TELEVISIÓ
Mèdia12/10/2012

30 anys de 'La missa', el degà de la televisió en català

La missa, que emet La 2 cada diumenge, celebra aquesta setmana 30 anys, cosa que el converteix en el programa més veterà de la televisió en català. Molt sovint és l'espai líder de la seva franja.

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BARCELONA.La 2 de Televisió Espanyola és una cadena clarament minoritària, amb uns índexs d'audiència generalment molt modestos. Tot i així, hi ha un moment, cada setmana, en què la seva xifra d'espectadors a Catalunya creix per sobre de la mitjana i, si no ho impedeix alguna transmissió de la competència de les que atrapa massivament el públic, com ara una prova del mundial de Fórmula 1 o de motociclisme, arriba a ser líder durant uns minuts. Aquest moment és el diumenge al matí, al voltant de dos quarts d'onze, quan comença La missa , el programa més vist de tots els que emet en català aquest canal.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest any l'espai acumula una mitjana de 52.000 espectadors i una quota de pantalla del 6,1%, que suposa un creixement respecte als 43.000 seguidors i el 5,1% amb què va tancar el 2011. La quota mitjana de La 2 l'any passat a Catalunya va ser del 2,2%, notablement inferior.

Cargando
No hay anuncios

La missa va debutar al segon canal de TVE el 10 d'octubre del 1982, després que la cadena estatal i els bisbes catalans arribessin a un acord perquè l'espai religiós que llavors ja s'emetia els diumenges al matí es pogués veure a Catalunya en la llengua pròpia. Aquesta setmana el programa ha complert 30 anys d'emissió ininterrompuda, cosa que el converteix en l'espai més veterà de la televisió en català.

El coordinador de La missa , Ignasi Miranda, ha explicat a l'ARA que l'efemèride es commemorarà aquest diumenge, però que s'optarà per la "senzillesa". "Fa cinc anys vam fer una missa a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, amb l'arquebisbe, i hi van assistir 2.000 persones", recorda. En aquesta ocasió, en canvi -i, en part, per "motius econòmics"- el programa s'emetrà, com sempre, des del monestir de Sant Domènec, a Sant Cugat, i simplement s'hi incorporarà "una pregària especial" dedicada "al programa, als espectadors i als professionals que el fan possible". A més, el mossèn, Manuel Valls, i el mateix Miranda recordaran "algun aspecte històric" de La missa .

Cargando
No hay anuncios

Servei públic

El coordinador del programa emmarca aquest espai "dins dels que TVE ofereix com a servei públic a les confessions religioses, principalment a la catòlica, però actualment també a les altres". En aquest sentit, remarca que La missa -que inclou tots els elements que conformen una celebració d'aquestes característiques- ofereix un servei que beneficia "molta gent creient que està malalta o bé és gran" i que, per tant, té dificultats per assistir a una missa convencional. De fet, el perfil d'audiència del programa té un biaix molt marcat: un 79,7% dels espectadors tenen més de 65 anys i, curiosament, gairebé el 70% són dones.

Cargando
No hay anuncios

Miranda matisa que, des del punt de vista religiós, veure el programa no eximeix de l'obligació que tenen els creients d'assistir físicament a missa: l'espai és, simplement, un servei que "l'Església dispensa als que estan impedits". Tot i així, assegura que "hi ha molta gent que la mira, a banda dels malalts" i considera que "s'ha creat una mena de comunitat a l'entorn del programa".

Segons Miranda, TVE no s'ha qüestionat mai la continuïtat de l'espai, "fins i tot en moments en què s'ha reduït la programació en català". "S'ha mantingut perquè és un programa de servei públic", destaca el coordinador, que assenyala que "sempre hi ha hagut una bona acceptació del fet que La missa sigui en català".

Cargando
No hay anuncios

Vint anys com a mossèn

Des de TVE, diu Miranda, La missa "sempre s'ha considerat un programa", i no "la transmissió d'un esdeveniment", entre altres motius perquè "tradicionalment s'havia fet des d'un plató". Durant els primers mesos, l'espai es transmetia des dels antics estudis de TVE a Miramar, i amb el trasllat a Sant Cugat un dels platós del nou centre territorial es va habilitar com a capella. El programa es va emetre des d'allà fins al 2008, quan es va traslladar a la seva ubicació actual al monestir de monges dominiques de Sant Domènec, situat a poca distància dels estudis televisius.

Cargando
No hay anuncios

Al capdavant del programa hi ha el mossèn Manuel Valls, que el febrer passat va celebrar les dues dècades com a oficiant de La missa de La 2 i que és, per tant, un dels presentadors més veterans de la cadena. Abans se n'havia fet càrrec, durant els primers deu anys, Joaquim Martínez Roura.