Mèdia18/01/2022

Àngel Llàcer fa una carta d'amor al teatre amb 'El llop'

TV3 munta una companyia d'actors amateurs que estrenaran un 'Terra baixa' comandat pel director de 'Cantando bajo la lluvia'

Barcelona"Amor i il·lusió per fer la feina, això és el que he trobat fent el programa. Quan veus algú tan entregat és quan t'enamora", assegura Àngel Llàcer del seu nou projecte televisiu, El llop, un format difícil de classificar en què el director es posa al capdavant d'una companyia de teatre amateur per fer un muntatge de Terra baixa, d'Àngel Guimerà, l'obra més representada del teatre català. A mig camí entre el talent show i un programa de divulgació cultural, el nou espai de TV3, que s'estrena aquest dimecres, mostrarà com es prepara des de zero una obra de teatre, des dels càstings per seleccionar els actors fins a la representació. L'objectiu final és que l'obra resultant pugui fer gira per tot Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Àngel Llàcer explica que la idea de fer el programa va néixer de la seva experiència personal i professional com a director de teatre. "Durant molt temps he vist que la gent s'interessava pel procés de la creació d'un muntatge teatral. Que volien veure l'obra, però que sobretot et demanaven venir a veure els assajos", detalla. Aquesta petició que rebia Llàcer d'amics i coneguts s'ha materialitzat en aquest programa que mostra "les entranyes del procés de creació" i que segons el director portarà els espectadors a estimar el teatre a través de la seva humanització. Llàcer assegura que El llop és un programa en evolució i que va canviant de format, ja que els primers capítols tenen poc a veure amb els darrers.

Cargando
No hay anuncios

Èxit de convocatòria

Els dos primers episodis, de fet, se centren en els càstings per confeccionar la companyia que ha de representar Terra baixa. A la convocatòria de les proves, que van començar al setembre, s'hi van presentar 1.500 persones que van fer arribar els seus vídeos al programa. D'aquests primers 1.500 candidats se'n van seleccionar 250 que van passar a la fase de càstings presencials que van tenir lloc a Cervera, Valls, Manresa i Olot. D'aquesta fase en va sortir una primera selecció de 33 actors –tres finalistes per a cada personatge de l'obra– que van participar en un laboratori teatral en el qual es van escollir les 11 persones que finalment han format la companyia. Llàcer destaca que no hi havia uns perfils prefixats, sinó que s'ha tingut en compte els personatges de l'obra i que als càstings s'hi van presentar des de nens fins a persones de 84 anys. Tots, però, comparteixen una cosa: la passió pel teatre, una vocació que alguns, per circumstàncies diverses, van renunciar a fer que fos la seva professió. “Són actors que van decidir que la seva vida professional anava cap a una altra banda i que ara tenen una oportunitat de fer un pas que no han pogut o gosat fer a la vida i l’aprofiten al màxim. No m’he trobat grans diferències amb actors professionals”, ha reconegut el director.

Cargando
No hay anuncios

El llop compta amb un total de vuit episodis. Després dels dos primers dedicats als càstings, hi ha dues entregues més centrades en la convivència al laboratori teatral. Els episodis cinc, sis i set mostraran els assajos de Terra baixa al Foment Cultural i Artístic, mentre que el darrer –el vuitè– seguirà l'estrena de l'obra. Els responsables de TV3 asseguren que en aquests episodis els espectadors constataran com Llàcer i el seu equip són capaços "de treure petroli" dels actors amateurs amb els quals treballaran.

En la seva nova aventura televisiva, Llàcer no està sol. El director comptarà amb diversos col·laboradors amb els quals ha compartit experiències teatrals anteriorment. Així, el viatge d'El llop, Llàcer l'ha fet en companyia d'Enric Cambray, que exerceix d'ajudant de direcció; Clara Queraltó, lingüista que s'ha encarregat d'acostar l'obra de Guimerà als actors; Bet Orfila, productora de l'obra teatral, i Jordi Sellas, cap de màrqueting i imatge de l'obra.

Cargando
No hay anuncios

Els seguidors d'El llop podran veure tot el procés de construcció de laTerra baixa de Llàcer però no el resultat final complet, ja que la intenció és que l'obra tingui una gira teatral. Bet Orfila detalla que, tot i que aquesta part del projecte encara no està tancada, calculen que l'obra es podria començar a veure pels diferents teatres de Catalunya a partir de la tardor d'aquest any.

El llop és una de les propostes sorgidesde la crida de nous formats engegada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Cristian Trepat, cap d'entreteniment i actualitat de TV3, assegura que van triar el projecte perquè es tracta d'una de les propostes que millor recollia la hibridació de cultura i entreteniment que busca la televisió pública. "El llop té una manera d'afrontar la divulgació cultural que fa que trepitgi tots els gèneres de l'entreteniment", destaca Trepat. El directiu de TV3 té molt clar quin ha de ser resultat final del programa: "Volem que desemboqui en ganes de consumir teatre".