Cas Pegasus
Mèdia07/07/2022

Apple combatrà Pegasus amb una nova funció de seguretat

La companyia ha anunciat que els seus dispositius incorporaran un mode de bloqueig per protegir-los del ciberespionatge

ARA
i ARA

BarcelonaLa tecnològica Apple ha anunciat que prepara una nova funció de seguretat per als seus dispositius, anomenada Lockdown Mode (que es traduiria com a mode bloqueig), per protegir activistes pels drets humans, periodistes i dissidents polítics de possibles atacs d'espionatge informàtic. La nova funcionalitat, que estarà disponible a partir de la tardor, és la resposta de la companyia al ciberespionatge mercenari perpetrat per organitzacions governamentals amb programari d'empreses com NSO, responsable del malware Pegasus que va infectar la cúpula política de l'independentisme, incloent-hi el president català, Pere Aragonès, i també el mòbil del president espanyol, Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Lockdown Mode estarà disponible a partir de la tardor per a iPhone, iPad i ordinadors Mac i inclou una sèrie de restriccions de seguretat. Quan s'activi bloquejarà la previsualització d'enllaços i la majoria dels fitxers adjunts –excepte imatges– a través de missatges de text. També es deshabilitarà JavaScript al navegador, tret que l'usuari exclogui un lloc de confiança, i es bloquejaran peticions com ara trucades amb FaceTime, si l'usuari no ha trucat o ha enviat abans una sol·licitud a la persona que inicia el procés. La nova funció també impedirà les connexions per cable a un ordinador als iPhones quan estiguin bloquejats. Els investigadors de seguretat admeten que NSO, amb eines com Pegasus, va explotar un defecte en el sistema de gestió dels fitxers adjunts de l'aplicació de missatgeria d'Apple.

Cargando
No hay anuncios

Els representants d'Apple asseguren que aquesta funció està pensada per combatre els atacs informàtics més sofisticats, que són relativament poc freqüents. A més, afegeixen que la majoria d'usuaris dels seus dispositius segurament no necessitaran activar aquesta funcionalitat. "Tot i que la immensa majoria dels usuaris mai seran víctimes d'aquests atacs impulsats per estats, treballarem intensament per protegir el petit grup d'usuaris que sí que són objectius", ha explicat Ivan Krstić, responsable d'enginyeria i arquitectura de seguretat a Apple.

Per ajudar a enfortir aquesta nova funció, la companyia ha dit que pagarà més de dos milions de dòlars per cada error o defecte del sistema que trobin els investigadors de seguretat. La companyia també ha detallat que farà una donació de 10 milions de dòlars, als quals sumaria els possibles ingressos derivats de la seva demanda contra NSO Group, a organitzacions que lluitin contra la pirateria i els atacs informàtics. En concret, els diners es vehicularan a través del Fons de Dignitat i Justícia establert per la Fundació Ford, una de les fundacions privades més grans dels Estats Units. El comitè assessor d'aquesta fundació està format per experts independents com Ron Deibert, professor de ciències polítiques de la Universitat de Toronto i director del Citizen Lab, l'entitat els investigadors de la qual van destapar el Catalangate.

Cargando
No hay anuncios