Marató' hi ha hagut més de 2.000 activitats, amb milers de voluntaris implicats. "119 milions d'euros i 636 projectes després de 22 edicions, fins a 3.400 investigadors han avançat en les seves recerques", ha destacat Duart. "Catalunya és el país més solidari del món", ha conclòs.
  • Poc abans de les vuit del vespre, el director de TV3, Eugeni Sallent, ha escrit a la paret de la Fira de Barcelona: "La solidaritat és generositat", en un mural gegant on qui ho vulgui pot deixar-hi una frase de record d'aquesta edició de 'La Marató'.
  • La directora de la Fundació La Marató de TV3, Carme Basté, ha assegurat que durant la primera hora en què han estat obertes les línies, els telèfons no han deixat de sonar. Segons ha explicat Sílvia Cóppulo, entre les 9.00 i les 10.00 s'han rebut 908 trucades. L'any passat, en la mateixa hora, n'havien arribat 285, i 'La Marató' es va tancar amb un rècord històric de 12,4 milions d'euros recaptats. Hores més tard, Basté ha recordat que els donatiu es poden seguir fent durant tot l'any, i que els que arribin fins al 31 de març s'afegiran als de 'La Marató' d'avui. A més ha assenyalat que l'any passat es van presentar més de 300 projectes de recerca a la convocatòria d'ajuts, i que amb els diners recaptats se'n van poder finançar 42. "Són molts en un país com Catalunya", ha subratllat.

P { margin-bottom: 0.21cm; } Familiars

Catalunya Ràdio ha reunit diverses persones conegudes que han viscut de prop els problemes derivats de les malaties neurodegeneratives: Màrius Serra –el fill del qual va morir amb nou anys per una paràlisi cerebral–, Ernest Maragall –germà de l'expresident de la Generalitat, malalt d'Alzheimer–, Albert Solé –fill del polític Jordi Solé Tura, que va patir la mateixa malaltia– i Montserrat Sans –la vídua de Miquel Martí i Pol, que va morir afectat d'esclerosi múltiple.

Cargando
No hay anuncios

L'actriu Marta Millà, coneguda especialment pel seu paper d'alcaldessa a la sèrie de TV3 'Ventdelplà', ha explicat que la seva parella, el Jordi, va morir després de conviure quatre anys amb una esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Durant aquest temps, recorda, van fer tot el possible per aprofitar la vida al màxim. "Si la vida és curta, fem-la ampla", ha sentenciat.

Actuacions

Durant tot el dia d'avui estan previstes més d'una vintena d'actuacions musicals i teatrals en directe, tant a Catalunya Ràdio com a TV3. El primer a actuar, a les 9.40 a través de la ràdio, ha estat Ramon Mirabet, que ha interpretat el tema 'Suau', que ja va enregistrar per al disc de 'La Marató', i més tard ha cantat Enric Verdaguer. El programa televisiu s'ha inaugurat amb una actuació del cor infantil dels Amics de la Unió de Granollers, i una estona després Projecte Mut ha interpretat el tema 'No t'estim'.

També han passat pel plató del programa:

  • El grup Filippo Landini, que ha cantat la cançó 'Som com som', i Sara Pi, amb 'Wake up'.
  • A Catalunya Ràdio ha actuat el grup Okey OK i Margarett.
Cargando
No hay anuncios
  • A la tarda, el quartet Los Mayordomos, de l'espectacle 'The Hole', han ofert una actuació musical 'a capella'.
  • El Club Súper 3 també ha pujat a l'escenari del plató de 'La Marató'. La Família del programa infantil ha interpretat 'Kuku Mamba'.
  • A les set de la tarda The Mamzelles han pujat a l'escenari per interpretar 'Jardí de Roses'.
  • A les vuit del vespre el mag i il·lusionista Antonio Díaz ha arribat al plató per fer jocs de mans amb bitllets, cartes, monedes, nines... i un peix.
  • Poc abans de les nou de la nit Luz Casal ha interpretat 'Si pogués'.
  • A dos quarts de dotze de la nit Estrella Morente i Lluís Llach han pujat a l'escenari per interpretar 'Vida'.
Cargando
No hay anuncios
  • Poc després els Blaumut han interpretat en directe 'Coral·lí'.

Divulgació

La neurofisiòloga clínica Mònica Povedano ha explicat com funciona una neurona. L'han ajudat els alumnes de dansa de l'Institut del Teatre, que amb una 'performance' han simulat el funcionament correcte d'aquestes cèl·lules i també les disfuncions que poden patir i que donen lloc a diverses malalties neurodegeneratives.

Activitats

Algunes de les més de 2.000 activitats que se celebraran durant tot el dia arreu de Catalunya en solidaritat amb 'La Marató' tindran protagonisme al llarg del programa. A Catalunya Ràdio, el Paco Sosa, responsable d'una empresa de transports, ha explicat que dissabte es va organitzar una calçotada i botifarrada a Sevilla.

Al matí, TV3 ha mostrat algunes de les activitats que s'estaven celebrant en diferents punts de Catalunya, com una ballada de jotes a Amposta i les curses populars del Circuit de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Al CAR de Sant Cugat s'ha organitzat una activitat similar a l'habitual 'Mulla't per l'esclerosi múltiple'. Unes 200 persones, entre les quals la nedadora de sincronitzada Ona Carbonell, s'han mullat per 'La Marató'. Carbonell ha ofert un exercici de sincronitzada.

Una de les activitats més emblemàtiques de cada edició de 'La Marató' és el partit de futbol solidari en què s'enfronten dos equips de personatges famosos. El matx ha començat a les 11.30 i s'ha pogut seguir pel canal Esport3. L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, afectat d'Alzheimer, ha fet la centrada d'honor del matx, que ha batut el rècord de recaptació amb 54.000 euros. El partit ha acabat amb empat a 3, i Andoni Zubizarreta s'ha hagut de retirar amb una petita lesió.

TV3 ha demostrat que Andorra també és solidària amb 'La Marató': al parc Naturlàndia de Sant Julià de Lòria s'han organitzat diverses activitats solidàries. Entre els participants hi havia un mag que pateix esclerosi múltiple.

A Ulldecona, mil globus vermells s'han enlairat cap al cel a la una del migdia. L'entitat impulsada per una residència d'avis de la localitat del Montsià, ha recaptat 2.000 euros, i tenia com a lema "els records se'n van, les persones es queden". Cadascun dels globus portava lligat un record que ha volat simbòlicament cap al cel, com els passa a les persones que pateixen Alzheimer.

Una altra activitat molt vistosa que s'ha pogut seguir en directe per TV3 va ser un ball multitudinari, amb més de 500 persones, a Sant Cugat. Des de primera hora del matí han estat assajant una coreografia durant la qual han creat la forma d'un sol i han dibuixat amb paraigües el número de telèfon de 'La Marató'.

A la tarda, a Olot s'ha celebrat una desfilada de moda de Roba Amiga que ha recollit diners per a la causa solidària. Cadascun dels models que s'han presentat tenia el nom d'una malaltia neurodegenerativa.

'El foraster'

Un dels protagonistes del tram matinal de 'La Marató' ha estat Quim Masferrer, el presentador d''El foraster'. L'actor ha fet una petita versió del seu programa al plató, primera amb un breu monòleg i després amb un vídeo en què mostrava com ha tornat a retrobar algunes de les persones que ha conegut al llarg dels seus viatges per Catalunya per demanar-los si col·laboraven amb 'La Marató'. Segons ha explicat, per fer aquest reportatge va haver de fer 600 quilòmetres en un dia.