Antena 3 obre les portes de ‘La catedral del mar’

La cadena estrena l’adaptació televisiva de la novel·la més popular d’Ildefonso Falcones

Antena 3 obre les portes de ‘La catedral del mar’
Alejandra Palés
22/05/2018
3 min

BarcelonaAmb l’empenta del fenomen literari que la precedeix, 'La catedral del mar' arriba a Antena 3 demà. La sèrie, una de les produccions més ambicioses d’Atresmedia, adapta la novel·la homònima d’Ildefonso Falcones –de la qual s’han venut més de sis milions de còpies en més de 40 països– amb una única temporada de vuit episodis.

Per confeccionar l’univers de Falcones, Antena 3 i Diagonal TV han comptat amb algunes de les cares més conegudes de la ficció espanyola, com Aitor Luna i Michelle Jenner, que es posen al capdavant d’un repartiment de més de 150 actors. Luna interpreta el personatge principal, Arnau Estanyol, un home que viu a la Barcelona del segle XIV i la vida del qual es desenvolupa en paral·lel a la construcció del nou temple catòlic dedicat a la Mare de Déu. La història de 'La catedral del mar' s’estén al llarg de 70 anys i permet descobrir totes les cares de la Barcelona de l’època, des de la pobresa absoluta fins al món cosmopolita que s’amagava darrere de les portes dels palaus del carrer Montcada.

Una història sobre la justícia

La basílica de Santa Maria del Mar, que s’aixeca al barri de la Ribera, és juntament amb l’Arnau l’altre gran protagonista de la història. El temple i l’home evolucionen al mateix ritme, des dels fonaments fins a alçar-se completament. El personatge principal també comença des de baix fins a aconseguir la llibertat: l’Arnau és un serf que amb el seu pare es refugia a Barcelona per fugir dels abusos dels senyors feudals del camp. A la ciutat treballarà com a palafrener, bastaix i soldat fins a convertir-se en un home lliure. Seguint els principis de justícia que li va inculcar el seu pare, el Bernat (Daniel Grao), s’enfrontarà als nobles i a la Inquisició. Luna, que defineix la sèrie com a “impressionant, crua i apassionant”, assegura que l’Arnau és un home “valent, lluitador, un optimista i una persona que té fe en l'ésser humà i la dignitat”. Per a Jordi Frades, director de la sèrie, el personatge és la gran oportunitat que necessitava Aitor Luna, que es va fer conegut arran de la seva participació a 'Los hombres de Paco'. “Té moments espectaculars i emocionants, més que no pas d’heroi fort”, reconeix el director.

L’existència d’aquest home de principis, que acabarà sent ric i influent, està marcada també per diverses dones que li faran experimentar diversos sentiments. Des de la seva mare Francesca (Natalia de Molina i Nathalie Poza), que l’abandona després de viure un fet traumàtic, fins a l’Aledis (Andrea Duro), el primer amor del protagonista, i l’Elionor (Silvia Abascal), la seva dona. Però de totes les figures femenines que passaran per la seva vida, una de les que tindrà un paper fonamental serà la Mar, una noia que va quedar òrfena als 11 anys, quan els seus pares van morir a causa de la pesta. L’Arnau l’acollirà a casa seva, com si fos una filla, i ella se n’enamorarà en silenci. “La Mar és un ésser de llum en temps foscos”, explica Michelle Jenner, que dona vida al personatge. L’actriu, que es retroba amb l’equip amb el qual va treballar a 'Isabel', assegura que la sèrie atrapa perquè “és una història de superació, de lluita, de venjança, d’amor i gelosia”.

Una sèrie monumental

Més enllà de la història, un dels atractius televisius de 'La catedral del mar' és la seva espectacularitat visual. El 80% de les escenes de la sèrie s’han rodat en localitzacions exteriors, entre elles la basílica de Santa Maria del Mar i la plaça del Rei. A més, també s’ha viatjat fins a Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i l'Aragó. En total, a més de l’ampli repartiment, també han participat en el rodatge gairebé 3.600 figurants.

Tot i el desplegament de mitjans, Jordi Frades fa èmfasi en la necessitat d’anar més enllà dels elements visuals. “Volia fer una sèrie intimista amb un marc gegant”, explica Frades, que assegura que 'La catedral del mar' té un ritme ascendent, una característica que la diferencia d’altres sèries. “Creix capítol a capítol, igual que creixen els personatges i creix la catedral, que és la metàfora de la història”, puntualitza el director.

Telecinco ataca amb més ‘Supervivientes’

L’estrena de 'La catedral del mar' no ha deixat indiferent Telecinco, la principal rival d’Antena 3. Per fer front a la superproducció, la cadena de Mediaset ha recorregut al seu producte estrella, 'Supervivientes', i ha afegit una gala setmanal més per als dimecres. Amb aquest moviment de contraprogramació, Telecinco aparta 'Factor X' i el col·loca a la nit de divendres, el dia en què el va estrenar originalment. El canvi fa que salti de la graella 'Volverte a ver', el programa de Carlos Sobera, que no ha acabat de convèncer l’audiència. De fet, divendres 'El paisano', de La 1, li va arrabassar el lideratge a Espanya amb una quota 12,2% i un 1,9 milions d’espectadors.

Amb el programa dels dimecres, 'Supervivientes' comptarà amb quatre emissions setmanals en franja de 'prime time': dimarts, dimecres, dijous i diumenge. El format li està donant bons rendiments a Telecinco: les nits de dimarts i diumenge aconsegueix quotes superiors al 20% i els dijous puja fins al 30%.

stats