Els animals, també víctimes de les 'fake news'
La propagació d'informació tòxica s'ha convertit en un fenomen tan generalitzat que ha desbordat la mateixa humanitat i afecta ja les pobres bèsties. L'últim exemple és l'antiparasitari Ivermectin, d'ús veterinari. Un estudi publicat l'abril del 2020 afirmava que, segons uns resultats preliminars i en condicions de laboratori, aquesta medicina podia matar el coronavirus en 48 hores. La universitat en qüestió alertava que els resultats eren encara massa incipients. "NO us automediqueu amb Ivermectin i NO us apliqueu Ivermectin formulat per a animals", es podia llegir a la seva web.
Ha sigut debades. A les xarxes socials i en programes de ràdio conspiracionistes s'avisava la parròquia d'aquesta solució no oficial. La FDA, equivalent al ministeri de Sanitat dels EUA, ha hagut d'intervenir-hi. En un tuit de sorprenent to informal, recordava: "No ets un cavall. No ets una vaca. De debò, penya, atureu-ho". De nou, en va. Veterinaris, ramaders i criadors de cavalls d'arreu del país expliquen que aconseguir el tractament ja és missió impossible. Un granger narrava al New York Times com la seva comanda ocupa la posició 600 a la llista d'espera d'un proveïdor. Un subministrador només serveix el producte a qui acompanyi la petició d'una foto amb un cavall al costat. I el preu del tractament s'ha triplicat en les últimes setmanes.
Porcs, cavalls i vaques plens de polls perquè alguns mitjans de comunicació alimenten aquest campi qui pugui informatiu. El debat sobre com evitar això passa massa sovint per un perillós coqueteig amb la censura. Però unes bones multes administratives per haver causat danys econòmics a un sector essencial no seria pas una mala resposta. Al cap del carrer, sempre anem a petar al mateix: comunicar és un dret... i una responsabilitat.