Arran de les converses fetes públiques, el Col·legi de Periodistes de Catalunya han emès un comunicat en què denuncia la complicitat d'alguns mitjans i periodistes amb les clavegueres de l'estat. "La immensa majoria de periodistes estan compromesos amb la democràcia i els valors ètics. Les escoltes, però, revelen que a l'hora de construir mentides i intoxicar i manipular a la ciutadania, les clavegueres de l'Estat han comptat amb la complicitat d'alguns responsables de mitjans, periodistes, articulistes i tertulians", diu el Col·legi. L'associació professionals assegura que l'ecosistema mediàtic actual té una opacitat que impedeix, en molts casos, saber quins són els veritables interessos d'alguns mitjans. "Considerem que és necessari una regeneració democràtica i que aquesta no és possible sense, a la vegada, una regeneració del periodisme al nostre país", assenyala el Col·legi.
Antonio García Ferreras: "No hem donat mai una informació falsa sabent que ho era"
El periodista ha començat 'Al rojo vivo' fent referència als àudios que va gravar l'excomissari José Manuel Villarejo
BarcelonaEl periodista Antonio García Ferreras s'ha defensat avui de les acusacions d'haver difós notícies falses sobre Pablo Iglesias arran de la publicació d'unes gravacions fetes per l'excomissari José Manuel Villarejo. "No hem donat mai una informació falsa sabent que ho era, ni la informació sobre els comptes a les Grenadines ni cap altra. Ni sobre Podem ni sobre ningú altre", ha assegurat el periodista tot just iniciar l'emissió d'Al rojo vivo, el programa que dirigeix i presenta a La Sexta, cadena de la qual també és directiu. Aquest cap de setmana Crónica Libre va fer públics uns àudios de Villarejo en què es pot sentir una conversa entre l'excomissari i Ferreras. Als àudios el periodista dubta de la veracitat de les informacions sobre uns suposats comptes bancaris de Pablo Iglesias a les illes Grenadines, un paradís fiscal, que li va facilitar Eduardo Inda, periodista d'OK Diario. "Jo li vaig dir: «Eduardo, això és molt seriós. Jo surto amb això, però és molt delicat i massa matusser»", diu Ferreras a l'àudio.
"Estem parlant d'uns àudios posteriors a la notícia sobre uns presumptes comptes a les Grenadines i això ho vam dir: «presumptes comptes». I ho vam fer citant el mitjà que treia la informació, com es fa habitualment, com es fa amb tots els mitjans", ha detallat Ferreras, que ha assegurat que anteriorment ja havia explicat que es va reunir tres cops amb Villarejo. El periodista de La Sexta diu que els mitjans que asseguren que Al rojo vivo va donar la informació sobre el presumpte compte sabent que era falsa menteixen. Ferreras ha detallat que després que sortís la notícia sobre els presumptes comptes es va reunir amb Villarejo perquè se l'assenyalava com un dels homes que podria estar darrere dels documents que demostrarien la seva veracitat. "Havíem de preguntar-l'hi, havíem de fer periodisme i arribar a una de les fonts, assenyalada fins i tot per Podem com a possible responsable d'aquells papers", detalla el periodista. Segons el presentador d'Al rojo vivo, les gravacions que s'han fet públiques corresponen a la primera trobada amb Villarejo.
En la justificació que ha fet al principi del programa, Ferreras ha assegurat que va explicar a Iglesias personalment que havia mantingut una conversa amb Villarejo i que l'excomissari els havia dit que creia que els papers que feien referència als possibles comptes no eren autèntics. "Que hi va haver una operació contra Podem és una veritat com un temple, però el que va fer La Sexta llavors, en temps real, va ser resistir-se a aquella operació. Tot i així, segur que hem après a fer-ho millor", ha dit Ferreras. El periodista ha reconegut que quan es va saber que els comptes no eren reals es va adonar que no n'hauria d'haver informat. "Però llavors no ho sabíem", ha rematat.
Campanya contra La Sexta
Durant la seva intervenció, Ferreras ha reconegut l'existència d'una campanya contra Podem, però també ha assenyalat la formació política com responsable d'un moviment per desprestigiar La Sexta. "Ells ara estan intentant fer una cosa molt semblant", ha remarcat. El periodista ha recordat que durant anys s'ha acusat La Sexta de ser la cadena que va enlairar Podem, mentre que ara se l'acusa de tot el contrari. "És demencial", ha assegurat.
Pablo Iglesias ha respost a les paraules de Ferreras a través d'El món a RAC1, programa del qual és tertulià. "El que estem veient avui amb aquesta música patètica de televisió porqueria que s’ha posat de fons, és la pitjor degradació del periodisme que existeix a Espanya", ha dit l'exlíder de Podem. “Parapetar-te en la teva pròpia televisió, de la qual ets director, envoltat de tertulians a qui tu mateix pagues el sou, això no és donar explicacions. Donar explicacions és respondre a preguntes de companys que no depenguin econòmicament de tu. O donar la paraula a qui ha estat víctima d’una manipulació mediàtica que podria haver tingut efectes electorals", ha remarcat.
Les declaracions de Ferreras arriben l'endemà que Ana Pastor, presentadora d'El objetivo i la seva parella, sortís en defensa de La Sexta. En un fil de Twitter, Pastor assegurava que és "injust" utilitzar unes gravacions sense context per acusar La Sexta de formar part d'una conspiració contra Podem. "Qualsevol que veiés la televisió aquells dies sap què vam fer i què no vam fer. Que una gravació sense context de Villarejo «demostri» que La Sexta era part d'una conspiració és en la meva opinió injust. Però vostres són les conclusions", diu Pastor en un tuit en el qual també comparteix un vídeo resum de La Sexta, de l'abril del 2019, en què s'explica com s'ha informat sobre els suposats comptes d'Iglesias.
Pastor també fa referència en el seu fil a la suposada campanya de desprestigi contra Podem. "No es pot ser «la tele de Podem» i, alhora, estar en una conspiració en els mateixos mesos del mateix any. A aquestes altures no pretenc convèncer ningú, però les gravacions sense context, i ho sap prou bé Podem, valen per al que vulgui cadascú".